Θετικές οι Παμμακεδονικές σε ονομασία “Δημοκρατία του Βαρδάρη”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Θετική ήταν η ανταπόκριση μελών της Παμμακεδονικής Αμερικής στην προοπτική επίλυσης του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων με το όνομα “Δημοκρατία του Βαρδάρη” το οποίο, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες κόμισε, παράλληλα με το “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” κατά την πρόσφατη επίσκεψή του σε Αθήνα και Σκόπια, ο Προσωπικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μάθιους Νίμιτς.

Αν και ακόμη επισήμως δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία που πρώτη δημοσίευσε η εφημερίδα των Σκοπίων «Nova Makedonija» και αναδημοσίευσε η ΡΗΡ και άλλες εφημερίδες, περί “Δημοκρατίας του Βαρδάρη”, ούτε έχει λεχθεί οτιδήποτε σχετικό, στην Αθήνα ή στα Σκόπια σε κυβερνητικό επίπεδο,  η πρώην Ύπατος Πρόεδρος της Παμμακεδονικής Αμερικής, κυρία Νίνα Περοπούλου, σε ηλεκτρονική επιστολή της προς τον εκδότη της ΡΗΡ, αναφερόμενη στο σχετικό δημοσίευμα για την επίσκεψη Νίμιτς, εκφράζει την ανοικτή επιδοκιμασία της σε μία προοπτική ονομασίας των Σκοπίων ως “Δημοκρατία του Βαρδάρη”.

Η κυρία Περοπούλου αναφέρει, ανάμεσα στα άλλα: <Όσο για την πρόσφατη επίσκεψη του Μ. Νίμιτς στην Ελλάδα και Skopje, σχετικά με το θέμα της περιβόητης ονομασίας, η ονομασία «Δημοκρατία του Βαρδάρη», ακούγεται ως η καλύτερη και πιο σωστή, όπως και εμείς προ αρκετών Χρόνων είχαμε προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. την ονομασια «Bardarska Banovιna»>.

Μάλιστα, η κυρία Περοπούλου ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να αναζητήσει λύση στο πλαίσιο αυτό τονίζοντας: <Ευχόμαστε και προσευχόμαστε ο Εγγονός της Ηρωίδας Πηνελόπης Δέλτα, Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να δείξουν δυναμισμό και να ακολουθήσουν μια σταθερή και Δυναμική Εξωτερική Πολιτική, που δυστυχώς απουσίαζε απο τις Κυβερνήσεις μας στο παρελθόν. Δυναμικά δε να επιμείνουν στην σωστή και δίκαια ονομασία «Δημοκρατία του Βαρδάρη»>. 

Καταλήγοντας στην επιστολή της προς τον εκδότη της ΡΗΡ η κυρία Περοπούλου επισημαίνει: <Όταν στο Παρελθόν στο “State Department” ο Ελλην Πρέσβυς ρωτησε τον James Rubin, «Γιατι το State Dept πάντοτε υποστηρίζει της θέσεις της Τουρκίας και όχι της Ελλάδος”, η απάντησις ήταν η εξής : «Γιατί η Τουρκία έχει Σταθερή και Δυναμική Εξωτερικη Πολιτικη, ξερει τι ζηταει και πως το ζηταει, αντιθετως η Ελλαδα οχι»”.

Διαβάστε ακόμη: https://www.panhellenicpost.com/archives/36192

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος. Παλαιότερη φωτογραφία όπου εμφανίζονται μέλη της Παμμακεδονικής Αμερικής. Δεύτερη από αριστερά η κυρία Νϊνα Γκατζούλη, πρώην Υπατος Πρόεδρος, Παν. Σπηλιάκος, Πρώην Ύπατος Πρόεδρος, Νίνα Περοπούλου, πρώην Ύπατος Πρόεδρος και άλλοι.