Ο Λευκός Οίκος στηρίζει τις προσπάθειες Νίμιτς για το όνομα των Σκοπίων

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Έντονες είναι οι διεργασίες, τα τελευταία 24ωρα, γύρω από το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. Όλα ξεκίνησαν με την άφιξη στην Αθήνα του Προσωπικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, κ. Μάθιους Νίμιτς στην Αθήνα. Ακολούθησε την επομένη το Ταξίδι του στα Σκόπια. Οι πληροφορίες θέλουν ο κ. Νίμιτς να έχει στο χαρτοφύλακά του “νέες ιδέες” όπως την ονομασία “Δημοκρατία του Βαρδάρη”, για τα Σκόπια. Μια ονομασία με ιστορικό υπόβαθρο για το μόρφωμα του Τίτο…

Το ταξίδι Νίμιτς επιστεγάστηκε με δήλωση του Λευκού Οίκου ότι υποβοηθά και στηρίθζει τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς. για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της πΓΔΜ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βικτόρια Νούλαντ.

Σε ερώτηση για την επίσκεψη του προσωπικού απεσταλμένου του γγ των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, σε Αθήνα και Σκόπια, καθώς και για τη θέση των ΗΠΑ στις προσπάθειες και την αποστολή του, η κ. Νούλαντ ανέφερε (όπως αναφέρει το Sofia Times) ότι ο κ. Νίμιτς πραγματοποιεί το ταξίδι «σε μια προσπάθεια, για μια ακόμη φορά, να διευθετήσει το μακροχρόνιο ζήτημα του ονόματος». «Εδώ και καιρό, υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των δύο χωρών «θα είναι σε θέση να βρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα του ονόματος, θα επωφεληθούν από τις προσπάθειες του πρέσβη Νίμιτς και θα δούμε κάποια πρόοδο».

Ωστόσο όλα αυτά δεν προδικάζουν τίποτε δεδομένης της αδιαλλαξίας των Σκοπιανών ηγετών που επιμένουν να θέλουν να σφετεριστούν την Ιστορία της Ελλάδος.

Τα προηγηθέντα

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν επιβεβαιώνει, αλλά και δεν διαψεύδει την είδηση που δημοσιεύτηκε στην «Nova Makedonija» των Σκοπίων και σύμφωνα με την οποία κατά την πρόσφατη επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, αναφέρθηκαν δύο πιθανά ονόματα για την οριστική ονομασία του γειτονικού κράτους: Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Δημοκρατία του Βαρδάρη.

“Διάφορες εφημερίδες γράφουν διάφορα πράγματα, δεν θα μπούμε στη διαδικασία να τα σχολιάζουμε” ήταν η απάντηση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρη Δελαβέκουρα σε σχετικό ερώτημα της ΡΗΡ. Ο κ. Δελαβέκουρας χαρακτήρισε, πάντως, “εποικοδομητική” την πρόσφατη  συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλου με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μάθιους Νϊμιτς, στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχε για περίπου 15 λεπτά και ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς.

Έγκυροι κύκλοι της Παμμακεδονικής Αμερικής, τόνιζαν στην ΡΗΡ χθες πως εάν όντως συζητείται η ονομασία “Δημοκρατία του Βαρδάρη”, οι ίδιοι θα είναι απολύτως θετικοί.  Εξέφραζαν, μάλιστα, την ικανοποίησή τους που “επιτέλους συζητείται και ένα όνομα που δεν εμπεριέχει τη λέξη Μακεδονία”!

Ο κ. Αβραμόπουλος

Αναφορικά με τη γραμμή του Υπουργείου Εξωτερικών στο συγκεκριμένο ζήτημα, υπενθυμίζεται η πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλου, στην Νέα Υόρκη, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Κιμούν.

