Η διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ και η Panhellenic Post

 ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Η διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, που από προχθές βρίσκεται στα χέρια των οικονομικών εισαγγελέων κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, ίσως αποβεί προάγγελος πολύπλευρων εξελίξεων. Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τη φορά αυτή, πήρε πάνω του την υπόθεση και, μάλιστα,  αποφασισμένος να μην επιτρέψει να επαναληφθούν τα λάθη των προκατόχων του τού παρελθόντος.

Λάθη που οδήγησαν την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ περίπου στα …πανέρια των λαϊκών αγορών και στην κυκλοφοριακή της εκμετάλλευση, αλλά και στη σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη που την είχε δημοσιεύσει. Ακολούθησε η περιπετειώδης σύλληψή του, η ΓΑΔΑ, ο εισαγγελέας και τελικά το αυτόφωρο,  η αθώωσή του και η έφεση υπέρ του νόμου που άσκησε σε βάρος του η Εισαγγελία Πρωτοδικών… (https://www.panhellenicpost.com/archives/28729)

Η Panhellenic Post, είναι υπερήφανη, γιατί από την πρώτη μέρα που προέκυψε το θέμα, με ενυπόγραφο Άρθρο Γνώμης είχε ταχθεί, ανοιχτά και ξάστερα, κατά της διαρροής και της δημοσίευσης της λίστας από την συγκεκριμένη εφημερίδα.

Είχαμε τότε τονίσει ότι ήταν ανεπίτρεπτο τα ονόματα 2.059 ελλήνων οι οποίοι φέρονται να  έχουν  λογαριασμούς στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας να δοθούν βορρά στα ΜΜΕ όταν δεν είχε προηγηθεί ο αναγκαίος έλεγχος από τα αρμόδια κρατικά όργανα ώστε να γνωρίζουμε ασφαλώς ποιοι από τους αναγραφόμενους στην λίστα είχαν διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής και ποιοι ήταν νόμιμοι πολίτες.

Γράφαμε τότε: <Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός της παραδοχής από τους ίδιους τους προτιθέμενους να δημοσιεύσουν τη λίστα ότι “οι άνθρωποι που υπάρχουν στη λίστα δεν είναι απαραίτητα φοροκλέπτες, ούτε  διαχειριστές μαύρου χρήματος. Υπάρχουν όμως εκατοντάδες εμφανείς περιπτώσεις  συναλλασσόμενων με την τράπεζα που εμφανίζουν καταθέσεις που δεν ταιριάζουν με  καμιά επαγγελματική τους δραστηριότητα”>.

Και προσθέταμε: <Η παραδοχή αυτή καθιστά ανεπίτρεπτη, κατά τη γνώμη μας, την δημοσιοποίηση της επίμαχης λίστας, ή του ονομαστικού καταλόγου, σε απλά ελληνικά.  Και η παραδοχή του συντάκτη πως “η απόφασή μας να δημοσιεύσουμε τα  ονόματα είναι συνειδητή και εκτός από την ενημέρωση στόχο έχει να χτυπήσει το  νοσηρό κλίμα που δημιουργείται στη χώρα βάζοντάς την να δέχεται βολές από τη  λάσπη του υπονόμου που πέφτει συνεχώς στον ανεμιστήρα”,  δεν αποτελεί ούτε καν φύλλο συκής.

>Αντίθετα, δείχνει τον μόνο ορθό δρόμο για να βγει ο κατάλογος στο φως της δημοσιότητας. Και αυτός είναι η προηγούμενη εμπεριστατωμένη και διακριτική έρευνα των επίσημων αρχών ώστε να εξακριβωθεί ποιοί από τους αναγραφόμενους σε αυτόν, είναι ελεγχόμενοι ως προς το Πόθεν και ως προς το Έσχες»>. (https://www.panhellenicpost.com/archives/25760)

Να, λοιπόν, που σήμερα, με τις εντολές που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, γίνεται, μέσα στα πλαίσια του νόμου, ο έλεγχος της λίστας και οι τελικές αποφάσεις ως προς την αξιοποίηση της ανήκουν στην Δικαιοσύνη. Όπως ακριβώς και έπρεπε.

Χρειάζεται προσοχή και υπευθυνότητα, πολύ περισσότερο που εκτός από εκείνους που ενδεχομένως θα αποδεδειχθούν φοροφυγάδες, ευθύνες θα προκύψουν και για όσους πολιτικούς του ΠΑΣΟΚ διαχειρίστηκαν –με τον αδέξιο τρόπο που το έπραξαν- την διαβόητη λίστα Λαγκάρντ.

Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, κατά την γνώμη μας. Είχαμε διατυπώσει γραπτώς μέσα από την ΡΗΡ και την απορία πως η λίστα αυτή είχε φθάσει στα χέρια της κυρίας Λαγκάρντ, είτε Υπουργός στην γαλλική Κυβέρνηση ήταν τότε,  είτε Πρόεδρος του ΔΝΤ.

Επαναφέρουμε τα ερωτήματα: Ποιος έδωσε εντολή στην συγκεκριμένη Τράπεζα να φτιάξει την συγκεκριμένη λίστα; Και πώς και γιατί έφτασε λίστα με ελληνικά ονόματα καταθετών στα χέρια της κυρίας Λαγκάρντ; Θα απαντήσει κανείς; (https://www.panhellenicpost.com/archives/30938)