Στη Βουλή τα ανταλλακτήρια χρυσού της Αθήνας

Μία επίκαιρη και ζωτικής σημασίας επερώτηση κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Ιωάννη Στουρνάρα και Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Γ. Δένδια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Μιχελάκης επισημαίνοντας ένα τραγικό κοινωνικό φαινόμενο, απότοκο της δραματικής οικονομικής κατάστασης στην οποία πολλοί Έλληνες έχουν περιέλθει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για τα ενεχυροδανειστήρια και τα ανταλλακτήρια χρυσού που ξεπηδάνε δυό-δυό σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο σε κάθε γειτονιά της Αθήνας!
Απομυζούν ο,τιδήποτε έχει σε χρυσό μια ελληνική οικογένεια, είτε ανταλλάσσοντάς το με ελάχιστα μετρητά είτε καθιστώντας το ενέχυρο που λόγω της οαρατεταμένης κρίσης είναι μάλλον απίθανο να επανέλθει στα χέρια που το παρέδωσαν…
Τα ανταλλακτήρια χρυσού λειτουργούν σαν είδος μαύρης αγοράς, είναι αφορολόγητα, προφανώς, αφού κανείς δεν δίνει απόδειξη για το χρυσό που έλαβε και τα μετρητά που έδωσε, κανένας δεν ελέγχει τις τιμές στις οποίες ανταλλάσσονται τα χρυσά και, γενικά, λειτουργούν αυθαίρετα.
Η ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μιχελάκης αναφέρει:
“Κύριοι Υπουργοί,
•Αναγκάζομαι να επανέλθω στο πρόβλημα της ανεξέλεγκτης λειτουργίας των ενεχυροδανειστηρίων και των ανταλλακτηρίων χρυσού, σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 50 από 25-7-2012 Επίκαιρης Ερώτησής μου, με αφορμή τα πρόσφατα κρούσματα κλεπταποδοχής που είδαν το φως της δημοσιότητας, με πιο χαρακτηριστικό αυτό του Ηρακλείου Κρήτης, όπου εντοπίστηκαν κλοπιμαία αξίας 300.000 ευρώ, τα οποία προέρχονταν από 24 κλοπές στην ευρύτερη περιοχή.
•Είναι γνωστό ότι η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας έχει οδηγήσει στην αθρόα εμφάνιση ενεχυροδανειστηρίων και ανταλλακτηρίων χρυσού σχεδόν σε κάθε γειτονιά, όπου αναγκάζονται να καταφύγουν προς αναζήτηση ρευστότητας οι χιλιάδες συμπολίτες μας που έχουν περιέλθει σε δραματική οικονομική κατάσταση.
•Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι λόγω της οικονομικής τους απόγνωσης υποχρεώνονται να εκποιήσουν τιμαλφή και άλλα πολύτιμα αντικείμενα σε τιμές κατά πολύ χαμηλότερες των πραγματικών, καθώς είναι απροστάτευτοι απέναντι στην ανεξέλεγκτη δράση των ανωτέρω επιχειρήσεων.
•Επιπρόσθετα η πλειονότητα των ενεχυροδανειστηρίων και ανταλλακτηρίων χρυσού φοροδιαφεύγει συστηματικά, καθώς δεν εκδίδει αποδείξεις και τιμολόγια προκαλώντας σε μηνιαία βάση απώλεια φορολογικών εσόδων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του δημοσίου, στην κρισιμότερη χρονική συγκυρία για τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας.
•Πιο συγκεκριμένα, σε πρόσφατους ελέγχους που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ διαπιστώθηκε ότι σε ποσοστό 85% οι ιδιοκτήτες των ανωτέρω επιχειρήσεων φοροδιαφεύγουν προκλητικά μην τηρώντας βιβλία και μην εκδίδοντας τιμολόγια, ενώ αρκετοί από αυτούς δεν έχουν καν προβεί στην προβλεπόμενη από το νόμο έναρξη επαγγέλματος!
•Περαιτέρω υφίστανται σοβαρές υπόνοιες για την τέλεση των αδικημάτων της κλεπταποδοχής, της λαθρεμπορίας χρυσού και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος μέσω πολλών εκ των εν λόγω καταστημάτων.
•Μείζον ζήτημα αποτελεί επίσης το που διοχετεύονται οι τεράστιες ποσότητες χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων που συγκεντρώνονται καθημερινά στα χιλιάδες ανταλλακτήρια και ενεχυροδανειστήρια που φύτρωσαν σαν μανιτάρια σε κάθε γωνιά της χώρας και εκμεταλλεύονται με το χειρότερο τρόπο την ανάγκη του χειμαζόμενου από την κρίση ελληνικού λαού.
• Είναι προφανές ότι η από 25-8-2011 υπ’ αριθμ. 5Α σχετική Αστυνομική Διάταξη, περί «Άσκησης του επαγγέλματος των αργυραμοιβών, παλαιοπωλών, ενεχυροδανειστών και ασχολουμένων με την αγοραπωλησία ή τήξη μεταχειρισμένων κοσμημάτων και κομψοτεχνημάτων από χρυσό και λοιπών τιμαλφών», που εκδόθηκε σε εφαρμογή του νόμου περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων και επιτρέπει σε οποιονδήποτε να εισέλθει στην αγορά χρυσού και πολύτιμων μετάλλων με πολύ απλές προϋποθέσεις και σύντομες διαδικασίες, σε συνάρτηση με την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών έχουν οδηγήσει στη σημερινή απαράδεκτη και άκρως επικίνδυνη για το καταναλωτικό κοινό κατάσταση.
Και ερωτά σχετικά τους κκ Στουρνάρα και Δένδια:
•Ποια μέτρα έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της διαπιστωμένα εκτεταμένης φοροδιαφυγής των ενεχυροδανειστών ;
•Με ποιο τρόπο ελέγχονται οι ανεξάντλητες πηγές χρηματοδότησης των ενεχυροδανειστών, οι οποίοι εμφανίζουν αυτήν την εντυπωσιακή ρευστότητα εν μέσω κρίσης ;
•Πώς διασφαλίζεται ότι δεν γίνεται ξέπλυμα χρήματος μέσω των ανταλλακτηρίων χρυσού ;
•Που και με ποια διαδικασία διοχετεύεται ο χρυσός, το ασήμι και τα λοιπά πολύτιμα μέταλλα, τα οποία σε πολύ μεγάλες ποσότητες συγκεντρώνονται καθημερινά στα ανταλλακτήρια χρυσού και τα ενεχυροδανειστήρια ;
•Πώς αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο αδίκημα της κλεπταποδοχής ;
• Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για την ενίσχυση της προστασίας των πολιτών, οι οποίοι εύλογα αισθάνονται ανυπεράσπιστοι απέναντι στην προκλητική δράση των εν λόγω επιχειρήσεων ;
Ο ερωτών Βουλευτής Ιωάννης Μιχελάκης”