Θεοφάνεια! Μία από τις πιο δημοφιλείς γιορτές του ελληνικού λαού-Του Πρωτοπρεσβύτερου Θεοδώρου Κυρίτση-Για την ΡΗΡ

 

 Του Πρωτοπρεσβύτερου Θεοδώρου Κυρίτση (Αρχιεπισκοπή Αμερικής)

Για την ΡΗΡ

Φίλτατοι και αγαπητοί ελληνο-ορθόδοξοι χριστιανοί, ανά τα πέρατα της οικουμένης ευρισκόμενοι, διαβάζοντας την Panhellenic Post, τη μεγαλύτερη ηλεκτρονική εφημερίδα του Ελληνισμού και, ιδίως, του Αποδήμου, που σαν ένας συνδετικός κρίκος μας ενώνει όλους, απ΄άκρον εις άκρον της γης, για να μπορέσουμε να συγκρατήσουμε και να περιφρουρήσουμε όσα έχουμε κληρονομήσει μέχρι σήμερα. Θα ήθελα εν πρώτοις να ευχαριστήσω τον εκδότη κ. Χρήστο Μαλασπίνα ο οποίος έχει την ευγενή καλωσύνη κα καλωσορίζει τα ολόφτωχα αυτά λόγια, από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, ούτως ώστε να μεταλαμπαδεύονται  στες διψασμένες ψυχές του ελληνο-ορθόδοξου κόσμου ανά τα πέρατα της οικουμένης.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα προς όλους όσους σήμερα εορτάζουν , είτε Φώτης λέγεσαι, είτε Ουρανία… Όσον αφορά για τις Φωτεινές, κανονικά δεν γιορτάζουν σήμερα. Οι Φωτεινές εορτάζουν την Κυριακή της Σαμαρίτιδος, της Αγίας Φωτεινής. Σήμερα εμείς –ομιλούμε και για τους Ιωάννιδες, Γιαννούλης, Ιωάννες κ.ο.κ. Πολύχρονοι να είναι και είθε ο νέος χρόνος να πλημμυρίσει τις ψυχές όλων των εορταζόντων και όλων μας, ούτως ώστε  οι πόθοι και τα όνειρά μας να επαληθεύσουν αυτή την χρονιά, και Άγγελος Κυρίου να προβαδίσει  τα βήματά μας προς τις άγνωστες ημέρες του νέου έτους, με υγεία, χαρά και ευτυχία. Και είθε ένας Αγγελος Κυρίου, από την πρώτην εκείνη χριστουγεννίατικη νύκτα, εδώ και δύο χιλιετηρίδες, να μας συμπαρίσταται πάντοτε  και να μας προστατεύει, ιδίως  την μεγάλη πατρίδα, την ξακουστή, που λέγεται Ελλάς.

Σήμερα φίλοι μου, γιορτάζουμε μία από τις ομορφότερες γιορτές του Ελληνικού λαού!  Είναι η πιο δημοφιλής εορτή. Γι αυτό είπα και την περασμένη φορά, εν κατακλείδι, ότι θα  μιλήσουμε για την γιορτή του ελληνισμού την πιο μεγαλύτερη. Και είναι η μεγαλύτερη, η πιο καλύτερη!

Ο Ελληνισμός την αισθάνεται πολύ βαθειά την ημέρα των Θεοφανείων, τη γιορτή των υδάτων. Εκείνος ο οποίος έγραψε «σήμερον η φύσις αγιάζεται, σήμερον των Υδάτων αγιάζεται η φύσις», ήτανε ένας Έλληνας υμνογράφος.

Η Ελλάδα περιβρέχεται από θάλασσες. Και είναι αλήθεια ότι έχουμε περισσότερες ακτές από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα! ΄’Ενας πρέσβης της Ελλάδος στην πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, είχε γράψει κάποτε ένα βιβλίο και έλεγε ότι η Ελλάδα έχει πέντε χιλιάδες νησιά, ξερονήσια, βραχώδεις κ.ο.κ.

