Αυστραλία: Ανάδειξη της “ελληνικής φυσιογνωμίας” της Λόνσντεϊλ Στριτ, στο κέντρο της Μελβούρνης

Επιμένουν ο δήμος της Μελβούρνης και η πολιτειακή κυβέρνηση να αναδείξουν την «ελληνική γωνιά» στο κέντρο της Μελβούρνης, παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει εγκαταλείψει πλέον την Λόνσντεϊλ Στριτ.

Ελπίζεται πάντως πως η ανέγερση του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου από την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης θα δώσει «νέα πνοή» στον ιστορικό για την ομογένεια δρόμο.

Μέσα στις διάφορες προσπάθειες για την ανάδειξη της “ελληνικής φυσιογνωμίας” της Λόνσντεϊλ Στριτ, ο ομογενής πολιτειακός υπουργός Πολυπολιτισμού, Νίκος Κότσιρας, παρουσίασε μια νέα στήλη όπου αναγράφεται η ιστορία του δρόμου.

«Έτσι οι επισκέπτες και οι τουρίστες θα μάθουν για τους Έλληνες που εγκαταστάθηκαν στον κεντρικό αυτό δρόμο της Μελβούρνης και τον διαμόρφωσαν».

Η τοποθέτηση της στήλης αυτής εντάσσεται μέσα σε ένα πρόγραμμα συνολικού κόστους 10 εκατομμυρίων δολαρίων για να αναδειχθούν τρεις «πολιτιστικές περιοχές» του κέντρου της Μελβούρνης.

Η «ελληνική» Λόνσντεϊλ Στριτ, η «ιταλική» Λάϊγκον Στριτ και η «κινέζικη» Λιτλ Μπερκ Στριτ. Πρόσφατα ο δήμος Μελβούρνης άλλαξε και τον φωτισμό της «ελληνικής γωνιάς».

Στη διασταύρωση των κεντρικών οδών Lonsdale και Russell Streets, εκεί που βρίσκεται το οίκημα της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης τοποθετήθηκαν φωτάκια, ένας ειδικός προβολέας που φωτίζει την περιοχή και δημιουργεί την αίσθηση ότι ο ουρανός είναι γαλάζιος με λευκά αστέρια. Δηλαδή, απεικονίζονται τα χρώματα της ελληνικής σημαίας. «Η περιοχή αυτή είναι συνδεδεμένη με την παρουσία των Ελλήνων στην Αυστραλία και με αυτό τον φωτισμό θέλαμε να το τονίσουμε αυτό» είπε ο δήμαρχος, κ. Ντόιλ.

Πολλές φορές ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης έχει ζητήσει από τις αρχές (πολιτειακή κυβέρνηση και δήμο) να στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο τα σχέδια για να διαμορφωθεί ο ιστορικός αυτός δρόμος κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδεικνύεται η πολύχρονη παρουσία του ελληνικού στοιχείου εκεί.

ana-mpa.gr