“Σε ό,τι αφορά την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, εξέθεσα στο Γενικό Γραμματέα πώς έχουν τα πράγματα σήμερα, για ποιους λόγους δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία προς την κατεύθυνση που όλοι επιθυμούμε, μια διαδικασία, που και αυτή τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό δεν οφείλεται στην Ελλάδα. Επισημάναμε την ανάγκη, το συντομότερο δυνατό, να υπάρξει ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες, που έχουν αναληφθεί, με πλήρη σεβασμό στην ιστορία της πατρίδας μας. Από την άλλη μεριά, η εξεύρεση λύσεως θα είναι επ’ ωφελεία της σταθερότητας, της ειρήνης και της συνεργασίας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Ευρώπης. Ζήτησα από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να συνεχίσει την προσπάθειά του, να δείξει δρόμους και γι’ αυτό ενθαρρύναμε, για ακόμη μια φορά, την πρωτοβουλία που είναι σε εξέλιξη υπό τον κ. Nimetz”, είχε δηλώσει ο κ. Αβραμόπουλος.

Προφανώς στο πλαίσιο της δήλωσης αυτής εντάσσεται και η πρόσφατη επίσκεψη, σε Αθήνα και Σκόπια, του κ. Νίμιτς και οι “νέες ιδέες” που, όπως ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους, κομίζει.

pella-news.

Η Ιστοσελίδα Pella-news, επικαλούμενη την ηλεκτρονική έκδοση του Βουλγαρικού Focus (σύνδεσμος: http://www.focus-news.net/index.php?id=n1735521, screenshot: http://prntscr.com/oufsx), αναφέρει τα εξής:

“Η εφημερίδα «Nova Makedonija» των Σκοπίων, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Νίμιτς σε Αθήνα και Σκόπια, αναφέρει δύο πιθανά ονόματα για την οριστική ονομασία του γειτονικού κράτους. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και Δημοκρατία του Βαρδάρη.
Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του Μακεδονικού ζητήματος που σύμφωνα με ρεπορτάζ Σκοπιανής εφημερίδας υπάρχει η πιθανότητα στο οριστικό όνομα του κράτους τους να μην περιέχεται το όνομα Μακεδονία.
Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει πλήρως την πολιτική Σαμαρά αλλά και τις προσδοκίες των Ελλήνων, πολύ δε περισσότερο των Μακεδόνων Ελλήνων, που ποτέ δεν αποδέχθηκαν την παραχάραξη της ιστορίας από τους Σκοπιανούς Σλάβους γείτονες.
Επίσης είναι ένα πραγματικό χαστούκι στους εντός της Ελλάδος υποστηρικτές ανιστόρητων και επικίνδυνων για την ειρήνη λύσεων, που πρότειναν σύνθετες ονομασίες και που καλλιεργούσαν κλίμα ηττοπάθειας στους Έλληνες και ευνοούσαν παράλληλα την Σκοπιανή προπαγάνδα.
Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι η Σκοπιανή προπαγάνδα, εντός και εκτός Ελλάδος, όσο καλά χρηματοδοτούμενη και να είναι, θα καταρρεύσει, εάν την αντιμετωπίσουμε με ομοψυχία και αποφασιστικότητα”.

Πηγή     http://pella-news.blogspot.fr/

Ο κ. Νίμιτς στα Σκόπια

 Δημοσκόπιση από το “diaspora grecque en France”

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ  ΗΤΑΝ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ Δημοσκόπιση της Ελληνικής Διασποράς Sondage de la Diaspora Grecque
Μπορείτε να ψηφίσετε η ψήφος είναι ανώνυμος. Μόνο μια φορά  μπορείτε να ψηφίσετe vous pouvez voter. Vous ne pouvez voter qu’une fois et votre vote sera anonyme.
Résultats = Αποτελέσματα : κάντε κλικ – Cliquez ici 
Votez = Ψηφίστε : κάντε κλικ – Cliquez ici
Sondage-Δημοσκόπηση ψηφίστε γιά την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