Διευκρινήσεις εκπροσώπου ΥΠΕΞ για την ΜΚΟ της Πάτμου

Καμία σχέση δεν έχει η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών με την υπόθεση της της ΜΚΟ ¨Κύκλος της Πάτμου¨και της χρηματοδότησης που λέγεται ότι έλαβε από το Υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό προκύπτει από δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου, από την οποία συνάγεται ότι η όλη υπόθεση αφορά σε δραστηριότητες των ΜΚΟ του παρελθόντος (το 2012 δεν χρηματοδοτήθηκε καμία ΜΚΟ από το ΥΠΕΞ).

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα έχει απαγγείλει η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Ευγενία Κυβέλου, σε βάρος μελών Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) για κακή διαχείριση κονδυλίων, που υπολογίζονται σε περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ. Η ποινική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελέας αφορά τα αδικήματα της απάτης σε βάρος του δημοσίου κατ´ εξακολούθηση και από κοινού σε βαθμό κακουργήματος, απάτης κατ´ επάγγελμα, από κοινού και κατ´ εξακολούθηση σε βάρος ιδιωτών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και στρέφεται κατά περίπου 10 προσώπων που διατέλεσαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Κύκλος της Πάτμου» την περίοδο από το 2000 ως το 2010.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η «αμαρτωλή» ΜΚΟ έχει εισπράξει 1.190.000 ευρώ από το υπουργείο Εξωτερικών, 1,2 εκατ. ευρώ από τον ΟΠΑΠ, 300.000 ευρώ από τη Βουλή και περίπου 60.000 ευρώ από το υπουργείο Πολιτισμού. Η ίδια οργάνωση βρέθηκε να διαθέτει 4,2 εκατ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα του Λονδίνου το οποίο δεν είχε δηλωθεί, ενώ η Οικονομική Αστυνομία ερευνά και υπόθεση ακινήτου στο Χορευτό Πηλίου το οποίο αγόρασε μέσω off shore εταιρείας μέλος της ΜΚΟ.   https://www.panhellenicpost.com/archives/33072

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης της ΜΚΟ “Κύκλος της Πάτμου”, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε τα εξής:

«Το θέμα αυτό ερευνάται από τη δικαιοσύνη και αφορά σε δραστηριότητες των ΜΚΟ του παρελθόντος (το 2012 δεν χρηματοδοτήθηκε καμία ΜΚΟ και επανεξετάζονται όλα τα προγράμματα που εκκρεμούν από μηδενική βάση). Η αρμόδια Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ συνεργάζεται πλήρως με τη δικαιοσύνη και παρέχει κάθε διαθέσιμη πληροφορία στο πλαίσιο των ερευνών, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση».

ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Ο εξορθολογισμός του πλαισίου που διέπει τις ειδικές-απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών ήταν ένα ζήτημα που βρισκόταν πολύ ψηλά στην ατζέντα του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την πρώτη στιγμή που πήρε στα χέρια του τα ηνία του ευαίσθητου χαρτοφυλακίου. Αυτό το ενδιαφέρον-δέσμευση αποδεικνύει έμπρακτα ο Δ. Αβραμόπουλος, με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη βουλή ως απάντηση σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου και στο οποίο έγινε γνωστό ότι «για πρώτη φορά μελετάται σοβαρά η δυνατότητα αλλαγής της σύνθεσης της τριμελούς ειδικής επιτροπής που ελέγχει τις απόρρητες δαπάνες, με τη συμμετοχή σε αυτή και εισαγγελικού λειτουργού».

Η αλήθεια είναι ότι παρά το «κούρεμα» κατά περίπου 2,25 εκατ. ευρώ του σχετικού… μπάτζετ, το ποσό συνεχίζει να φαντάζει υψηλό ειδικά για την Ελλάδα της σημερινής δημοσιονομικής δυσπραγίας. Άλλο τόσο αλήθεια είναι, όμως, το γεγονός ότι λόγω της υφής τους οι δαπάνες αυτές (σ.σ.: βάσει του Κώδικα του Οργανισμού του ΥΠ.ΕΞ., εξυπηρετούν την εξωτερική πολιτική του κράτους και δεν μπορούν να γίνουν γνωστές χωρίς ζημία των συμφερόντων της χώρας, ενώ απαγορεύεται να ανακοινώνονται), δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με την κλασική συνταγή της εξοικονόμησης δημόσιων πόρων.

Μόλα ταύτα, ο Δ. Αβραμόπουλος έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου για άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Οικονομικής Εισαγγελίας για πρόσβαση σε σχετικά στοιχεία και διαδικασίες, που αφορούν τις απόρρητες δαπάνες για την τριετία 2009-2011 ακόμη και για αυτές του τρέχοντος έτους, κατά τρόπο πάντα που διαφυλάσσεται το εθνικό συμφέρον. Εξάλλου στον υπουργό Εξωτερικών ανήκει και η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση δύο συναντήσεων με τον οικονομικό εισαγγελέα Σπ. Μουζακίτη.

Κάπως έτσι, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προσπαθεί να ρίξει άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις διαχείρισης του δημόσιου χρήματος που αφορούν το υπουργείο Εξωτερικών, ώστε με απόλυτη διαφάνεια και με γνώμονα την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων να δοθεί ένα τέλος στα λογής – λογής «πάρτι» που καταγγέλλεται ότι διεξάγονταν κατά καιρούς μέσω των μυστικών κονδυλίων του ΥΠ.ΕΞ.

Πηγή: APOPSI newspaper