Ομογενής εξελέγη πρόεδρος του Αυστραλιανού Συνδέσμου Εμπορικών Πινακοθηκών ( Australian Commercial Galleries Association).

ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΜΟΡΡΙΣ

Από το Neoskosmos.com

Η γκαλερίστα Άννα Πάπας που ‘ζει και αναπνέει’ όλες τις μορφές της Τέχνης για πάνω από μια δεκαετία, με ιδιαίτερη προσήλωση στη σύγχρονη (contemporary) Τέχνη, πήρε το Χριστουγεννιάτικο δώρο της κάπως νωρίς φέτος. Στις 26 Νοέμβρη εξελέγη πρόεδρος του Αυστραλιανού Συνδέσμου Εμπορικών Πινακοθηκών ( Australian Commercial Galleries Association).

H θέση τιμητική, αλλά και υπεύθυνη, δεδομένου ότι οι γκαλερί-μέλη του οργανισμού, είναι από τις πιο αξιόλογες της Αυστραλίας, ο δε οργανισμός είναι η συνιστώσα–φωνή έκφρασης των γκαλερί και των δημιουργών σύγχρονης τέχνης τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο. Ο ρόλος του οργανισμού είναι να στηρίζει και να προωθεί τόσο τους γνωστούς όσο και τους νέους καλλιτέχνες, διευρύνοντας την αυστραλιανή αγορά Τέχνης. Ο ACGA ιδρύθηκε το 1976 και τα μέλη του έχουν παίξει πρωταρχικό ρόλο στην προώθηση της σύγχρονης τέχνης στην Αυστραλία, με κορωνίδα των δραστηριοτήτων του την καθιέρωση του Melbourne Art Fair, που θεωρείται η κορυφαία επίδειξη τέχνης σ’ όλη την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Το επόμενο Φεστιβάλ Τέχνης της Μελβούρνης θα γίνει στη Σιγκαπούρη στο διάστημα 23–27 Γενάρη, όπου θα προΐσταται και η πρόεδρος του οργανισμού, Άννα Πάπας.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Η διευθύντρια της ομώνυμης γκαλερί στο Περάν, θα πει ότι «πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία προβολής της σύγχρονης αυστραλιανής τέχνης, η οποία, πρέπει να τονιστεί, ότι ξεχωρίζει, επιδεικνύοντας τον δικό της μοναδικό χαρακτήρα. Σ’ αυτό, δεν αποκλείεται να παίζει ρόλο το ότι η Αυστραλία είναι απομονωμένη, σχετικά, δεν έχει, όμως, να ζηλέψει τίποτε από τον υπόλοιπο κόσμο, στο χώρο της σύγχρονης τέχνης. Δεν υστερεί στο ελάχιστο. Έχουμε καταπληκτικούς καλλιτέχνες, και μια από τις ευθύνες μας, ως οργανισμού, είναι να ‘εκπαιδεύσουμε’ και να ‘διαφωτίσουμε’, αν θέλεις, τους συλλέκτες». Η ιδιαιτερότητα του συνδέσμου έγκειται στο ότι η σύγχρονη τέχνη που προωθεί , μέσω των γκαλερί-μελών, είναι εκείνη των καλλιτεχνών που βρίσκονται εν τη ζωή.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Πώς, πραγματικά, διαγράφεται το μέλλον της σύγχρονης αυστραλιανής τέχνης; «Έχουμε έναν εντυπωσιακό αριθμό αναδυόμενων καλλιτεχνών, γεγονός που με κάνει να νοιώθω πολύ αισιόδοξη για το μέλλον της αυστραλιανής σύγχρονης τέχνης. Κάτι άλλο που, πραγματικά νομίζω ότι θα σείσει το κατεστημένο, όπου η τέχνη ή -αν θέλεις- τα παράγωγά της, ήταν προνόμιο των ευπόρων, είναι το ενδιαφέρον των νεότερων γενεών που οι επισκέψεις των σχολείων στα μουσεία και στις πινακοθήκες, αποτελεί μέρος της παιδείας. Έχει εισχωρήσει στο σώμα του εκπαιδευτικού συστήματος και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο», θα πει η Άννα Πάπας. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σύγχρονης τέχνης στην Αυστραλία, όπως τα αντιλαμβάνεται η ίδια; «Όταν αναφερόμαστε στη ζωγραφική, είναι πολύχρωμη και ανάλαφρη. Τα βαριά, καταθλιπτικά θέματα του παρελθόντος, φαίνεται να μην εμπνέουν σήμερα τους δημιουργούς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η έκφραση είναι πιο απλή και πιο συμπυκνωμένη». Ποια είναι τα μηνύματα που εκφράζουν τα έργα των καλλιτεχνών σήμερα; «Από τη στιγμή που επιχειρείς να αναλύεις το έργο, χάνεις την ουσία του και το νόημά του. Η ερμηνεία ανήκει στον καθένα. Και ξέρεις κάτι; Πάντα παρομοιάζω την τέχνη με τον έρωτα, σ’ αυτό το θέμα. Είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό και ανεξήγητο για τους άλλους. Να το θέσω απλά, σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Γεγονός παραμένει ότι αλλάζει συνεχώς έκφραση. Μαζί με όλα τα άλλα συνεχώς ρέει…» Σ’ ερώτηση ‘αν η κυβέρνηση σήμερα στηρίζει τις Τέχνες στην Αυστραλία’ η Άννα Πάππας θα επαναλάβει κάτι το οποίο είναι σχεδόν τοις πάσι γνωστό: “όχι όσο θα έπρεπε. Η έμφαση στήριξης, η προτεραιότητα σε επιχορηγήσεις, εξακολουθεί να είναι στο χώρο του αθλητισμού».