Η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχθεί «κούρεμα»

Γεμάτος αισιοδοξία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας αφού άκουσε τα κάλανατα στο προεδρικό από την Φιλαρμονική της Αστυνομίας δήλωσε πως θα πρέπει να κρατηθούμε όλοι δυνατά, να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και είναι σίγουρος ότι θα βγούμε από την κρίση και θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, όπως κάναμε σε χειρότερες καταστάσεις και συνθήκες.

Αναφορικά με την οικονομία και την ένταξη στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θα είχαμε πρόβλημα αν δεν είχαμε τα προβλήματα των τραπεζών».

«Έχουμε προεκλογική περίοδο, λέγονται διάφορα. Κάποιοι δίνουν κτυπήματα κάτω από τη μέση, δυστυχώς», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας και κάλεσε όλους «να δώσουμε τα χέρια και να ανασκουμπωθούμε» αν και πρόσθεσε πως «φαίνεται ότι για ορισμένους η πατρίδα δεν είναι πάνω από όλα».

«Να συνεχίσετε το έργο σας χωρίς οποιεσδήποτε σκοπιμότητες. Νιώθω περηφάνια διότι κατά τη διακυβέρνηση μας έχουν απαγορευτεί πολλά στα οποία ίσχυαν στο παρελθόν σε σχέση με οικονομικές διαχειρίσεις», είπε στα μέλη της Φιλαρμονικής της Αστυνομίας.

Μετά που άκουσε τα Κάλαντα από τη Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς, η οποία τραγούδησε και το κυπριακό παραδοσιακό τραγούδι «Γιασεμί», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε την διαβεβαίωση ότι «πέρα του συνόλου των Ελληνοκυπρίων έτσι και η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων τάσσονται ενάντια στον εποικισμό και στην κατοχή».

«Είμαστε στο ίδιο μετερίζι. Ας ενώσουμε τις προσπάθειες μας με τους Τουρκοκύπριους που τάσσονται ενάντια στην κατοχή για να καταστρέψουμε τα οδοφράγματα και να μην υπάρχουν πράσινη γραμμή, εγκλωβισμένοι, πρόσφυγες και όλα τα δεινά της κατοχής και να μιλάμε για μια ενωμένη Κύπρο, έναν παράδεισο», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενος στους φαντάρους ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «φαίνεται πως το γιασεμί είναι σύμβολο για όλους τους Κύπριους και όπως είναι για τους Ελληνοκύπριους είναι και για τους Τουρκοκύπριους, τους Μαρωνίτες, τους Αρμένιους, τους Λατίνους, η μυρωδιά του οποίου κάνει τον τόπο μας να ξεχωρίζει».

Πρόσθεσε ότι «το γιασεμί ανθίζει και στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές και αυτό που οραματιζόμαστε είναι το γιασεμί να συνενώσει όλους τους Κύπριους».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε σίγουρος ότι «θα έρθουν καλύτερες μέρες φτάνει να το θελήσουμε» αναφέροντας ότι «οι νέοι που δεν είναι επηρεασμένοι από φιλοδοξίες, προσωπικές και κομματικές, μπορούν να το κάνουν». «Πρέπει οι κομματικοί ταγοί να συνειδητοποιήσουν ότι ο τρόπος χειρισμού ζητημάτων δεν είναι ο καταλληλότερος και πρέπει να θέσουμε το συμφέρον της πατρίδας μας πάνω από κάθε συμφέρον», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας άκουσε τα Κάλαντα από την ΕΛΔΥΚ και είπε ότι «αυτή, αποτελεί το ακραίο φυλάκιο τους ευρύτερου χώρου μας και η ΕΛΔΥΚ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».

«Με γεμίζετε χαρά και υπερηφάνεια διότι τα παιδιά της ΕΛΔΥΚ δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό, όπως τον έδωσε το 1974 όταν προδομένοι θυσίασαν τη ζωή τους για αυτό τον τόπο», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πρόσθεσε ότι «αυτό το είδα με τα ματιά μου όταν υπηρετούσα τότε ως τραυματιοφορέας στο αεροδρόμιο Λευκωσίας».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «με την Ελλάδα καιγόμαστε στο ίδιο καζάνι ακόμη και στα θέματα των οικονομικών προβλημάτων, έχουμε μεταγγιστεί αλλά έχουμε τη δύναμη να τα φέρουμε βόλτα, όπως κάναμε και το 1974 όταν συνειδητά ενωμένοι αναστηλώσαμε την οικονομία».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «σήμερα τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά διότι υπάρχουν πολλές κομματικές αντιπαραθέσεις, αλλά πιστεύω ότι ο λαός μας έχει περιεχόμενο και μπορεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων».

«Και εύχομαι ο λαός να καθοδηγήσει τους (πολιτικούς) ηγέτες διότι καμιά φορά μπορεί να χρειάζεται και αυτό για να κατεβάσουν τα μυαλά τους οι ηγέτες», είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ξεκαθάρισε επίσης ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχθεί «κούρεμα» του δημοσίου χρέους.

Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο επίσκεψής του στο στρατόπεδο «Σ. Σταυριανάκου» της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα και κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για την ανάγκη κουρέματος του κυπριακού χρέους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «για να γίνει κούρεμα χρειάζεται η συγκατάθεση και των 27», υπογραμμίζοντας ότι «η Κύπρος δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιο πράγμα».

Πηγή: http://newsit.com.cy/