Ο κ. Νίμιτς, τα Σκόπια και η αδιαλλαξία τους

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Οι λανθασμένοι χειρισμοί προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων στο Σκοπιανό ζήτημα, και, ιδιαίτερα, η αίσθηση που αποπνέονταν από παρελθούσες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να δεχθεί σύνθετη ονομασία όπου, μάλιστα, ένα από τα συνθετικά θα ήταν το «Μακεδονία», δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι τελικά θα καμφθεί η αδιαλλαξία των Σκοπίων. Αδιαλλαξία η οποία ενισχύθηκε ακριβώς από τα ελληνικά λάθη.

Δεν είναι της παρούσης η ανάλυση του όλου θέματος. Ούτε η αναζήτηση ευθυνών γι αυτούς που «πρόσφεραν» στο «πιάτο», σε ανύποπτο χρόνο, το «Μακεδονία» ώς συνθετικό του ονόματος του κράτους των Σκοπίων.

Εάν όντως αληθεύουν οι πληροφορίες ότι ο κ. Νίμιτς κομίζει πρόταση με την ονομασία «Δημοκρατία του Βαρδάρη» και εάν σ΄αυτό συγκλίνουν οι απόψεις και, τελικά, κατισχύσει, θα πρόκειται για μία ιδιαίτερα θετική εξέλιξη η οποία, όχι μόνον θα σέβεται την ελληνική Ιστορία, αλλά, συγχρόνως, θα διασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια στα Βαλκάνια.

Πρώτον, διότι θα αποθαρρύνει μελλοντικές εδαφικές βλέψεις των Σκοπιανών σε βάρος της Ελληνικής Μακεδονίας.

Δεύτερον, διότι θα ανακόψει διεργασίες σε Αλβανία και Βουλγαρία που μακροπρόθεσμα, θα ενταθούν εξαιτίας μιάς πιθανής ονομασίας των Σκοπίων που θα εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» και θα αποτελέσουν θρυαλίδα στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων.

Τρίτον, διότι θα επιτρέψει μία αρμονική συνεργασία Ελλάδος και Σκοπίων στον οικονομικό τομέα με ευεργετικά αποτελέσματα για την οικονομία της περιοχής, αλλά και τη συμμετοχή των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Το τελευταίο δείχνει και ότι το όνομα της ΠΓΔΜ δεν αφορά μόνο τους δύο γείτονες, αλλά και το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Γι αυτό και η απόφαση της τότε ΕΟΚ του 1992 ότι δεν θα αναγνωρίσει κράτος με το όνομα «Μακεδονία»…

Πρόσφατα δε και ο ίδιος ο κ. Νίμιτς, όπως αναφέρει η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ στο φύλλο της  2 Απριλίου 2012, υποστήριξε πως «η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ μπορούν να βρουν λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που να ανταποκρίνεται στα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών».

Αυτή τη λύση, μπορεί να την προσφέρει η ονομασία «Δημοκρατία του Βαρδάρη». Αρκεί οι Σκοπιανοί να αφαιρέσουν τις παρωπίδες της αδιαλλαξίας η οποία είναι απότοκος της έλλειψης επιχειρημάτων.

Για να αντισταθμίσουν την έλλειψη αυτή τα Σκόπια, αναγείρουν αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της οικογένειάς του, βαφτίζουν με τ΄όνομά του αεροδρόμια, δρόμους και πλατείες την ώρα που ούτε το φάντασμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου τους «άγγιξε» ποτέ…