Στον Βόλο κατήργησαν το ευρώ και έχουν δικό τους νόμισμα για τις συναλλαγές!

 Πηγή: Jenny.gr

Εκτενές αφιέρωμα στην ανταλλακτική κοινότητα του νομού Μαγνησίας έκανε η εφημερίδα Guardian για την νομισματική πολιτική που έχει αναπτύξει εδώ και δύο χρόνια αριθμώντας πάνω από 1000 μέλη. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μια μικρή ομάδα ατόμων και μετρούσε στις απαρχές τις μόλις 70 μέλη.

Η ύφεση ωστόσο και η βίωση της στην καθημερινή πραγματικότητα μετέτρεψε το εγχείρημα σε ένα από τα πιο επιτυχημένα ανταλλακτικά συστήματα της Ευρώπης. Ειδικότερα, η κοινότητα χρησιμοποιεί ηλεκτρονική βάση δεδομένων που απαρτίζεται από αγγελίες προσφοράς και ζήτησης προϊόντων και υπηρεσιών. Ανάμεσα σε αυτά είναι βιβλία, τρόφιμα, ηλεκτρονικές συσκευές, οικοδομικές εργασίες, φύλαξη παιδιών ακόμα και νομικές συμβουλές. Ας σημειωθεί ότι ήταν θέμα χρόνου μια τέτοια πρωτοβουλία να υλοποιηθεί καθώς η ανέχεια έχει λυγίσει την οικονομική δυνατότητα των Ελλήνων και μεμονωμένα ίσχυε ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων ανά τη χώρα.

Αυτός είναι και ο σκοπός του εγχειρήματος, δηλαδή η ενίσχυση οικογενειών με προϊόντα και υπηρεσίες πρώτιστης ανάγκης που φυσιολογικά δεν παρέχονται δωρεάν. Δεν έχει σκοπό να αντικαταστήσει το ευρώ καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ανέφικτο αλλά να δώσει ώθηση στην τοπική οικονομία. Η μονάδα ΤΕΜ( τοπική εναλλακτική μονάδα) χρησιμοποιείται για τις συναλλαγές ενώ κάθε νέο μέλος λαμβάνει αυτόματα 300 ΤΕΜ για την έναρξη των δραστηριοτήτων του. Με την εγγραφή, αρκεί μόνο η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας στους υπευθύνους, που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των συμμετεχόντων .

Η Guardian στο δημοσίευμα της, αναφέρει χαρακτηριστικά « πως οι φτωχοί Έλληνες απορρίπτουν το ευρώ και καταφεύγουν σε δικό τους νόμισμα» ενώ ο δήμαρχος του Βόλου είναι σύμμαχος αναγνωρίζοντας τη χρησιμότητα του προγράμματος και την αρωγή που προσφέρει στους αδύναμους οικονομικά πολίτες .

Πηγή: www.koolnews.gr

The post Στον Βόλο κατήργησαν το ευρώ και έχουν δικό τους νόμισμα για τις συναλλαγές! appeared first on Jenny.gr.