Σήμερα, πώς περιμένουνε οι χριστιανοί τη μεγάλη αυτή ημέρα! Πως την περιμένουνε! Ιδίως οι ναυτικοί! Τα πλοία δεν ξεκινούν έως την ημέρα του Αγιασμού. Να πάρουνε οι ναυτικοί μας δύναμη. Να κάνουνε το Σταυρό τους! Και να προχωρήσουνε διασχίζοντας με τα πλοία τους ήρεμα τα άγρια κύματα ανά την οικουμένη!

Χιλιάδες στόματα σαν σήμερα ψάλλουν το «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε»!

Ιορδάνης ποταμός. Το όνομα Ιορδάνης, από που προέρχεται; Πολλοί από τα μέρη της Ρωσίας, από τον Πόντο, φέρουν το όνομα Ιορδάνης. Προέρχεται από δύο λέξεις. Είναι δύο ποταμοί οι οποίοι ενώνονται εις την χώρα η οποία επήρε το όνομα Ιορδανία. Ο ένας ποταμός προέρχεται από την Βαβυλωνία, σήμερον Ιράκ, με το όνομα Ιορδ και από τον Λίβανον (πολύς ελληνισμός άλλοτε, ακόμη και σήμερα) με το όνομα Δαν. Τα δύο αυτά ονόματα ενώνονται εξ ου και ο Ιορδάνης ποταμός που τα νερά του ήσυχα κυλούν και χύνονται στην Νεκρά Θάλασσα… Για πρώτη φορά που πήγα, ενόμιζα πως ήταν μεγάλος ποταμός. Ποταμάκι είναι,  ρυάκι! Άλλοτε, διαφορετικά τότε και αλλιώς σήμερα!

Ο Ιωάννης, λέγει η παράδοση, όταν ο Ηρώδης ήκουσε για τον νεογεννηθέντα Βασιλέα, όταν οι μάγοι δεν επέστρεψαν για να του πουν τον τόπο, αμέσως άρχισε σφαγές νηπίων. Και η μητέρα του Ιωάννου, κρατώντας το μωρό στην αγκαλιά, επήγε προς τον τοίχο και είπε: «Δέξου μητέρα με τα τέκνα»! ‘Ανοιξε ο τοίχος και χάθηκε από τα μάτια του κακού, του δολοφόνου.

Στην έρημο που πήγαν, εκεί μεγάλωσε. Με τα άγρια θηρία. Τρεφόμενος από άγριο μέλι. Από ακρίδες!- όταν λέμε ακρίδες στα μέρη εκείνα είναι διαφορετικού τύπου ακρίδες, όπου τις παστώνουν και τις πωλούν για ορεκτικό στην Ευρώπη!

Εκεί, ο Ιωάννης, άρχισε να διδάσκει λέγοντας: Μετανοείτε  Ήγγικεν γαρ η Βασιλεία των Ουρανών! Κόσμος και κοσμάκης επήγαινε να ακούσει το λόγο του Ιωάννου, αλλά, ταυτοχρόνως, όμως, και να βαπτισθεί. Οι ψάλτες στην εκκλησία ψάλλουν: «φωνή Κυρίου επί των υδάτων βοά λέγουσα, Δεύτε λάβετε πάντες πνεύμα σοφίας, πνεύμα συννέσεως, πνεύμα φόβου Θεού του Επιφανέντος Χριστού». Και όλων τα ψυχικά μάτια φτάνουν μέχρι τον βαπτιστή, που σε μιά στιγμή κατεβαίνει ο Χριστός, να βαπτισθεί και αυτός στα θολά νερά. Χιλιάδες διψασμένου λαού ακούνε αχόρταγα το κήρυγμα του Ιωάννου, αλλά και όλοι βλέπουν του ουρανούς να ανοίγουν και το Πνεύμα το Άγιον εν είδη περιστεράς, να κατέρχεται από τα ύψη των ουρανών ανάμεσα στα Χερουβείμ και στα Σεραφείμ.

