Φυλακή ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA για “διαρροή πληροφοριών”. Ποιος είναι ο Τ.Κυριακού

Ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA θα μείνει 30 μήνες στη φυλακή επειδή διέρρευσε πληροφορίες -όνομα πράκτορα-  της υπηρεσίας σε δημοσιογράφο. Ο Τζων Κυριακού -δεξιά στη φωτό-  θα δικαστεί στις 25 Ιανουαρίου και με βάση την συμφωνία που έχουν κάνει οι δικηγόροι του θα περάσει τους επόμενους 30 μήνες της ζωής του στη φυλακή!
Η ιστορία του είναι πρώτο θέμα στους New York Times και φαίνεται ότι οι Αμερικανοί δίνουν  μεγάλη σημασία στην υπόθεση. Η καταδίκη του θα βασιστεί σ΄ έναν νόμο που έχει ψηφιστεί το 1982 και είχε στόχο να αποτρέπει ακόμη και την παραμικρή διαρροή.
Όπως γράφουν οι New York Times ο Κυριακού θα είναι ο πρώτος πράκτορας που θα καταδικαστεί για διαρροή πληροφοριών σε δημοσιογράφο στα 60 χρόνια της CIA!
Ο Κυριακού ήταν ένας εξαιρετικός πράκτορας της CIA με πάρα πολλούς επαίνους και διακρίσεις. Ήταν επικεφαλής της ομάδας που το 2002 βρήκε τον Abu Zubaydah, σημαντικό μέλος της  Αλ Κάιντα, και άλλους τρομοκράτες στο   Πακιστάν επιτυχία  η οποία ήταν μια  αξιοσημείωτη νίκη μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.
Το 2004 αποχώρησε και εργάστηκε ως αναλυτής και σύμβουλος σε ιδιωτικές εταιρείες.
Το 2007 ο Κυριακού μίλησε στη τηλεόραση σχετικά με τις μεθόδους εικονικών πνιγμών που χρησιμοποιούσαν οι Αμερικανοί στις ανακρίσεις τους. Η συνέντευξη αυτή τον έκανε πηγή για δημοσιογράφους που καλύπτουν αυτά τα θέματα. Το μοιραίο λάθος που έκανε ο Κυριακού είναι ότι αποκάλυψε σε έναν απ΄ αυτούς το όνομα πράκτορα της CIA. Αν και το όνομα δεν δημοσιεύτηκε πουθενά ο Κυριακού θα πάει φυλακή.
Ο ίδιος παραδέχεται το λάθος του, λέει ότι δεν έπρεπε να αποκαλύψει το όνομα. Πολλοί πρώην συνάδελφοί του αλλά και γνωστοί Αμερικανοί έχουν υποστηρίξει τον Κυριακού και μεταξύ αυτών ο γνωστός σκηνοθέτης Όλιβερ Στόουν.