Συνέντευξη του ΥΦΥΠΕΞ Κ.Τσιάρα στην εκπομπή «Διασπορά» για το ΣΑΕ

Παραθέτουμε αυτούσια συνέντευξη του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα στην εκπομπή ¨Διασπορά¨” και στη Δημοσιογράφο κα Σάμου, άνευ δικού μας  σχολιασμού. Θέμα το υπό ανοικτή διαβούλευση Σχέδιο Νόμου για το “νέο” ΣΑΕ και την μετά την (αναμενόμενη) ψήφισή του, οργανωτική πορεία.
Το πλήρες κείμενο της συνένετυξης, όπως δημοσιεύθηκε στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας ¨Νέος Κόσμος¨, έχει ως εξής:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: O Υπουργός, έχει βάλει δύο πολύ σημαντικές αναφορές και είναι και χρονοδιαγράμματα, Μάρτιος και Ιούνιος. Υπουργέ, έτσι δεν είναι;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Yπήρχε και άλλη μία σημαντική αναφορά, η οποία αφορούσε στην ολοκλήρωση ουσιαστικά του νέου σχεδίου νόμου για το ΣΑΕ, το οποίο δόθηκε για διαβούλευση από τις αρχές Δεκεμβρίου. Έχουμε πει λοιπόν, ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση και από εκεί και πέρα θα υπάρξουν τα δύο συγκεκριμένα χρονικά σημεία, τα οποία αναφέρατε. Μιλάω, βεβαίως, για το τέλος Μαρτίου, που ελπίζω να έχουμε ολοκληρώσει τη νομοθετική διαδικασία, που αφορά το νέο νόμο του ΣΑΕ, και βεβαίως το τέλος Ιουνίου, που ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες, που αφορούν την τακτική συνέλευση και την εκλογή του νέου Προεδρείου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρεις είναι οι βασικοί άξονες…
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι ένα μεγάλο στοίχημα να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλες αυτές τις διαδικασίες στο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να δώσουμε πνοή, νέα πνοή, σε ένα οικουμενικό όργανο του ελληνισμού, που ελπίζουμε ότι, από εδώ και πέρα, θα μπορεί να παίζει έναν πραγματικά καθοριστικό ρόλο μεταξύ μητέρας πατρίδας, μεταξύ εθνικού κέντρου, μεταξύ Ελλάδος και αποδήμου ελληνισμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τρεις είναι οι άξονες, τρεις είναι οι σημαντικές παράμετροι, κύριε Τσιάρα. Το ένα είναι η αυτοχρηματοδότηση πια, το δεύτερο είναι η κάθετη, ας πούμε, διοίκησή του και το τρίτο;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Η αυτοοργάνωση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αυτοοργάνωσή του. Θα τα καταφέρουμε πιστεύετε;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Κοιτάξτε, υπήρξε μία πολύ συγκεκριμένη καταγραφή όλα αυτά τα χρόνια, που παρατηρεί κανείς την πορεία του ΣΑΕ. Το ΣΑΕ ολοκλήρωσε έναν κύκλο, αυτή είναι η αλήθεια, μην εκπληρώνοντας, δυστυχώς, πολλές από τις προσδοκίες της ιδρυτικής του διακήρυξης. Έπρεπε, λοιπόν, να μπούμε σε μία λογική καταρχήν αλλαγών, αλλά και από την άλλη πλευρά, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις προοπτικές ούτως ώστε να καταστεί ένα όργανο με πραγματικό ρόλο μεταξύ αποδήμου ελληνισμού και μητέρας πατρίδας, Ελλάδος.
Επενδύσαμε λοιπόν στους τρεις συγκεκριμένους άξονες που αναφερθήκατε, κυρία Σάμου, νωρίτερα και είναι: η αυτοοργάνωση, η αυτοχρηματοδότηση και η κάθετη εκπροσώπηση. Για τους δύο πρώτους άξονες ενδεχομένως δε χρειάζεται να πούμε πολλά πράγματα μιας κι εμείς θέλουμε το ΣΑΕ να λειτουργεί μακριά από οποιαδήποτε επιρροή, δηλαδή μέσα από την οργάνωση που η ίδια του η δομή θα δημιουργήσει. Από την άλλη, θέλουμε πλέον η αυτοχρηματοδότηση να αποτελεί έναν πολύ συγκεκριμένο άξονα, που θα δίνει τη δυνατότητα ουσιαστικά της οικονομικής υποστήριξης από τα μέλη του. Κατά τρίτο λόγο, και εκεί θέλουμε να μείνουμε περισσότερο, στον τρίτο άξονα δηλαδή του ΣΑΕ, να εκπροσωπείται κάθετα από όλους τους απόδημους Έλληνες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό αφορά στο να μη μένει κάποιος εκτός πλαισίου ΣΑΕ, δηλαδή εγώ που δεν είμαι σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο όργανο ή σε κάποιον εθνικοτοπικό σύλλογο…
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Ακριβώς, ακριβώς.