Τρέμουν τα βουνά, μόλις ο δημιουργός μπαίνει στο ποτάμι για να βαπτισθεί. Αναστατώνονται τα νερά. Και η θάλασσα συνταράσσεται. Βροντές κατεβαίνουν από τον ανοιγμένον ουρανό και όλοι ακούνε ολοκάθαρα τις βροντές να γίνονται λέξεις, λόγια, ολοκάθαρα λόγια, ανθρώπινης φωνής. Ακούνε την βροντώδη φωνή του Θεού και Πατρός, να λέγει: Ούτος εστίν ο υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκισα.

Ακατάλυπτα για τον πολύ κόσμο όσα γίνονται σήμερα στις ελληνικές καρδιές. Πρέπει να είσαι Έλληνας για να μπορείς να βρεθείς σε αυτούς τους κόσμους και να ζήσεις τέτοιες ιερές στιγμές. Οι χριστιανές νοικοκυρές παίρνουν Αγιασμό, αγιάζουν τα σπίτια, αισθάνονται ότι ζεσταίνονται οι καρδιές τους και αγιάζονται. Ότι η Δύναμις του Θεού σκεπάζει τους ναυτικούς του ότι θα είναι η χάρις του Θεού παντού, όπου και τα ξενειτεμένα παιδιά τους και προκαλούν δυο δάκρυά τους.

Θεοφάνεια! Μία από τις πιο δημοφιλείς γιορτές του ελληνικού λαού, που γλυκαίνει τη ζωή του! Πως παίρνουνε νερό αγιασμένο να αγιάσουν το σπίτι τους, τις δουλειές τους, τα αγροκτήματά τους για να πάνε οι δουλειές πιο καλά. Να πιούν νερό αγιασμένο για να γίνουνε καλά. Να φύγουν οι αρρώστιες από πάνω τους. Τι δεν γίνεται σήμερα σ΄αυτή τη μεγάλη γιορτή!

Επιτέψτε μου μία παράφραση της μεγάλης ευχής του Αγιασμού!

Φίλοι μου, σήμερα τα αγιασμένα νερά του Ιορδάνη ποταμού μετατρέπονται σε Ιαματικές πηγές με τη δύναμη της παρουσίας του Κυρίου Ιησού Χριστού. Σήμερα, η Κτήσις όλη φωτίζεται με άφθονα μυστικά φίλτρα της Θείας Χάριτος. Σήμερα ξεπλένονται με τα αγιασμένα νερά οι αμαρτίες όλων των ανθρώπων. Σήμερα ο παράδεισος ανοίγεται διάπλατα για τους ανθρώπους. Και ο ήλιος της Δικαιοσύνης, ο Ιησούς Χριστός,  φωτίζει πλούσια τις καρδιές μας, τα βάθη της ψυχής μας με τις ολόθερμες και ολοδύναμες ακτίνες του. Σήμερα το πικρό της ανθρώπινης ζωής νερό, γίνεται ολόγλυκο με την παρουσία του Κυρίου.  Από σήμερα εσταμάτησε ο παλιός θρήνος που τυραννούσε τους ανθρώπους και μια καινούργια ζωή, γεμάτη παρηγοριά ανοίχτηκε μπροστά μας.

Σήμερα, μόλις ο Θεός φάνηκε στη γη, καθαρίστηκε από τα ψυχικά μάτια του κόσμου η καπνισμένη σκέπη που δεν τον άφηνε να δει την αλήθεια. Σήμερα ολόκληρη η γη πλούσια φωτίζεται με το φως που τις δίνουν ουράνιες λαμπάδες. Σήμερα δεν υπάρχει πλέον σκοτάδι. Το κατήργησε ο ερχομός του Κυρίου που εχάραξε και το δόγμα της σωτηρίας μας.

