Σε οικονομικό αδιέξοδο όλα τα ασφαλιστικά ταμεία

ΜΕ τα οικονομικά τους στο «κόκκινο» ξεκινούν τη νέα χρονιά τα ασφαλιστικά ταμεία με βαρόμετρο τις απώλειες περίπου 5 δισ. ευρώ από την αύξηση της ανεργίας αλλά και τη μείωση των εσόδων από τις ασφαλιστικές εισφορές λόγω των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, οι οποίες έρχονται να αντισταθμίσουν την εξοικονόμηση πόρων από περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, θεωρείται βέβαιο ότι τα ταμεία δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους το 2013, καθώς η κρατική επιχορήγηση θα είναι μειωμένη κατά 3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.
Στον αέρα ο προϋπολογισμός
Σε αδιέξοδο οδηγείται ο κοινωνικός προϋπολογισμός, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής Θανάση Καποτά παρά το «μαχαίρι» σε συντάξεις και δώρα, τα ταμεία δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν λόγω της εντεινόμενης ύφεσης και του κύματος φυγής από την αγορά εργασίας με αποτέλεσμα να χρειαστούν νέες παρεμβάσεις. Στον αντίποδα, οι διοικητές των ταμείων, με δεδομένη τη νομοθετικά κατοχυρωμένη απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων, θεωρούν ότι θα αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, ΙΚΑ, ΟΓΑ και ΟΑΕΕ για το 2012 χρειάστηκαν επιπλέον 2,254 δισ. ευρώ από αυτά που είχαν αρχικά προβλεφθεί. Για το 2013 με βάση τα ποσά που δαπάνησαν φέτος θα χρειαστούν επιπλέον 2,8 δισ. ευρώ, ωστόσο το ποσό αυτό θα καλυφθεί από τις περικοπές στις συντάξεις, αλλά και από την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης.
Σημειώνεται ότι η διαμορφωμένη πίστωση επιχορήγησης ανέρχεται σε 10.144.218.875 ευρώ συνολικά για το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων. Πιο αναλυτικά:
– Στο ΙΚΑ η διαμορφωμένη πίστωση επιχορήγησης ανέρχεται συνολικά στα 3.659.218.875 ευρώ. Σημειώνεται ότι το ΙΚΑ έλαβε 1,5 δισ. ευρώ από την αρχική επιχορήγηση που είχε προβλεφθεί. Για το νέο έτος στον προϋπολογισμό προβλέπονται μόλις 2,2 δισ. ευρώ. Την αισιοδοξία του για το 2013 εκφράζει ο διοικητής του Ιδρύματος Ροβέρτος Σπυρόπουλος, τονίζοντας ότι το ταμείο θα τηρήσει το προϋπολογισμό του, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τη συγκέντρωση ληξιπρόθεσμων οφειλών και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του.
Ο πρόεδρος της ΠΟΣΕ-ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος επισημαίνει ότι είναι αδύνατον το ΙΚΑ να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις με το ποσό που έχει προϋπολογισθεί, αφού κάθε χρόνο απαιτείται περαιτέρω επιχορήγηση. ‘Αλλωστε η εξοικονόμηση από την περικοπή των συντάξεων δεν υπερβαίνει τα 700 εκατ. ευρώ.
– Στον ΟΓΑ  η διαμορφωμένη πίστωση επιχορήγησης ανέρχεται συνολικά σε 4,640 δισ. ευρώ, ενώ είχαν προβλεφθεί 4,36 δισ. ευρώ. Για το νέο έτος η επιχορήγηση ανέρχεται σε 3,77 δισ. ευρώ. Ο διοικητής του Παναγιώτης Πέτρουλας επισημαίνει ότι ο ΟΓΑ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, καθώς από την περικοπή των δώρων καλύπτεται το κενό των περίπου 900 εκατ. ευρώ.
– Στον ΟΑΕΕ η διαμορφωμένη πίστωση επιχορήγησης ανέρχεται σε 1,63 δισ. ευρώ, ενώ είχαν προβλεφθεί 1,16 δισ. ευρώ. Για το νέο έτος η επιχορήγηση ανέρχεται μόλις σε 1,159 δισ. ευρώ. Η διοικήτρια του ΟΑΕΕ Γεωργία Κωτίδου ξεκινά τη νέα χρόνια με έλλειμμα μεγαλύτερο από 560 εκατ. ευρώ και προχωρώντας σε σειρά ενεργειών προκειμένου να εισπράξει τα περίπου 4 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να βοηθήσει το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών που αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Υψηλές οι οφειλές προς τρίτους

Την ίδια στιγμή, λόγω της έλλειψης ρευστότητας των οργανισμών, οι διοικήσεις τους αδυνατούν να καταβάλουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις, πέρα από την καταβολή των συντάξεων, με αποτέλεσμα να μην αποδίδονται οι κρατήσεις για υγειονομική περίθαλψη και κοινωνικές παροχές. Σύμφωνα με στοιχεία, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας φτάνουν τα 4 δισ. ευρώ και αν προστεθούν σ’Α αυτές και οι οφειλές σε φαρμακεία, νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα τότε αγγίζουν έως το τέλος του 2012 τα 6 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι οφειλές του ΙΚΑ (παλιές και νέες) ανέρχονται σε 1,2 δισ. ευρώ, του ΟΑΕΕ σε 300 εκατ. ευρώ, του ΟΓΑ σε 600 εκατ., του ΟΠΑΔ σε 1,4 δισ. και του ΤΥΔΚΥ σε 100 εκατ. ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα 10 εκατ. ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να στερούνται βασικής υγειονομικής περίθαλψης, καθώς αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα φάρμακά τους επί πιστώσει λόγω των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φαρμακοποιούς.
Παράλληλα, το ΙΚΑ οφείλει προς τον ΟΑΕΔ περίπου 6,5 δισ. ευρώ μετά τον συμψηφισμό προγραμμάτων, 1,8 δισ. ευρώ προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και 600 εκατ. ευρώ προς τον Οργανισμό Εργατικής Εστίας με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την περικοπή των εργοδοτικών εισφορών κατά 1,1% όλα τα κοινωνικά προγράμματα να βρίσκονται στον αέρα. Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας έχει κρούσει επανειλημμένα τον κώδωνα του κινδύνου για τον φαύλο κύκλο ελλειμμάτων και χρεών που έχουν εισέλθει ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, με αποτέλεσμα ως και σήμερα να μην έχει συγκεντρωθεί το απαιτούμενο ποσό για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας και του δώρου Χριστουγέννων στις 21 Δεκεμβρίου στους δικαιούχους.

express.gr