Ξεκίνησε η δημόσια διαβούλευση του Ν/σ για το “νέο” ΣΑΕ

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αναρτήθηκε χθες Τρίτη, στο open gov  το τελικό νομοσχέδιο για την οργάνωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Από σήμερα Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012, μπορούν όλοι οι ομογενείς, οι Απόδημοι Έλληνες αλλά και οι ελλαδίτες και Κύπριοι, να επισκέπτονται την σχετική ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/ypex/?p=26 και να καταθέτουν τις απόψεις, τι ενστάσεις, τις παρατηρήσεις ή τις προτάσεις τους για την οριστική διατύπωση του νέου Νόμου που θα αφορά το ΣΑΕ.

Η δυνατότητα που παρέχει τα τελευταία χρόνια στους πολίτες η “ανοικτή διακυβέρνηση” (open gov) είναι σημαντική. Ιδιαίτερα, όμως, για τους Απόδημους και τους ομογενείς, που και λόγω της απόστασης, δεν είχαν, παλιότερα, την ευχέρεια πρόσβασης στα ελληνικά κέντρα λήψεως αποφάσεων, με αποτέλεσμα οι νόμοι (ακόμη και όσοι άμεσα τους αφορούσαν)  να καταρτίζονται ερήμην τους,  η καινοτομία αυτή είναι πολύτιμη και δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών και η πολιτική του ηγεσία,  ειδικότερα δε, ο  καθ΄ύλην αρμόδιος Υφυπουργός Κων. Τσιάρας, έκαμαν αυτό που από την πλευρά τους είχαν υποχρέωση να κάνουν. Αφουγκράστηκαν το μήνυμα της ομογένειας που έλεγε ότι το ΣΑΕ, ασχέτως προθέσεων, προσώπων και καταστάσεων, είχε πλέον παρηκμάσει. Δεν μπορούσε να επιτελέσει το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε.  Αποκομμένο από τον κύριο όγκο της ομογένειας, αποτέλεσε εξ αρχής και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, στόχο κριτικής αντί επίκεντρο ενδιαφέροντος των ομογενών. Καθολικό ήταν πλέον το αίτημα “να αλλάξει ή να διαλυθεί”.

Στο αίτημα αυτό ανταποκρίθηκε το Υπουργείο Εξωτερικών. Συνεστήθη Επιτροπή η οποία συνέταξε ένα νομοσχέδιο. Για τη σύσταση, τη λειτουργία και το αποτέλεσμα που παρήγαγε η Επιτροπή έχουν ήδη γραφτεί αρκετά. Κατά το “όπου υπάρχει λόγος υπάρχει και αντίλογος” τα σχόλια δεν θα σταματήσουν. Αυτό είναι φυσικό. Πρέπει, όμως, να αναγνωρίσει κανείς και τα θετικά της όλης προσπάθειας μέσα σε τακτό χρονικό διάστημα να αλλάξουν τα πράγματα στο ΣΑΕ. Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Ούτε το έργο της Επιτροπής.

Όμως, πρωταρχική σημασία πλέον έχει το γεγονός ότι η “ανοικτή διακυβέρνηση” μετατρέπει τον καθέναν ομογενή σε άτυπο μεν, πλην όμως ενεργητικό μέλος της Επιτροπής αυτής.  Πρέπει, λοιπόν, όσοι το δυνατόν περισσότεροι ομογενείς, να συμμετάσχουν στην δημόσια διαβούλευση. Είναι η ώρα “να πάρουν οι ομογενείς την ομογένεια στα χέρια τους”.

Το Νομοσχέδιο συνοδεύει στο “open gov”  το ακόλουθο μήνυμα του Υφυπουργού κ. Κων. Τσιάρα:

“Αγαπητοί συμπατριώτες, φίλες και φίλοι, Τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την ‘’Οργάνωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού’’. Το Σ.Α.Ε., το οποίο κατά το Ελληνικό Σύνταγμα, έχει ως αποστολή την έκφραση όλων των δυνάμεων του απανταχού Ελληνισμού, ολοκλήρωσε κατά κοινή ομολογία ένα κύκλο. Έφθασε η στιγμή, με την δική σας συμβολή, για να κτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικό, που να έχει την δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η προσπάθειά μας πρέπει να εστιάζεται στην προσαρμογή του θεσμικού του πλαισίου στα σύγχρονα δεδομένα. Στην παροχή της δυνατότητας συμμετοχής σε αυτό σε όποιον Έλληνα και Ελληνίδα απανταχού της γης επιθυμεί, στην αυτοοργάνωση και αυτοχρηματοδότηση του θεσμού, γεγονός που θα εμφυσήσει σε όλους τους απόδημους και ομογενείς την πεποίθηση, πως το Σ.Α.Ε. αφ’ ενός μεν τους ανήκει, αφ’ ετέρου δε τους εκπροσωπεί χωρίς αποκλεισμούς. Για να το επιτύχουμε απαιτείται η ενεργός συμμετοχή στη διαβούλευση, οι ιδέες και προτάσεις όλων των Ελληνίδων και Ελλήνων που βρίσκονται σε όλες τις γωνιές της γης .

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την συμμετοχή σας στην διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ”.

Η πλοήγηση στη Διαβούλευση έχει την ακόλουθη μορφή κατ΄άρθρο: Σκοποί Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αρμοδιότητες του ΣΑΕ, Έδρα του ΣΑΕ, Όργανα του ΣΑΕ, Μέλη του ΣΑΕ, Απώλεια-Παύση ιδιότητας μέλους, Διαγραφή μέλους, Περιφέρειες του ΣΑΕ, Αρχαιρεσίες, Συνατονιστικά Συμβούλια Περιφερειών ΣΑΕ,  Περιγερειακξές Συνελεύσεις του ΣΑΕ, Τακτική Συνέλευση, Προεδρείο του ΣΑΕ, Αρμοδιότητες Προεδρείου ΣΑΕ, Εξελεγκτική Επιτροπή, Επίτιμα μέλη, Πόροι του ΣΑΕ,  Ενημέρωση για τις Δράσεις του ΣΑΕ, Καταργούμενες Διατ΄παξεις, Μεταβατικές Διατάξεις.

Το Νομοσχέδιο θα είναι ανοικτό σε σχόλια μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013, στις 15.00 ώρα Ελλάδος.

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Στιγμιότυπο από την  τελευταία συνεδρίαση του Προεδρείου του ΣΑΕ στη Θεσσαλονίκη, Απρίλιος 2012. Συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης Γιάννη Μπουτάρη.