Σήμερα, ο ουρανός και η γη που άλλοτε ήσαν με αγεφύρωτο χάσμα χωρισμένοι, ενωμένοι γιορτάζουν μαζί και συνομιλούν σαν στενοί καλοί φίλοι. Σήμερα, οι ορθόδοξοι χριστιανοί ανατριχιάζουν και κλαίνε από χαρά. Σήμερα ο Δεσπότης Χριστός βαπτίζεται στα νερά του Ιορδάνη ποταμού για να πάρει το ανθρώπινο γένος από το βούρκο, από την αμαρτία που έχει κυλήσει και να τον ανεβάσει στα ύψη του ουρανού.

Σήμερα ο δημιουργός του σύμπαντος σκύβει ταπεινά το κεφάλι του μπορστά στον δικό του δούλο για να ελευθερώσει εμάς από τα δεσμά της αμαρτίας. Σήμερα και η ξηρά και η θάλασσα εμοιράστηκαν του κόσμου τη χαρά και ο κόσμος εγέμισε από ευφροσύνη. Σε είδαν, Χριστέ μου, τα νερά και εφοβήθηκαν! Ο Ιορδάνης εστράφη προς τα οπίσω, σαν είδε τη Θεότητά Σου με σώμα ανθρώπινο να κατεβαίνει και να μπαίνει στα νερά του.

Εδώ κάνω μία παρένθεση: Όταν τα νερά, φίλτατοι και αγαπητοί αναγνώστες, του Ιορδάνη ποταμού εστράφησαν εις τα οπίσω και εξαφανίστηκαν, που πήγαν τα νερά αυτά; Ακούστε: Τα νερά αυτά εμπήκαν μέσα στις ψυχές μας. Όταν καταλάβαμε τα αμαρτήματά μας, αρχίζομε και δακρύζομε. Αυτά τα δάκρυα της μετανοίας, είναι από κείνα τα νερά τα αγιασμένα.

Σήμερα, επαναλαμβάνω, ο Ιορδάνης εστράφη προς τα οπίσω σαν είδε Κύριε τη θεότητά Σου με ανθρώπινο σώμα να κατεβαίνει και να μπαίνει στα νερά σου. Σαν είδε το άγιο πνεύμα σαν ολόλευκο περιστέρι, να κατεβαίνει αποό τον ουρανό και να φτερουγίζει γύρω σου. Ο Ιορδάνης εστράφη προς τα οπίσω και τα βουνά αντρίχιασαν γύρω. Και σύννεφα έβγαλαν δυνατή φωνή για να εκφράσουν το θαυμασμό τους που ο αληθινός Θεός κατέβηκε στη γη για να βυθίσει μέσα στα βάθη του Ιορδάνου τον θάνατο της πλάνης και τον άδη. Και να δώσει για δώρο θεϊκό στον κόσμο το βάπτισμα της σωτηρίας.

Φίλοι μου,

Όλα αυτά, τα μεγαλεία των θαυμασίων σου έχοντας και εγώ ο αμαρτωλός μέσα στο μυαλό μου και στην καρδιά μου, τρομαγμένος φωνάζω με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, «Μέγας Ει Κύριε και θαυμαστά τα έργα Σου και ουδείς λόγος εξαρκέσει προς ύμνον των θαυμασίων σου!» Αυτά, είναι μία παρερμηνεία, ούτως ειπείν, της μεγάλης ευχής του Αγιασμού. Που αμέσως μετά ο ιερεύς ή ο αρχιερεύς ρίχνει το Σταυρό εις το νερό. Είτε θάλασσα, είτε ποτάμι. Είτε λίμνη. Είτε βρύση. Ό,τι κι αν είναι. Σήμερα, φίλοι μου αγιάζεται η φύσις.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα. Σας ευχαριστώ, που διαβάζετε τα φτωχά μου λόγια. Να είστε καλά. Και ως την άλλη φορά όποτε το επιτρέψει ο Κύριος, καθώς επίσης και ο σοφός και πεπνημένος εκδότης κύριος Χρήστος Μαλασπίνας, Άγγελος Κυρίου να προβαδίζει τα βήματά σας στις πλησιέστερες εκκλησίες σας. Να είσθε καλά, Ευχαριστώ.