Πρωταθλητής του κέρδους ο “Iron Man”

Βάζοντας «στοπ» στη μείωση της προσέλευσης των θεατών τα τελευταία χρόνια στις κινηματογραφικές αίθουσες, η χρονιά που φεύγει έφερε 5,6% άνοδο στις πωλήσεις των εισιτηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακήρυξε μεγάλο εμπορικό φαινόμενο τους τρισδιάστατους «Εκδικητές», που συγκέντρωσαν 623 εκατομμύρια δολάρια στο τοπικό τερέν, και όνομα της σεζόν αυτό του ηγέτη του καστ, του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.

Κι ενώ οι συνολικές εισπράξεις του μποξ όφις άγγιξαν το ποσό-ρεκόρ των 10,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως λόγω της ανόδου της τιμής του κινηματογραφικού εισιτηρίου στις ΗΠΑ, ο αναγεννημένος σταρ, πρώτο όνομα της σειράς του «Iron Man» και τώρα των «Εκδικητών», ανακηρύχτηκε από το περιοδικό «Forbes» ως ο πιο κερδοφόρος ηθοποιός που έχει το αμερικανικό σινεμά. Αν υπήρχε ένα αντίστοιχο της περίστασης βραβείο, ο Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ θα έπρεπε να γίνει «χρυσός», καθώς το 1,5 εκατομμύριο δολάρια των «Εκδικητών», από τα ταμεία παγκοσμίως, τον καθιστά πρωταθλητή του κέρδους. Η λίστα, δηλαδή, του «Forbes» δεν κοιτά το ποσό που κέρδισε ο ηθοποιός μέσα στους 12 μήνες του έτους, αλλά πόσα δολάρια απέφερε ο ίδιος ως πρωταγωνιστής στα στούντιο στη διάρκεια της χρονιάς.

Γι’ αυτό και το όνομα που ακολουθεί το δικό του είναι αυτό της νεαρής Κρίστεν Στιούαρτ που με τα σουξέ του βαμπιρικού έπους «Χαραυγή Μέρος 2», το οποίο συγκέντρωσε πάνω από 779 εκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμια κλίμακα, και της περιπέτειας «Η Χιονάτη και ο κυνηγός», που μέτρησε 397 εκατομμύρια δολάρια σε όλο τον κόσμο, «κέρδισε» σχεδόν 1,2 δισεκατομμύρια για λογαριασμό των στούντιο. «Βασίλισσα» των ταμείων η Στιούαρτ ξεχώρισε από τους συμπρωταγωνιστές της Ρόμπερτ Πάτινσον και Τέιλορ Λότνερ, που λόγω της επιτυχίας του φινάλε του «Λυκόφωτος» εισχώρησαν επίσης στη λίστα.

Σκοτεινός ιππότης
Σ’ αυτήν τρίτο όνομα είναι ο Κρίστιαν Μπέιλ με το 1 δισεκατομμύριο του «Ο σκοτεινός ιππότης: Η επιστροφή» από τα παγκόσμια ταμεία και τέταρτο ο Ντάνιελ Κρεγκ με τα 951 εκατομμύρια δολάρια του «Skyfall».

Δεν είναι, όμως, μόνο η Κρίστεν Στιούαρτ που κατάφερε να κυριαρχήσει σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, αλλά και η Νάταλι Πόρτμαν. Σύμφωνα με το «Forbes», το οσκαρικό κορίτσι του «Μαύρου κύκνου» είναι η σταρ με την καλύτερη απόδοση όταν ένα στούντιο επενδύει στο πρόσωπό της (αποφέρει 42,7 δολάρια για κάθε ένα δολάριο που την πληρώνουν και, φυσικά, ο «Μαύρος κύκνος» είναι ο λόγος που η Πόρτμαν κέρδισε τόσο περίοπτη θέση). Δεύτερη καλή επένδυση είναι -πια άλλη- η Στιούαρτ, που αποφέρει 40,6 δολάρια για κάθε ένα που την πληρώνουν.

Αν μη τι άλλο, τα νέα ονόματα και τα ποσά που κυριαρχούν στα στατιστικά δεδομένα δείχνουν και τις προτιμήσεις των θεατών στην εποχή μας.

οι ΔΥΟ «ΧΡΥΣΕΣ» ΠΕΝΤΑΔΕΣ

ΟΙ ΠΙΟ ΚΕΡΔΟΦΟΡΟΙ

1. Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ – 1,5 δισ. δολάρια
2. Κρίστεν Στιούαρτ – 1,2 δισ. δολάρια
3. Κρίστιαν Μπέιλ – 1 δισ. δολάρια
4. Ντάνιελ Κρεγκ – 951 εκατ. δολάρια
5. Ρόμπερτ Πάτινσον – 793 εκατ. δολάρια

ΟΙ ΠΙΟ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΙ

1. Νάταλι Πόρτμαν – 42,7 δολάρια για κάθε 1 δολ.
2. Κρίστεν Στιούαρτ – 40,6 δολάρια για κάθε 1 δολ.
3. Σάια ΛαΜπέφ – 35,8 δολάρια για κάθε 1 δολ.
4. Ρόμπερτ Πάτινσον – 31,70 δολάρια για κάθε 1 δολ.
5. Ντάνιελ Ράντκλιφ – 30,50 δολάρια για κάθε 1 δολ.

ΑΠΟ ΤΟ 2009
Το προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ σημειώθηκε στο αμερικανικό μποξ όφις το 2009 με τα συνολικά έσοδα στα 10,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2010 και το 2011 οι εισπράξεις είχαν πτωτική πορεία.

 

e-go.gr