Ο Β.Καραλής ανακηρύχθηκε καθηγητής στου πανεπιστημίου του Σίδνεϊ

Τονωτική ένεση για τις ελληνικές σπουδές στην Αυστραλία αλλά και τιμή για τον ίδιο και την ομογένεια αποτελεί η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ να ανακηρύξει Καθηγητή της Φιλοσοφικής του Σχολής τον Βρασίδα Καραλή.

Ο Δρ. Καραλής είναι ο πρώτος Έλληνας καθηγητής της συγκεκριμένης σχολής του κορυφαίου αυστραλιανού πανεπιστημίου και είχε να αντιμετωπίσει έντονο ανταγωνισμό. Η εκλογή του, ουσιαστικά, αποτελεί και αναβάθμιση των Ελληνικών Μελετών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο δραστικών περικοπών.

Σήμερα στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ σπουδάζουν ελληνικά πάνω από 200 φοιτητές και εκτιμάται πως μετά την εκλογή του Δρ Καραλή στο αξίωμα του καθηγητή, το τμήμα «θωρακίζεται».

Η σχετική ανακοίνωση έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης κατά την έναρξη συνεδρίου στο εν λόγω πανεπιστήμιο με έμφαση την κρίση που πλήττει την Ελλάδα και πως αυτή επηρεάζει τις ελληνικές σπουδές, που διοργανώθηκε από την Εταιρεία Ελληνικών Μελετών Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας. Η ανακοίνωση έγινε από τον πρύτανη του πανεπιστημίου, καθηγητή Στίβεν Γκόρντον.

Ο Βρασίδας Καραλής γεννήθηκε στα Κρέστενα του νομού Ηλείας το 1960 και μεγάλωσε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1983. Από το 1990 διδάσκει ελληνικά και βυζαντινή ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Έχει εκδώσει μεταφράσεις έργων βυζαντινής ιστοριογραφίας και μελέτες πάνω στο έργο του Ζήσιμου Λορεντζάτου, του Νίκου Καζαντζάκη και του Διονυσίου Σολωμού. Έχει τυπώσει ένα μεγάλο αριθμό άρθρων πάνω σε έργα και συγγραφείς της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ έχει μεταφράσει στα ελληνικά μυθιστορήματα του Αυστραλού νομπελίστα συγγραφέα Patrick White και έχει εκδώσει πολλά βιβλία ανάμεσα στα οποία και την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου.

Πηγή: www.amna.gr