Ο Νίμιτς “βολιδοσκοπεί” τις προθέσεις των Σκοπιανών

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στα Σκόπια, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του, βρίσκεται σήμερα ο  Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς σε μία προσπάθεια να  “διαγνώσει” τις προθέσεις των Σκοπιανών ηγετών στις “νέες ιδέες” που μεταφέρει σχετικά με την διευθέτηση του προβλήματος της ονομασίας της ΦΥΡΟΜ.

Ως γνωστόν χθες, ο κ. Νίμιτς βρέθηκε στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στη συνάντηση παραβρέθηκε για 15 λεπτά και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφος, αμέσως μετά την περίπου ωριαία κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Νίμιτς είπε ότι έφθασε με νέες ιδέες, τις οποίες θα συζητήσει  και με τους Σκοπιανούς, ότι “η ελληνική κυβέρνηση ενδιαφέρεται ειλικρινά να βρεθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων” και ότι επδίωξή του (στόχος του)  είναι πάντα να βρεθεί μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση.

Αναφερόμενος στις οικονομικές συνθήκες ο κ. Νίμιτς είπε πώς ασχολείται με το θέμα κοντά είκοσι χρόνια και πως σ΄αυτό το χρονικό διάστημα πάντοτε κάτι υπήρχε στην μία ή την άλλα πλευρά. Όλα είναι στο τραπέζι, είπε,  ακόμη και το Μνημόνιο.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλος δεν έκανε δηλώσεις. Εικάζεται ωστόσο ότι στη συζήτηση κινήθηκε στο πλαίσιο των πρόσφατων “περί κόκκινων γραμμών” δηλώσεών του και πάντως εξέφρασε το ειλκρινές ενδιαφέρον της ελληνικής παλυράς να βρεθεί μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, ενδεχομένως στο μοτίβο της σύνθετης ονομασίας. Για την συνάντηση υπήρξε ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στην οποία επισημαίνονταν ότι ο κ. Αβραμόπουλός είχε εκφράσει στο συνομιλητή του τη σταθερή προσήλωση και την πολιτική βούληση της Ελλάδας για την επίτευξη προόδου, που βασίζεται στην πεποίθηση ότι η επίτευξη λύσης θα οδηγήσει στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, θα ενισχύσει την περιφερειακή σταθερότητα και θα δώσει ώθηση στην ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας.