Ο Κυπριακός Τύπος, 17 Ιανουαρίου 2013

Η έγκριση χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η επιστολή της Τρόικας προς το Υπουργείο Οικονομικών για το Ταμείο Υδρογονανθράκων και η διαφωνία του Υπουργού Εμπορίου με την απάντηση που έδωσε  το Υπουργείο Οικονομικών, η αναστολή της νέας αύξησης στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, η έκδοση διατάγματος για ανώτατη τιμή τόσο στη λιανική όσο και στη χονδρική τιμή του γάλακτος, ο προβληματισμός που εξέφρασε η εταιρεία Hermes Airports για την αυξημένη επιβατική κίνηση στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου και η συντριβή ελικοπτέρου στο κεντρικό Λονδίνο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.


Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Εμφύλιος στην Κυβέρνηση»
, γράφει πως κυβερνητικό εμφύλιο πυροδότησε η αποκάλυψη της εφημερίδας για την επιστολή της Τρόικας προς το Υπουργείο Οικονομικών για το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο κ. Συλικιώτης για το Ταμείο Υδρογονανθράκων, με την οποία το νομοσχέδιο κρίνεται ότι δεν συνάδει με όσα συμφώνησε η κυβέρνηση με την Τρόικα. Αλλού σημειώνει πως σύμφωνα με το Διοικητή της ΚΤ οι ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνονται στη συμφωνία με την Τρόικα και εξαρτώνται από τη βιωσιμότητα του χρέους. Αναφέρει ακόμα πως αφαιρείται η αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα.

«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Ακόμα πιο βαρύ το νέο νομοσχέδιο», αναφέρει πως νέες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει το δεύτερο αναθεωρημένο νομοσχέδιο για τη φορολόγηση ακινήτων, από την οποία η Κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εισπράξει φέτος 120 εκατομμύρια ευρώ ή, στη χειρότερη περίπτωση, 90 εκατομμύρια. Αλλού αναφέρει πως συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών αίτημα του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ για παράταση της ψηφοφορίας στις προεδρικές εκλογές για μία ώρα, μέχρι τις 18.00. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως προβληματίζει τη Hermes Airports η αυξημένη επιβατική κίνηση στο παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου.

«Ο Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Νεοκλής καταγγέλλει Σιαρλή», αναφέρει πως ο Υπουργός Οικονομικών είπε ΟΚ για διαπραγμάτευση με την Τρόικα του νομοσχεδίου για το Εθνικό Ταμείο Υδρογονανθράκων, χωρίς να ενημερώσει  τον Υπουργό Εμπορίου. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει πως με ενδιάμεση έκθεση για τις ανάγκες των τραπεζών θα πάει η Κύπρος εκτός απροόπτου στο Γιούρογκρουπ  της Δευτέρας. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως θύμα φόνου «πήρε» κλήση για δικαστήριο. Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του τον ψάχνει η Αστυνομία, γράφει η εφημερίδα.

Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Επιζήμια για τον τόπο», αναφέρει πως το ΑΚΕΛ καλεί τους Νίκο Αναστασιάδη και Γιώργο Λιλλήκα να απαντήσουν σε σειρά ερωτημάτων που αφορούν την έναρξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟΪκό πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» την οποία και οι δυο υποψήφιοι υποστηρίζουν. Αλλού αναφέρει πως εκτός μαύρης λίστας της Ρωσίας τέθηκε η Κύπρος ύστερα από διάταγμα του Ρώσου ΥΠΟΙΚ που τέθηκε σε ισχύ από την 1/1/2013. Επίσης γράφει πως τίθεται σε ισχύ από την ερχόμενη Δευτέρα το διάταγμα για την ανώτατη τιμή γάλακτος.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail”, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οριστικοποιήθηκαν οι νέες φορολογίες για τις περιουσίες», αναφέρει πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες τη φορολογία για την ακίνητη περιουσία, από την οποία εξαιρούνται περιουσίες μέχρι 40 χιλιάδες ευρώ με βάση τις τιμές του 1980. Αλλού αναφέρει πως άντρας βρήκε χθες εκρηκτικό μηχανισμό και τον μετέφερε σε αστυνομικό σταθμό. Εξάλλου η εφημερίδα προβάλλει πρωτοσέλιδα με μεγάλη φωτογραφία τη χθεσινή συντριβή ελικοπτέρου στο κεντρικό Λονδίνο.