Τα επόμενα βήματα στο …τραπέζι του Μαξίμου!

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Με βασικό θέμα την αναζήτηση συγκεκριμένου σχεδιασμού για το επόμενο εξάμηνο, οι κυβερνητικοί εταίροι συσκέφτονται στο Μέγαρο Μαξίμου, μία μέρα μετά την εκταμίευση της δόσης. Στην ατζέντα της σύσκεψης βρίσκεται το θέμα της ρευστότητας, οι αποκρατικοποιήσεις, η προσέλκυση επενδύσεων με στόχο τη μείωση της ανεργίας, και το φορολογικό.

Η ανάπτυξη βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης. Δεν τέθηκε θέμα ανασχηματισμού και αλλαγής του εκλογικού νόμου, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης με δηλώσεις του εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου. Την ίδια ώρα, για μικρές αποκλίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο έκανε λόγο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

 ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΡΧΗΓΩΝ

Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο  πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι συζητήθηκε διεξοδικά η λειτουργία της κυβέρνησης και ότι είναι αναγκαίος «ο πολιτικός συντονισμός της συγκυβέρνησης».
«Ζητούμενο η επίτευξη ανάπτυξης» είπε, προσθέτοντας ότι «αυτά ήταν τα τελευταία μέτρα». Παράλληλα ζήτησε ότι το τραπεζικό σύστημα «θα πρέπει να λειτουργήσει υπέρ της κοινωνίας».
Για το φορολογικό νομοσχέδιο είπε ότι είναι μικρές οι αποκλίσεις. Στόχος η αναδιοργάνωση της αφετηρίας της χώρας τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συμπληρώνοντας ότι «το κλίμα είναι πια, υπέρ της Ελλάδας».

Κουβέλης: Κανένα θέμα ανασχηματισμού
Απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των κυβερνητικών εταίρων.
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι δεν ετέθη ζήτημα ανασχηματισμού ούτε αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Για το φορολογικό, είπε ότι υπάρχει σύμπτωση απόψεων στα περισσότερα θέματα ενώ για όσες διαφοροποιήσεις απομένουν, αυτές θα αντιμετωπιστούν στο Κοινοβούλιο.
Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη προώθησης ενός δικτύου κοινωνικής προστασίας των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών. Για τους νέους, σημείωσε πως πρέπει να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ενώ έκανε αναφορά και στους αγρότες.

Στουρνάρας: Δεν εφησυχάζουμε
Για «δύσκολο και ανηφορικό δρόμο» έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου ενημέρωσε τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη για τις εξελίξεις στην οικονομία.
«Ενημέρωσα τους κυβερνητικούς εταίρους για τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και για τις άμεσες υποχρεώσεις μας, Αναμένουμε τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις αναφορικά με το φορολογικό» είπε.
Για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor’s ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «είναι σημαντική, αλλά δεν εφησυχάζουμε, αφού είναι μακρύς και ανηφορικός ο δρόμος. Δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας αλλά δεν εφησυχάζουμε.
Για το χαράτσι της ΔΕΗ ο υπουργός Οικονομικών είπε «αναμένουμε την απόφαση».

Μετά από μιάμιση περίπου ώρα βγήκε από τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος δήλωσε ότι ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τα θέματα της οικονομίας και έκανε λόγο για μία χρήσιμη συζήτηση.
Πολύ σημαντική απόφαση χαρακτήρισε ο Γιάννης Στουρνάρας την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από την Standard & Poor’s. «Δεν εφησυχάζουμε. Δημιουργεί κλίμα αισιοδοξίας, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς και ανηφορικός» συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου όπου ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, για τις εξελίξεις στην οικονομία και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ερωτηθείς αν ήρθε η ώρα να βγούμε στις αγορές απάντησε πως «είναι πολύ νωρίς».
Για το φορολογικό ανάφερε ότι έγινε μια χρήσιμη συζήτηση και σχετικά με το φόρο ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είπε ότι «περιμένουμε την απόφαση».