Καταδικάζει η Ελλάδα την εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από την Β. Κορέα

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012, ώρα Ελλάδος 8.37.

Έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια τους πάντες κι έκανε επίδειξη δύναμης η Βόρεια Κορέα εκτοξεύοντας  βαλλιστικό πύραυλο. Η ενέργεια προκάλεσε την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ιαπωνίας, αλλά και την αντίδραση ΄πολλών άλλων χωρών.

Η ελληνική Κυβέρνηση με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, καταδίκασε την ενέργεια αυτή:  «Η κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας για άλλη μια φορά αψήφησε τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Διεθνούς Κοινότητας και εκτόξευσε σήμερα βαλλιστικό πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς, ο οποίος μάλιστα πέρασε πάνω από ιαπωνικό έδαφος. Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει απερίφραστα την ενέργεια αυτή, η οποία παραβιάζει την διεθνή νομιμότητα και συντηρεί την ένταση στην περιοχή της Ανατολικής Ασίας. Καλούμε την Πιονγκγιάνγκ, ακόμα και αυτή τη στιγμή, να εγκαταλείψει τις, εκτός πραγματικότητας, πυρηνικές της φιλοδοξίες και να εργασθεί για την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία του χειμαζόμενου λαού της».

Η Πιονγιάνγκ υποστηρίζει ότι ο πύραυλος μετέφερε απλά έναν δορυφόρο, ο οποίος τέθηκε ήδη σε τροχιά. Οι περισσότεροι πάντως θεωρούν πως πρόκειται για μια συγκεκαλυμμένη δοκιμή βαλλιστικών πυραύλων.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, ανέφερε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 02:49 (ώρα Ελλάδος) από τις δυτικές ακτές της χώρας και πέρασε πάνω από την Οκινάουα της Ιαπωνίας ενώ έπεσε σε νησί κοντά στην Ταϊβάν.
“Η εκτόξευση της δεύτερης εκδοχής του δορυφόρου μας Kwangmyongsong-3 από το διαστημικό κέντρο του Σοχάε πέτυχε και ο δορυφόρος τέθηκε σε τροχιά όπως είχε προβλεφθεί”, μετέδωσε το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

Είναι η δεύτερη φορά, μέσα στο 2012, που η Βόρεια Κορέα πραγματοποιεί την εκτόξευση πυραύλου μεγάλης εμβέλειας.

Ήδη ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ρωσία κι άλλες χώρες έχουν αντιδράσει στην κίνηση της Πιονγιάνγκ, θεωρώντας πως πρόκειται για το πρώτο βήμα ενόψει δοκιμής πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι κάποια στιγμή στο μέλλον θα μπορούσαν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταγράψει την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. Και προειδοποίησε την Πιονγιάνγκ πως “θα αναλάβουν την κατάλληλη δράση”. Έκαναν επίσης λόγο για πρόκληση της Βόρειας Κορέας.

Σύμφωνα, πάντως, με την Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (NORAD) η Βόρεια Κορέα κατάφερε κατά τα φαινόμενα να θέσει σε τροχιά ένα αντικείμενο μετά τη δοκιμή “πυραύλου”.
“Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, ο πύραυλος ανέπτυξε ένα αντικείμενο που τέθηκε σε τροχιά”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της NORAD.

Η Κίνα καταδίκασε την εκτόξευση του πυραύλου υπογραμμίζοντας ότι η Πιονγκγιάνγκ “οφείλει να σέβεται” τις αποφάσεις του ΟΗΕ που της απαγορεύουν τις δοκιμές αυτές.

Στην Ιαπωνία η κυβέρνηση εξέφρασε την οργή της και ο ιαπωνικός λαός την ανησυχία του μετά την “απαράδεκτη” δοκιμή βορειοκορεατικού πυραύλου, τέσσερις ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ιαπωνία.

Δεν ήταν δυνατόν ΗΠΑ και Ιαπωνία να αφήσουν να περάσει έτσι η… ανυπακοή της Β. Κορέας. Και κινήθηκαν άμεσα στο διπλωματικό πεδίο. Μετά λοιπόν από αίτημα της Ουάσινγκτον και του Τόκιο υα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ REUTERS

Newsit.gr