Ρομπότ διέσχισε κολυμπώντας τον Ειρηνικό

Διένυσε 16.668 χιλιόμετρα -σχεδόν 9.000 ναυτικά μίλια- από τη μια άκρη του Ειρηνικού στην άλλη. Χρειάστηκε κάτι περισσότερο από ένα έτος για να ολοκληρώσει το ταξίδι του. Ο λόγος για το ρομπότ-κολυμβητή της αμερικανικής εταιρείας Liquid Robotics.

Το μοντέλο PacX Wave Glider με την ονομασία Πάπα Μάου -από τον θαλασσοπόρο Πίους «Μάου» Πιαϊλούνγκ από την Μικρονησία- συνέλεξε πολύτιμα στοιχεία για τη θερμοκρασία, την αλμυρότητα και το οικοσύστημα του Ειρηνικού, σύμφωνα με το BBC.

 «Το ρομπότ ξεπέρασε θυελλώδεις καταιγίδες, απέκρουσε επιθέσεις καρχαριών, παρέμεινε περισσότερες από 365 ημέρες στη θάλασσα, περιπλανήθηκε γύρω από το Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο και τελικά έφτασε στον προορισμό του, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας» ανακοίνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία.

Εκτός από το Πάπα Μάου, η Liquid Robotics διαθέτει ακόμη τρία ρομπότ-κολυμβητές. Το ένα αναμένεται να φτάσει στην Αυστραλία στις αρχές του 2013, το δεύτερο κατευθύνεται στην Ιαπωνία ενώ το τρίτο αντιμετώπισε μηχανικό πρόβλημα και σταμάτησε στη Χαβάη για επισκευή.

Πηγή: neoskosmos.gr