Παπακωσταντίνου: Δεν έκανα σωστό χειρισμό της λίστας Λαγκάρντ

Το είπε ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου, αργά το βράδυ της Δευτέρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΝΕΤ. “Ενημέρωσα τον Παπανδρέου όταν πήρα την λίστα Λαγκάρντ, τον ενημέρωσα και όταν την παρέδωσα στο ΣΔΟΕ για να ελεγχθεί“. Δεν μας τα είχε πει αυτά μέχρι σήμερα ο Παπακωνσταντίνου. Αντίθετα, επιβεβαίωσε… την εμπλοκή του Παπανδρέου, ότι ήξερε για την λίστα. Προσπάθησε να τον βγάλει από το κάδρο του ελέγχου, το συμπέρασμα όμως παραμένει το ίδιο. Ήξερε για την ύπαρξη της λίστας ο πρώην πρωθυπουργός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είχε επίγνωση της πλαστογραφίας. Ήξερε όμως…

Μιλώντας στην εκπομπή της Έλλης Στάη «Net Week», ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ανέφερε πως ο χειρισμός του σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ δεν ήταν σωστός, ενώ υποστήριξε πως ο ίδιος δεν έκανε αλλοίωση στα αρχεία της λίστας.

«Δεν είναι δουλειά του υπουργού να ανοίγει αρχεία», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου και συμπλήρωσε πως «ο Γ.Γ. του ΣΔΟΕ είναι υπεύθυνος για αυτό.

Για τα συγγενικά του πρόσωπα ανέφερε πως, δεν έχει ούτε επαγγελματική, ούτε οικονομική σχέση μαζί τους και ποτέ δεν συζήτησε μαζί τους για αυτό το θέμα, ενώ για τους συνεργάτες του είπε πως δεν υπάρχει ευθύνη σε αυτούς και η ευθύνη είναι όλη δική του.

«Δεν είχα ιδέα ποιοι ήταν στη λίστα» δήλωσε ο πρώην υπουργός και συμπλήρωσε πως δεν έχει εικόνα αν έχει γίνει αντιγραφή των στοιχείων που περιέχονταν σε αυτή.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν ενημέρωσε τον κ. Βενιζέλο για τη λίστα διότι όπως χαρακτηριστικά είπε: «Δεν ήταν μείζον ζήτημα για να ενημερώσω τον κ. Βενιζέλο. Ήταν θέμα υπηρεσιακό. Είχε τους δικούς μου, περισσότερους συνεργάτες, και θα τον ενημέρωναν αυτοί. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τον επόμενο υπουργό Οικονομικών;»

Μεγάλη αντίφαση: Από τη μία ισχυρίστηκε ότι δεν έδωσε τη λίτσα σε κανέναν για να την προφυλάξει και από την άλλη δεν εξηγεί πως αυτή χάθηκε.

Ειδκότερα ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η λίστα έφτασε στην Ελλάδα με δική του πρωτοβουλία αφού τη ζήτησε από κ. Λαγκάρντ. Ωστόσο δεν πρωτοκόλλησε το έγγραφο, μόλις το παρέλαβε, γιατί δεν αποτελούσε ακόμα επίσημο στοιχείο του ελληνικού κράτους. Έτσι το έδωσε σε ένα συνεργάτη ζητώντας από αυτόν να του δώσει μια αίσθηση του συνολικού ποσού. «Αν είχε πρωτοκολληθεί, πάλι μπορεί να μην είχε προχωρήσει η διαδικασία», πρόσθεσε.
Σε σχετική ερώτηση γιατί δεν έκανε χρήση της λίστας ώστε να πιάσει όσους έχουν παράνομες καταθέσεις στο εξωτερικό ο ίδιος δήλωσε ότι ένα τέτοιο αρχείο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση φορολόγησης ούτε μπορεί να υπάρξει δικαστική παρέμβαση. Ωστόσο σημείωσε ότι αυτό που μπορεί να γίνει και το ζήτησε είναι να γίνει έρευνα για συγκεκριμένους ανθρώπους.

Δεν ήταν δική του δουλεία να ανοίγει και να ελέγχει τα αρχεία και γι’ αυτό το λόγο δεν είδε τα ονόματα της λίστας ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο κ. Παπακωνσταντίνου!  Αυτό που τελικά ο ίδιος έκανε ήταν να δώσει στον κ. Καπελέρη 20 ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά και του ζήτησε να κάνει έναν έλεγχο.
Σε ερώτηση γιατί δεν έδωσε ολόκληρη τη λίστα και έδωσε μόνο 20 ονόματα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι ήθελε να αποφύγει τον κίνδυνο διαρροών. «Όταν δώσεις σε κάποιον 20 ονόματα θα τα ελέγξει, όταν του δώσεις 2.000 ονόματα θα τα δώσει σε άλλον». Με λίγα λογια δεν έδωσε όλη τη λίστα για να είμαστε σίγουροι ότι ο έλεγχος, που τελικά δεν έγινε, θα γινόταν και πως δε θα υπάρξουν διαροοές! “Δεν ενημέρωσα τον Ε. Βενιζέλο για την λίστα. Ο Διώτης όφειλε να το κάνει και το έπραξε” τόνισε επίσης. Στη συνέντευξη, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν ήξερε πως η λίστα περιελάμβανε ονόματα συγγενικών του προσώπων ενώ διευκρίνισε ότι έφτιαξε αντίγραφο της λίστας για λόγους ασφαλείας. Το αντίγραφο, είπε, αποθηκεύτηκε σε usb ενώ το αρχικό cd με τη λίστα το έδωσε για φυλαξη στο γραφείο του. Ωστόσο το γραφείο του δεν αποδείχτηκε και τόσο ασφαλές αφού το cd που περιείχε την πρωτότυπη λίστα έκανε φτερά! Από τη μία λοιπόν προσπάθησε να προφυλάξει τη λίστα, από την άλλη η λίστα χάθηκε! Στο σημείο αυτό, παραδέχτηκε ότι οι χειρισμοί που έγιναν όσον αφορά στη φύλαξη της λίστας δεν ήταν οι καλύτεροι.
Πάντως, αρνήθηκε οποιαδήποτε επαγγελματική ή οικονομική σχέση με τις ξαδέρφες του και συμπλήρωσε ότι ενημερώθηκε μόλις τον Δεκέμβριο από δημοσιογράφους για τον λογαριασμό που διατηρούσαν εκείνες. Μέχρι εκείνη την ώρα ο ίδιος αγνοούσε την ύπαρξή τους! Όσο για το αν τα χρήματα των συγγενικών του προσώπων είναι νλόμιμα ή όχι πάλι δεν πήραμε καμία συγκεκριμένη απάντηση. Θα δείξει εν καιρώ και αφού ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία…
Επιμένει ότι δεν αλλοίωσε τη λίστα και δε ξέρει ποιος μπορεί να το έκανε παρά τις κάποιες υποψίες που έχει… “Αν το είχα κάνει εγώ, δεν θα έβγαζα άλλους δέκα για ξεκάρφωμα;” υπογράμμισε. Ωστόσο κάνει λόγο για άδικη στοχοποίηση του ιδίου και πως είναι άδικο να πάει ο ίδιος φυλακή για να μην πέσει η κυβέρνηση. “Θέλω να γίνει προανακριτική και να καθαρίσει το όνομά μου” δήλωσε με έμφαση ενώ υπογράμμισε πως πρεπει να γίνουν τεχνικές πργματογνωμοσύνες ώστε να αποκαλυφθεί ποιος τελικά αλλοίωσε τη λίστα!