Ο Κυπριακός Τύπος, 12 Δεκεμβρίου 2012

Οι κινητοποιήσεις των κατόχων αξιογράφων στη Βουλή, οι αναμενόμενες για σήμερα διαμαρτυρίες οργανωμένων συνόλων για τα μέτρα του μνημονίου, η απόφαση του ΔΣ της CYTA να παραχωρήσει στην Κυβέρνηση δάνειο ύψους 100 εκ. ευρώ και η επανεκδίκαση της υπόθεσης “Ηλιος”, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Παγώνει ο φόρος για τα ακίνητα”, γράφει ότι με εισήγηση του ΔΗΣΥ φαίνεται να οδηγούμαστε με την συμπαράσταση και της αντιπολίτευσης σε επαναδιαπραγμάτευση του νομοσχεδίου για την φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες οι κάτοχοι αξιογράφων ήταν εκτός ελέγχου και φωνάζοντας συνθήματα “βγάλτε τους κλέφτες έξω” μπήκαν στη Βουλή, ύβριζαν και απειλούσαν βουλευτές και προπηλάκισαν τραπεζίτες, οι οποίοι σώθηκαν χάρη στην παρέμβαση της Αστυνομίας και φυγαδεύτηκαν από την πλευρά του κτιρίου. Αλλού, αναφέρεται σε πρόταση Αναστασιάδη για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων.

“Η Σημερινή” υπό τον τίτλο “Στράγγισαν τη CYTA και ακολουθεί η ΑΗΚ” γράφει ότι τη λήψη απεργιακών μέτρων αποφάσισαν χθες βράδυ οι συντεχνίες του προσωπικού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (CYTA), μετά την απόφαση του ΔΣ της Αρχής να παραχωρήσει στην Κυβέρνηση δάνειο ύψους 100 εκ. ευρώ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε κινητοποιήσεις διαφόρων τάξεων του λαού που κατεβαίνουν οργανωμένα για να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα του μνημονίου. Αλλού, αναφέρεται σε καταθέσεις εκατομμυρίων από Κυπρίους στην Ελβετία.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “10,3 δισ. για τις τράπεζες” γράφει ότι με χειρότερο σενάριο που ανεβάζει το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στο 10,3 δισ. ευρώ, θα πάει αύριο η Κύπρος στην συνεδρία του Eurogroup. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην εξαφάνιση όπλου που παρέδωσε γυναίκα σωματοφύλακας της αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Βουλγαρίας Μαργαρίτας Ποπόβα που επισκέφθηκε επίσημα την Κύπρο την περασμένη εβδομάδα, στις αστυνομικές αρχές του Αεροδρομίου Λάρνακας. Αλλού, γράφει ότι η πλειοψηφία του Εφετείου διέταξε χθες την επανεκδίκαση της υπόθεσης του αεροπορικού δυστυχήματος της “Ηλιος”.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Παιχνίδια σε βάρος της Κύπρου” αναφέρεται σε δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρου Κυπριανού που καταγγέλλει ότι παίζονται πολιτικά παιχνίδια σε πανευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, τα οποία μετατρέπουν την Κύπρο σε μπάλα, στην αντιπαράθεση ΔΝΤ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλού, γράφει ότι υγεία και παιδεία στις προτεραιότητες του ΑΚΕΛ και αναφέρεται στις επισκέψεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ν. Αναστασιάδης πρότεινε απολύσεις συμβασιούχων.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο “Αναβάθμιση της ασφάλειας καθώς οι διαμαρτυρίες πληθαίνουν”, αναφέρεται σε δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας Ανδρέα Αγγελίδη, ο οποίος είπε ότι η ασφάλεια θα αναβαθμιστεί σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια εν αναμονή ξεσπασμάτων κατά των επερχόμενων αυστηρών μέτρων του μνημονίου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην επανεκδίκαση της υπόθεσης της εταιρείας “Ηλιος”. Αλλού γράφει ότι η Τζένιφερ Λόρενς ονομάστηκε ως η “πιο ποθητή” γυναίκα σύμφωνα με διεθνή δημοσκόπηση που εκδόθηκε στην ιστοσελίδα AskMen.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror” υπό τον τίτλο “Κάνουμε σωστά τη δουλειά μας;” γράφει ότι η Κύπρος ανέβηκε τέσσερις θέσεις στην ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, κατατασσόμενη 36η από 40η πέρσι, αλλά απέτυχε σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται η ΕΕ και Ευρωζώνη, οι οποίες καλούνται αυτή την εβδομάδα, να ξαναβρούν την χαμένη αξιοπιστία τους και να δώσουν πειστικές απαντήσεις στην οικονομική κρίση. Αλλού, γράφει ότι πάει για θυγατρική η Λαϊκή Τράπεζα στην Βρετανία.

cna.org.cy