δηλώσω συμμετοχή και με τη μικρή ή μεγάλη μου δυναμική, από το μετερίζι που υπάρχω, να συνεισφέρω σε αυτό που λέμε οικουμενικός ελληνισμός, γιατί είναι επίσης μία έννοια που αγαπάτε να λέτε.
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι εξαιρετικά κρίσιμη η επισήμανσή σας και αυτό ακριβώς θέλω να πετύχω από εδώ και πέρα. Με άλλα λόγια θέλουμε –κάνω μία μικρή παρένθεση– ενώ στο παρελθόν το ΣΑΕ στην πραγματικότητα αποτελούνταν από εκπροσώπους των πρωτοβαθμίων και δευτεροβαθμίων οργανώσεων, πλέον θέλουμε τα μέλη του ΣΑΕ να είναι τα φυσικά πρόσωπα, να είναι οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο συνδέονται με την Ελλάδα, αποδεικνύουν δηλαδή τη σχέση τους με την Ελλάδα. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αντιλαμβάνεστε, στεγανά τα οποία κυριαρχούσαν στον παρελθόντα χρόνο, δε θα υπάρχουν πλέον από εδώ και πέρα. Από την άλλη πλευρά, θα δίνεται η δυνατότητα σε όλα τα μέλη του ΣΑΕ, δηλαδή στα φυσικά πρόσωπα, να αισθάνονται ότι το ΣΑΕ, αφενός μεν, τους ανήκει, αφετέρου δε, τους εκπροσωπεί. Πιστεύω ότι θα πετύχουμε, αν πραγματικά δώσουμε τη δυνατότητα στο σύνολο του απανταχού ελληνισμού, να αντιληφθεί ότι πρόκειται για μία νέα δομή, που ελπίζουμε, θέλουμε, πιστεύουμε, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, να εκπροσωπεί συνολικά τον παγκόσμιο ελληνισμό. Είναι, αν θέλετε, ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, μία πολύ κρίσιμη στιγμή, που αυτή η αλλαγή ενδεχομένως, αφενός μεν θα δημιουργήσει μία άλλη διάσταση σε ένα παγκόσμιο όργανο του ελληνισμού, αφετέρου θα μας δώσει και εμάς τη δυνατότητα από την ελληνική πλευρά, από την Ελλάδα, από την πατρίδα μας, να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτήν την πολύ μεγάλη διαχρονική δύναμη της ομογένειας, που όλα αυτά τα χρόνια, όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά, δεν υπήρξε η ευκαιρία να την αξιοποιήσουμε στο βαθμό που θα μπορούσαμε ή στο βαθμό που και οι ίδιοι οι Έλληνες, οι απόδημοι, οι ομογενείς, οι οικουμενικοί Έλληνες θα επιθυμούσαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Θεσσαλονίκη θα είναι πάλι η βάση τους;
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Θα είναι πάλι η βάση του, ναι. Είναι κάτι το οποίο περιγράφεται από το Σύνταγμα, είναι κάτι το οποίο το έχουμε διατηρήσει, είναι κάτι που πιστεύουμε ότι μπορεί να δώσει πραγματικά ρόλο στη συμπρωτεύουσα, στη Θεσσαλονίκη.
Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: Αλλά ήθελα να πω με την ευκαιρία αυτών που έλεγε πριν ο Κώστας ο Τσιάρας, ότι υπάρχει ένα ζήτημα, Κώστα, το είπαμε και κατ’ ιδίαν αλλά νομίζω ότι πρέπει να το επαναλάβουμε. Οι ομογενείς, γιατί στο παρελθόν έχουν μία όχι πολύ καλή εμπειρία από το ΣΑΕ, θα πρέπει να κοιτάξουμε αυτό που είπες πριν, τώρα να το ανοίξουμε πολύ περισσότερο στην κοινωνία. Δηλαδή πέρα από αποκλεισμούς, να φθάσουμε στα φυσικά πρόσωπα και αυτό είναι το σημαντικότερο όλων αυτών που σχεδιάζεις και ποντάρω πάρα πολύ όπως και ποντάρουν οι ομογενείς ότι το καινούργιο νομοσχέδιο για το νέο ΣΑΕ θα είναι πραγματικά ένα νομοσχέδιο που θα τους φέρει πιο κοντά με τον ελληνισμό, πιο κοντά με τη μητέρα πατρίδα.
Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, αυτό που αναφέρει ο κύριος Καράογλου. Είναι η γενικότερη παρατήρηση, η οποία θα έλεγα ότι δημιούργησε και την ανάγκη των σημαντικών αλλαγών που επιχειρούνται μέσα από το καινούργιο νομοσχέδιο και επειδή στο προηγούμενο χρονικό διάστημα, επαναλαμβάνω, υπήρχε μία θολή εικόνα για την παρουσία και το ρόλο του ΣΑΕ. Το ΣΑΕ δεν εκπροσωπούσε το σύνολο του αποδήμου ελληνισμού, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ομογένειας να μη βρίσκεται κοντά του. Το μεγάλο στοίχημα αυτήν τη χρονική στιγμή όχι μόνο για εμάς, για την Κυβέρνηση, αλλά βεβαίως και για το σύνολο των αποδήμων Ελλήνων είναι να δημιουργήσουμε επιτέλους ένα οικουμενικό όργανο, το οποίο θα έχει έναν ρόλο συνομιλητή απέναντι στην ελληνική πολιτεία, θα διεκδικεί, θα προτείνει, θα μπορεί με τη δική του δυνατότητα και τη δική του συμμετοχή να καθορίζει εξελίξεις που αφορούν και το μέλλον του απόδημου ελληνισμού αλλά και ζητήματα που αφορούν την ίδια μας την πατρίδα. Πολύ απλά σας λέω ότι, ενδεχομένως μέσα από ένα νέο ισχυρό, πραγματικά αντιπροσωπευτικό ΣΑΕ θα μπορέσουμε να οργανώσουμε κάποιες κινήσεις που αφορούν την καταγραφή των δικτύων των Ελλήνων, την ψήφο του αποδήμου ελληνισμού που όλα αυτά τα χρόνια συνιστά μία πολύ μεγάλη συζήτηση χωρίς να έχουμε φθάσει στο διά ταύτα, δηλαδή στο αποτέλεσμα, αλλά και από την άλλη πλευρά να μας βοηθήσει να καθορίσουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλά νομίζω ότι δεν θέλετε να το ξαναφέρετε χωρίς να είστε σίγουρος ότι υπάρχει η δυνατότητα να ψηφιστεί καθ’ ολοκληρία.

Κ. ΤΣΙΑΡΑΣ: Σωστά το επισημαίνετε. Πολύ σωστά το επισημαίνετε, κυρία Σάμου, είναι πολύ σωστή η παρατήρησή σας. Γίνονται, ωστόσο, κάποιες διεργασίες οι οποίες ωριμάζουν και τις κατευθύνσεις και την πραγματικότητα. Ήδη υπάρχουν κάποιες εξαγγελίες από την πλευρά του Υπουργού Εσωτερικών, του κυρίου Στυλιανίδη, αλλά και από την άλλη πλευρά μελετούμε όλα αυτά τα ενδεχόμενα, τα οποία προφανώς δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε μία εξέλιξη όπως αυτή πριν από μερικά χρόνια, όταν μία προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προσπάθησε μέσα από μία συνταγματική μεταρρύθμιση να δώσει τη δυνατότητα της ψήφου στους Έλληνες ομογενείς, αλλά δυστυχώς τότε δεν έτυχε της αποδοχής που θα δημιουργούσε ενδεχομένως αυτή τη θετική εξέλιξη. Έχει όμως μεγάλη σημασία να συνεχίσω, λέγοντας ότι το ΣΑΕ θα μπορούσε να γνωμοδοτήσει ενδεχομένως επί ενός σταθερού πλαισίου μέσα από το οποίο θα μεταφέρεται η εκπαίδευση, η παιδεία σε όλους τους Έλληνες ομογενείς. Για εμένα κυρίαρχη προτεραιότητα, πραγματικά πολύ μεγάλη προτεραιότητα είναι η διατήρηση και η διάδοση της ελληνικής γλώσσας. Είναι η σχέση που κρατάει ζωντανή την Ελλάδα μαζί με τους Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται αυτοί, σε όποια γωνιά της γης. Έχει, λοιπόν, πολύ μεγάλη σημασία ένα όργανο, το οποίο θα εκπροσωπεί οικουμενικά τον ελληνισμό να προτείνει συγκεκριμένους τρόπους, συγκεκριμένες μεθόδους, συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες εμείς από την άλλη πλευρά είμαστε υποχρεωμένοι, ως ελληνική πολιτεία, και να υιοθετήσουμε αλλά πολύ περισσότερο να υποστηρίξουμε. Εκτιμώ, επαναλαμβάνω, ότι είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο που κρύβει πολλά στοιχήματα της αναθέρμανσης, αναδιαμόρφωσης αυτής της πραγματικής, ουσιαστικής σχέσης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ οικουμενικού ελληνισμού και μητέρας πατρίδας-Ελλάδος.