Στην Υπηρεσία Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η λίστα Λαγκάρντ

Την άμεση παρέμβαση και συνδρομή του Σώματος Διώξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναμένεται να ζητήσουν οι οικονομικοί εισαγγελείς, έπειτα από εντολή του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Νίκου Παντελή, σχετικά με την επίμαχη λίστα Λαγκάρντ.

Συγκεκριμένα, το επίμαχο στικάκι αναμένεται να βρεθεί στα χέρια του αρχηγού του Σώματος, Μανόλη Σφακιανάκη, ώστε να διενεργηθεί ειδικός έλεγχος στα ηλεκτρονικά ίχνη του USB προκειμένου να αποκαλυφθεί ποια είναι και πότε έγινε η πρώτη αλλοίωση στα στοιχεία του στικ.
Η έρευνα αφορά την πρώτη λίστα που εστάλη από το γαλλικό υπουργείο στον τότε υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ειδικότερα, ο κ. Παντελής αναφέρει στο σχετικό έγγραφό του προς τους δύο εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος:
«Σας διαβιβάζουμε αντίτυπο του υπ΄αριθμ. 9386/8.1.13 φύλλου της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, στις σελίδες 1 και 7 του οποίου έχει καταχωρηθεί δημοσίευμα με τίτλο «Άφησε ίχνη ο παραχαράκτης», το οποίο αναφέρεται σε δυνατότητες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να διαπιστώσει, μετά από πραγματογνωμοσύνη, τυχόν επεμβάσεις που έγιναν στο memory stick (usb), που αποτελεί αντίγραφο του CD, που περιήλθε στο Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών από το αντίστοιχο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών περί τα τέλη του 2010 («λίστα Λαγκάρντ»), το οποίο (σσ. usb) βρίσκεται στην υπηρεσία σας και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες ως προς την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της σε σχέση με το ζήτημα αυτό».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρευσαν στον Τύπο σήμερα, η αλλοίωση έγινε πριν γίνει η μετεγγραφή στο UBS που είχε ο Ευ. Βενιζέλος και παρέδωσε τελικά στους οικονομικούς εισαγγελείς. Από το USB εκτός του χρόνου κατά τον οποίο έγινε η μετεγγραφή, οι ειδικοί μπορούν να δουν και το ίχνος του υπολογιστή στον οποίο έγινε.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ερευνάται αν αυτό το αποδεικτικό υλικό που έχει περιέλθει στην κατοχή των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη αποτελεί το αρχικό USB, στο οποίο αντιγράφηκαν τα αρχεία του αυθεντικού CD πριν από την απώλειά του, ή πρόκειται για ένα διαφορετικό στικάκι στο οποίο αντιγράφηκε αυτή τη φορά το περιεχόμενο του αρχικού USB.
Από τα παραπάνω δεδομένα, ωστόσο, προκύπτουν δύο εύλογα ερωτήματα: Αφενός, γιατί καθυστέρησε τόσο η εντολή του Αρείου Πάγου για παρέμβαση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και αφετέρου με βάση ποια στοιχεία προέκυψαν τα σενάρια περί αλλοίωσης της λίστας πριν αυτή βρεθεί στα χέρια του κ. Βενιζέλου. Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της έρευνας τους, οι οικονομικοί εισαγγελείς έχουν εξετάσει ήδη τέσσερις συνεργάτες του πρώην υπουργού Οικονομικών ενώ καλούν για τις επόμενες ημέρες και νέα πρόσωπα που του περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου το διάστημα που εκείνος ήταν υπουργός.  Αύριο, εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αδικημάτων αναμένεται να δώσουν η εξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου Ελένη Παπακωνσταντίνου, και οι Συμαιών Σικιαρίδης και Ανδρέας Ρωσσώνης, οι οποίο καλούνται να καταθέσουν για τέσσερα κακουργήματα ένα πλημμέλημα και συγκεκριμένα για: Ηθική αυτουργία σε νόθευση δημοσίου εγγράφου με το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου, ηθική αυτουργία σε υπεξαγωγή δημοσίου εγγράφου, φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ που συνίσταται σε παραβάσεις διατάξεων περί φορολογίας εισοδήματος, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κατ´ επάγγελμα και ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος.