Σαμαράς – Μπορίσοφ: Στρατηγικής σημασίας η ελληνο – βουλγαρική σχέση

Υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων τάχθηκαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, Αντώνης Σαμαράς και Μπόικο Μπορίσοφ , υπογραμμίζοντας, ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ο σεβασμός των κανόνων καλής γειτονίας. Μετά την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι «η συνεργασία Ελλάδας και Βουλγαρίας είναι πολυεπίπεδη, βασίζεται και παράλληλα εμβαθύνει τις σχέσεις των δύο χωρών. Εκτείνεται σε όλο το φάσμα και πρόκειται για μία συνεργασία στρατηγική».

Όπως είπε συζητήσαμε, το σύνολο των σχέσεων και δώσαμε έμφαση στη διασυνοριακή συνεργασία, στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων. Στηρίζουμε, πρόσθεσε, το αίτημα για ένταξη της Βουλγαρίας στη συνθήκη Σένγκεν και επιβεβαιώσαμε την προσήλωση στις αρχές της καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες, τόνισε, επιβεβαίωσαν τη θέλησή τους να συνεργαστούν πιο στενά στον οικονομικό, τουριστικό και διπλωματικό τομέα.

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε ότι τον Φεβρουάριο θα επισκεφθεί τη Σόφια. Σε ερώτηση για την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, ο κ. Σαμαράς απάντησε ότι «οι δύο χώρες συμπίπτουμε στο κείμενο που συμφωνήθηκε ομόφωνα στην ΕΕ, όπου τίθεται ως προϋπόθεση ο σεβασμός των κανόνων της καλής γειτονίας και ότι θα παρακολουθείται η πρόοδος στην τήρηση της προϋπόθεσης αυτής. Είμαι ικανοποιημένος για τις αρχές και τα κριτήρια που υπάρχουν στην Ευρώπη. Σε μία τέτοια εποχή κρίσεων και δυσκολιών για όλο τον κόσμο δεν οδηγούν πουθενά οι αντιπαραθέσεις και οι αλυτρωτισμοί. Πρέπει να αντιληφθεί κάθε χώρα ότι τέτοιες πολιτικές δεν μπορούν να αποτελέσουν προϋποθέσεις για ένταξη».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η σύνδεση Μακάζας- Κομοτηνής μετά από καθυστερήσεις που υπήρξαν, θα έχει τελειώσει τον Μάρτιο και θα δοθεί η δυνατότητα, με μία σύγχρονη διασυνοριακή διάβαση, για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και του εμπορίου. Από την πλευρά του ο Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι «οι ελληνοβουλγαρικές σχέσεις ήταν πάντα υποδειγματικές ακόμη και όταν είμαστε σε αντίθετα γεωστρατηγικά μπλοκ. Τώρα μπορούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας για την ευημερία των λαών μας».

Έμφαση έδωσε στο θέμα της ενέργειας, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, αλλά και στον τουρισμό. Περίπου ένα εκατομμύρια Βούλγαροι επισκέφθηκαν την Ελλάδα, ενώ τον χειμώνα έρχονται πολλοί Έλληνες στα χειμερινά θέρετρα της Βουλγαρίας. Για τα ύδατα του ποταμού Έβρου είπε ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν. Σε ερώτηση για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ είπε ότι «είμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας των χωρών των Βαλκανίων, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι θα τηρούνται η καλή γειτονία και ο αμοιβαίος σεβασμός από όλους, όπως τηρούνται από την Ελλάδα και την Βουλγαρία.

Η Βουλγαρία έχει στηρίξει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ των κρατών των Βαλκανίων». Μετά την κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων των δύο χωρών υπογράφηκε μία σειρά συμφωνίες: – Μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών για την ανταλλαγή διπλωματικών υπαλλήλων. – Πρόγραμμα συνεργασίας στον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού. – Κοινή δήλωση για τον τουρισμό. – Πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας. – Συμφωνία στον τομέα τεχνολογιών και πληροφορικής. – Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάπτυξη της ποιότητας στην παραγωγή και διακίνηση αγροτικών προιόντων.