Έφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ) Μάνος Χαριτάτος

Έφυγε από τη ζωή στα 68 του χρόνια ο Μάνος Χαριτάτος, συνιδρυτής και πρόεδρος του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ).

Ο Μάνος Χαριτάτος γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1944. Το 1953, ήρθε στην Ελλάδα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Κολλέγιο Αθηνών, ενώ κατά την περίοδο 1964-1969 φοίτησε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Από το 1980 ως το 1989 διετέλεσε διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών. Από το 1965, οπότε ίδρυσε μαζί με τον ιστορικό και φίλο του, Δημήτρη Πόρτολο, το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ), και έως τον θάνατό του υπήρξε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑ.

Ε.Μ.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Μάνου Χαριτάτου

Στο πολύτιμο έργο και την προσωπικότητα του Μάνου Χαριτάτου που έφυγε στα 68 του χρόνια νικημένος από τον καρκίνο, αναφέρεται ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, σε δελτίο τύπου για τον θάνατο του συνιδρυτή του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ).

«Μισό σχεδόν αιώνα ο Μάνος Χαριτάτος άοκνα συνέλεγε παλιές εκδόσεις, έντυπα του 19ου και του 20ου αιώνα, διέσωζε ολόκληρα αρχεία λογοτεχνών, συμβάλλοντας εξαιρετικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και της εικόνας της πνευματικής Ελλάδας των δύο τελευταίων αιώνων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία γίνεται ειδική μνεία στην προσφορά του Μάνου Χαριτάτου για την ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΛΙΑ.

«Οι μελετητές της νεότερης λογοτεχνίας και ειδικότερα του περιοδικού τύπου της περιόδου βρήκαν στο ΕΛΙΑ φιλόξενη στέγη και πλούσιο υλικό» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως όσοι γνώρισαν το Μάνο Χαριτάτο μιλούν για έναν άνθρωπο αφοσιωμένο στο έργο του, ακάματο, με οργανωτικό νου και μεγάλες ικανότητες.

ana-mpa.gr