Κατάληψη των εργαζομένων στο Μετρό

Κατάληψη στο πύργο ελέγχου του Μετρό στα Σεπόλια  κάνουν οι εργαζόμενοι του Μετρό, με συνέπεια να υπάρχουν αρρυθμίες στα  δρομολόγια του μετρό, που θα επιδεινώνονται με το πέρασμα της  ημέρας.
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν  ότι δρομολογείται σχέδιο υποβάθμισης της εταιρείας για να δοθεί σε ιδιωτικά  συμφέροντα, και διαμαρτύρονται για την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο.
Η κατάληψη του κέντρου ελέγχου του ΜΕΤΡΟ από ομάδα εργαζομένων συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα. Βασικό τους αίτημα αποτελεί να ζητήσει ο εισαγγελέας τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η εταιρεία δεν είναι ελλειμματική.

Πως κινούνται οι συρμοί του ΜΕΤΡΟ

Την συχνότητα των δρομολογίων των συρμών του Μετρό, όπως έχει διαμορφωθεί λόγω της κατάληψης των εργαζομένων στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων, γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ):

“Σας γνωρίζουμε ότι, λόγω αιφνίδιας κατάληψης του αμαξοστάσιου των Σεπολίων του Μετρό από Σωματείο των εργαζομένων και την παρεμπόδιση της εξόδου των συρμών, τα δρομολόγια στη γραμμή 2 (Αγ. Αντώνιος- Αγ. Δημήτριος) διεξάγονται ανά 6 λεπτά (αντί χρονοαποστάσεων 3,5 λεπτών) και στη γραμμή 3 (Αιγάλεω- Δουκ. Πλακεντίας) ανά 5 λεπτά (αντί χρονοαποστάσεων 4,5 λεπτών)”.

ΕΞΕΛΙΞΗ

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κατάληψη στο κέντρο ελέγχου του μετρό δηλώνουν οι εργαζόμενοι.

Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την καταστρατήγηση, όπως λένε, των συλλογικών τους συμβάσεων, αλλά κυρίως γιατί ζητούν την άμεση επέμβαση οικονομικού εισαγγελέα ώστε να σταματήσει η προσπάθεια κάποιων να καταστεί η επιχείρηση προβληματική.
Η κατάληψη ξεκίνησε από τις 2:00 τα ξημερώματα με αποτέλεσμα λίγοι συρμοί του μετρό να κληθούν να εξυπηρετήσουν όλη την ημέρα τους επιβάτες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στα δρομολόγια… (Διαβάστε εδώ τη σχετική είδηση) Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό, Αντώνης Σταματόπουλος, η κατάληψη θα συνεχιστεί και αύριο αφού δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τον πύργο ελέγχου εάν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στα αιτήματα τους, ενώ στα Σεπόλια βρίσκονται για συμπαράσταση εργαζόμενοι από άλλα μέσα σταθερής τροχιάς καθώς και εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής.
Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις στα δρομολόγια, σημειώνει ότι “αυτές αύριο θα είναι πιο έντονες, μιας και οι συρμοί δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες”.
Σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι επισημαίνουν: “Βρισκόμαστε σε κατάληψη στο κέντρο ελέγχου κυκλοφορίας των Σεπολίων, αντιστεκόμενοι στη μεθόδευση του υπουργείου, να απαξιώσει το κοινωνικό έργο του σιδηροδρόμου, παρουσιάζοντας την εταιρεία προβληματική. Με το πρόσχημα της εξυγίανσης, η κυβέρνηση βάλει εναντίων των Συλλογικών μας Συμβάσεων, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι των μέσων σταθερής τροχιάς, να αποτελέσουν φθηνό “εργατικό κρέας” στις ορέξεις των δουλεμπόρων – εργολάβων, που καραδοκούν να αναλάβουν τη συντήρηση και την εν γένει λειτουργία του μέσου”. Και καταλήγουν: “Ο αγώνας μας θα έχει διάρκεια, συνέχεια και συνέπεια μέχρι την τελική νίκη”.

Πηγή: Skai.gr, e-nikos.gr, NewsIt.gr