Κυπριακός Τύπος 9 Ιανουαρίου 2013

Οι συζητήσεις στη Βουλή και το Υπουργείο Οικονομικών για το κυπριακό χρέος, η επιστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) προς την Κεντρική Τράπεζα για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους, ο διαγνωστικός έλεγχος για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, η πιθανή συγχώνευση κυπριακών τραπεζών, και η αύξηση της ανεργίας στην ΕΕ είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.
Η “Αλήθεια”, υπό τον τίτλο “Αχτίδα φωτός από το ΔΝΤ”, γράφει ότι επιστολή του ΔΝΤ προς την Κεντρική Τράπεζα διαβεβαιώνει ότι κριτήριο για τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους θα είναι οι όροι του μνημονίου και η δυνατότητα αποπληρωμής των δόσεων και των τόκων, και όχι εάν το χρέος ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ. Γράφει, επίσης, ότι την αλληλεγγύη των αρχηγών κρατών της ΕΕ στο Κυπριακό και την οικονομική κρίση θα ζητήσει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κατά τις επαφές του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Λεμεσό. Επίσης, γράφει ότι ομάδα γνωστών υποστηρικτών του Γ. Λιλλήκα συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο και του ζήτησε να τοποθετηθεί δημοσίως υπέρ της υποψηφιότητας Λιλλήκα.

Ο “Πολίτης”, υπό τον τίτλο “Πέντε εργαλεία για βιώσιμο χρέος”, γράφει ότι δεν έπεισαν τους βουλευτές οι εξηγήσεις που έδωσε χθες στη Βουλή ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα η συζήτηση γύρω από το πώς θα καταστεί διαχειρίσιμο το κυπριακό χρέος να μεταφέρεται σε νέα συνάντηση χθες το βράδυ στο Υπουργείο Οικονομικών. Γράφει, επίσης, ότι το παιχνίδι καθυστερήσεων της Εκκλησίας έρχεται να εκμεταλλευτεί το ψευδοκράτος, ανακοινώνοντας ότι το ίδιο θα αναλάβει το κόστος της αναστήλωσης του Αποστόλου Ανδρέα και ότι οι εργασίες θα προχωρήσουν αμέσως. Επίσης, γράφει ότι σήμερα θα είναι η πιο κρύα ημέρα του χρόνου, με το ενδεχόμενο χιονόπτωσης ακόμα και στην πρωτεύουσα να είναι υπαρκτό.

Η “Σημερινή”, υπό τον τίτλο “Τρέχουν όλοι να προλάβουν τη χρεοκοπία”, γράφει ότι αρκετά από τα ζητήματα που αφορούν το διαγνωστικό έλεγχο για τα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, έλεγχος που θα καθορίσει και το ύψος των αναγκών τους σε κεφάλαια και κατ` επέκταση και το ύψος του δανείου που η Κύπρος θα πάρει από την Τρόικα είναι ακόμα ανοικτά. Γράφει, επίσης, ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς ευημερεί και ο Νότος είναι βυθισμένος στη φτώχεια, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που σημειώνει ότι στην Κύπρο το διαθέσιμο ακαθάριστο εισόδημα των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 7% την περίοδο 2009-2011. Επίσης, αναφερόμενη στις καιρικές συνθήκες, γράφει ότι σε κλοιό πολικού ψύχους βρίσκεται ολόκληρη η Κύπρος.

Ο “Φιλελεύθερος”, υπό τον τίτλο “Μάχη για όρους του χρέους”, γράφει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να αλλάξουν παράμετροι με τους οποίους η Pimco έχει καθορίσει το ύψος της τρύπας στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου. Γράφει, επίσης, ότι για περισσότερο από ένα χρόνο ο πρώην Πρέσβης της Συρίας στην Κύπρο Nader Nader αρνείτο να διευθετήσει τις οφειλές του προς το κράτος που προέκυψαν από νοσηλεία του σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, μέχρι που ο τέως Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς έδωσε οδηγία για διαγραφή των οφειλών. Επίσης, γράφει ότι άρον-άρον θα προωθηθεί το νομικό πλαίσιο για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, υπό τον τίτλο “Κατήφεια Ευρωζώνης για σύνολο ανέργων”, γράφει ότι η ΕΕ προειδοποιεί ότι ανεργία-ρεκόρ και συστήματα κοινωνικής πρόνοιας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη βόρεια Ευρώπη απειλούν να διχάσουν την ήπειρο, καθώς νέα στοιχεία κατέδειξαν ότι αυξήθηκε η ανεργία στην Ευρωζώνη. Γράφει, επίσης, ότι η ανία στην εργασία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα, αφού η ονειροπόληση μπορεί να αυξήσει τη δημιουργικότητα, σύμφωνα με νέα μελέτη. Επίσης, δημοσιεύει φωτογραφία από τους εορτασμούς για τα ορθόδοξα Χριστούγεννα στο κέντρο της ουκρανικής πόλης Lviv, κατά την οποία ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, κρατώντας παραδοσιακές κούκλες.

Η εβδομαδιαία “Financial Mirror”, υπό τον τίτλο “Ποιος ο δρόμος για τη συγχώνευση τραπεζών;”, γράφει ότι ανοικτά φαίνεται πως παραμένουν όλα τα σενάρια για τις κυπριακές τράπεζες, μεταξύ αυτών και η συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι το γιεν και το δολάριο αντιμετωπίζουν δύσκολο 2013, καθώς οι κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ εκτυπώνουν χρήματα για να τονώσουν τις οικονομίες τους, καθιστώντας το ευρώ και τη στερλίνα απίθανους κερδισμένους, παρά τις ζοφερές προοπτικές. Επίσης, γράφει ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτών αναμένεται να παραδώσει σήμερα έρευνα που διεξήγαγε για την τελευταία αύξηση στην τιμή του γάλακτος.
cna.org.cy