Νερό, η διαρκής έμπνευση μιας νησιώτισσας

Το νερό βρίσκεται σε κάθε έναν από τους πίνακες της Ελένης Χριστοφίδου. Η ίδια η καλλιτέχνιδα δεν ανακαλύπτει το συμβολισμό που κρύβεται πίσω από το κύριο μοτίβο των έργων της. Όπως μαντεύει η ίδια, «φταίει» το γεγονός ότι κατάγεται από νησί, ένα τόσο ιδιότροπο νησί, όπως είναι η Κρήτη.

Η έκθεση της Ελένης Χριστοφίδου, που είναι επαγγελματίας καλλιτέχνιδα -ζωγράφος και χαράκτρια- στο βιογραφικό της οποίας συμπεριλαμβάνονται επιτυχημένες ατομικές εκθέσεις, από τις οποίες μια στην Νέα Υόρκη και αρκετές στο Λονδίνο (στο διάστημα 1979-1983), παρουσιάζεται στο Hawthorn Studio & Gallery της Μελβούρνης, από τις 6 έως και τις 22 Δεκεμβρίου.

Η πολυαναμενόμενη έκθεση έρχεται μετά από ένα διάλειμμα εννέα χρονών, κατά τη διάρκεια των οποίων η Χριστοφίδου φρόντιζε το σύντροφό της, η εξουθενωτική ασθένεια του οποίου απαιτούσε πλήρη περίθαλψη. Εν τω μεταξύ, η Ελένη Χριστοφίδου δίδασκε Τέχνη, καθώς οι πίνακες συσσωρεύοταν στο εργαστήριό της.

«Ήταν δύσκολο. Ζωγράφιζα, αλλά χωρίς να έχεις το κοινό που βλέπει και κρίνει το έργο σου στην έκθεση, το αποτέλεσμα είναι μια έωλη, μπαγιάτικη ζωγραφική. Το να δημιουργείς έργα τέχνης με προθεσμία, για ακροατήριο και όχι για τον εαυτό σου, αποτελεί πρόκληση. Ναι μεν, υπάρχει άγχος, αλλά το να βλέπεις τα δικά σου έργα σ’ έναν εκθεσιακό χώρο, είναι κάτι που πραγματικά σε γεμίζει. Είναι σημαντικό να δείτε αν το έργο σας μπορεί να σταθεί από μόνο του, ποιες είναι οι αδυναμίες του… Στους πίνακες βάζω αυτό που με εμπνέει, δεν επιλέγω τα κομψά και δημοφιλή θέματα που αρέσουν…  Αλλά είναι πρόκληση να έχεις το θεατή πάντα στο νου σου» λέει η Ελένη στο «Νέο Κόσμο».

Αφότου πήρε το πτυχίο Καλών Τεχνών, η Χριστοφίδου έκανε μεταπτυχιακό πάνω στη χαρακτική, στο Central School of Art and Design του Λονδίνου. Οι γονείς της, όπως λέει, ήταν και αυτοί άνθρωποι της τέχνης, και έτσι η Ελένη ενθαρρυνόταν να ακολουθήσει το δρόμο αυτό. Με λίγα χρόνια που έζησε στην Αγγλία, η πινακοθήκη του Λιντς κατέχει ακόμα και σήμερα σειρά έργων της Χριστοφίδου.

Η έκθεση της Ελένης Χριστοφίδου στο Hawthorn Studio & Gallery φέρνει δέκα μεγάλους πίνακες, σε τεχνική λάδι σε λινό, που είναι μόνο λίγοι απ’ όσους συσσωρεύτηκαν στο στούντιο της καλλιτέχνιδας τα τελευταία εννέα χρόνια. Τα τοπία και οι θαλασσογραφίες της Ελένης απεικονίζουν διάφορους χαρακτήρες, κυρίως πελεκάνους, αλλά και το κάθε τι που αναδεικνύει τη μόνιμη έμπνευσή της – το νερό. Όπως λέει, τους πελεκάνους τους βρίσκει να «κωλυσιεργούν» και να μην είναι τόσο «αισθητικοί» χαρακτήρες, αλλά, ταυτόχρονα, προκλητικούς για τοπία στα οποία αφιερώνει όλο το λινό πάνω στο οποίο ζωγραφίζει.

Οι πίνακες στην έκθεση της Χριστοφίδου ερμηνεύουν τις αναμνήσεις του τόπου, και παίρνουν τον θεατή σ’ ένα ωραίο και αρμονικό μέρος.
«Πρόκειται για μέρη που μου αρέσει να βρίσκομαι, για αισθήματα και αναμνήσεις που φέρνω από εκεί».
Είναι οι τόποι που βοήθησαν την καλλιτέχνιδα τα τελευταία δέκα δύσκολα χρόνια.

«Πάντα ζωγραφίζω το νερό. Ίσως επειδή είμαι νησιώτισσα. Τους πελεκάνους τους είδα ως κάτι διαφορετικό, προκλητικό, ιδιότροπο… Τα χρόνια που ο σύντροφός μου ήταν άρρωστος, περνούσαμε πολύ χρόνο στο εξοχικό μας στο Mornington Peninsula, δίπλα στο νερό, και βλέπαμε τους πελεκάνους. Με έμπνευσαν, ειδικά όταν κινούνται, κάνουν κάτι απίστευτες κινήσεις» εξηγεί η Χριστοφίδου.

Από την ατομική αυτή έκθεση, η Ελένη Χριστοφίδου ελπίζει οι πίνακές της να έχουν δύναμη να «σταθούν» από μόνες της, να αγγίξουν τους ανθρώπους…
Η έκθεση της Ελένης Χριστοφίδου με την επωνυμία «Αναμνήσεις του τόπου», πραγματοποιείται από τις 6 έως τις 22 Δεκεμβρίου, στον χώρο του Hawthorn studio & gallery (Τρίτη – Σάββατο 11πμ – 5μμ, Κυριακή 12μμ–4πμ).

 

Πηγή: neoskosmos.com