«Πολύ πιθανή η αποδέσμευση της δόσης αύριο»

Η επιχείρηση εξαγοράς από την Ελλάδα του χρέους της υπήρξε «ικανοποιητική» και θα πρέπει να επιτρέψει αύριο Πέμπτη στην ευρωζώνη να αποδεσμεύσει την οικονομική βοήθεια που έχει υποσχεθεί στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

«Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά», «βρισκόμαστε πάνω στις ράγες και μέσα στο πλαίσιο αυτού που είχαμε προβλέψει», δήλωσε ο Μοσκοβισί την επομένη του τερματισμού αυτής της επιχείρησης.

«Έχω καλές ελπίδες ότι η αυριανή συζήτηση (της Πέμπτης) μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα επιτρέψει να αποδεσμεύσουμε τη βοήθεια για την Ελλάδα»,.

Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, το Eurogroup είχε ήδη το βράδυ της Τρίτης μια «θετική» τηλεφωνική συνομιλία για το θέμα αυτό.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συνεδριάσουν αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες για να εξετάσουν το αποτέλεσμα αυτής της εξαγοράς χρέους, η οποία θεωρείται προοίμιο, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αποδέσμευση δανείων ύψους 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Αθήνα που έχουν παγώσει από τον Ιούνιο.

Στο τέλος αυτής της επιχείρησης εξαγοράς του χρέους, προσφέρθηκαν στην Ελλάδα από τους ιδιώτες πιστωτές της ομόλογα 31,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μπορεί να εξαγοράσει στο σύνολό τους με την προϋπόθεση ότι το ταμείο στήριξης της ευρωζώνης θα της καταβάλει 1,29 δισεκατομμύριο επιπλέον απ’ ό,τι προβλεπόταν.

Ο στόχος είναι για την Αθήνα να εξαγοράσει σε σπασμένες τιμές το χρέος της που βρίσκεται σε κυκλοφορία και στη συνέχεια να το διαγράψει.

Newsbeast.gr