Συνεχή ενημέρωση Σαμαρά- Καταδικάζουν τα κόμματα την επίθεση στο The Mall

Σε συνεχή επικοινωνία βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς με τον Νίκο Δένδια για την βομβιστική επίθεση στο Mall, την οποία καταγγέλουν όλα τα κόμματα.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή για την έκρηξη της βόμβας στο Εμπορικό Κέντρο The Mall στο Μαρούσι, και είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου.
Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό το γεγονός ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε ώρα που στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν παιδιά.
Η εύλογη απορία όλων είναι το εαν συνδέεται η σημερινή επίθεση με το χτύπημα στα γραφεία της Ν.Δ που παραμένει ”ορφανό” αφού καμία τρομοκρατική οργάνωση δεν το έχει αναλάβει.
Με απόλυτο τρόπο καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση και ο ΣΥΡΙΖΑ. ”Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ καταδικάζει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια στο εμπορικό κέντρο THE MALL στο Μαρούσι. Αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας . Η απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση” .
Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει την καταδίκη της για την επίθεση στο “The Mall”, όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας. ”Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά.Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία” αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Άμεση σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των τρομοκρατών ζητάει με ανακοίνωση της η Χρυσή Αυγή.
”Οι αριστεροί τρομοκράτες έδειξαν σήμερα το αληθινό δολοφονικό τους πρόσωπο, στρεφόμενοι κατά της κοινωνίας και τραυματίζοντας αθώους συμπολίτες μας. Η κυβέρνηση να αφήσει τα ευχολόγια και τις λεκτικές καταδίκες και να προβεί άμεσα στη σύλληψη και την παραδειγματική τιμωρία των τρομοκρατών”.
Ανακοίνωση έβγαλε αμέσως και το ΚΚΕ που καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι. ”Είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού”.

Όπως γράφει το Βήμα, ο διοικητής της Ελληνικής Αστυνομίας έκανε λόγο για πρωτοφανές χτύπημα που δεν αποκλείεται να σνυδέεται με  εκείνο στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας.
«Εγινε ένα πρωτοφανές κτύπημα μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο, κάτι που παραπέμπει σε παλαιότερες προκηρύξεις οργανώσεων όπως η “Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς”, της “Σέχτας” και άλλων, που στρέφονταν κατά του “σύγχρονου καταναλωτισμού”, κατά των “εφησυχασμένων μικροαστών” κλπ. Επιπλέον υπήρχαν αναφορές για την απώλεια εσόδων από καταστηματάρχες, λόγω της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων και των πολυεθνικών εμπορικών επιχειρήσεων. Φοβόμαστε έναν κύκλο τέτοιων επιθέσεων που μπορεί να σκορπίσουν τον τρόμο. Δεν αποκλείουμε την περίπτωση η επίθεση να σχετίζεται με εκείνη των γραφείων της ΝΔ, όπου οι δράστες σχεδίαζαν κάτι πιο εντυπωσιακό -ίσως με χρήση ρουκέτας ή ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού- χωρίς να εφαρμόσουν τα αρχικά σχέδιά τους. Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αναβίωσης του αντάρτικου πόλης, όπου οι δράστες έχουν όπλα και εκρηκτικά και είναι βέβαιο ότι έχουν τουλάχιστον μια άγνωστη γιάφκα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ίσως οι βομβιστές του εμπορικού κέντρου είχαν συνυπολογίσει ότι στις 11 η ώρα άρχιζαν στο εμπορικό κέντρο περιπολίες αστυνομικών για την πρόληψη μικροκλοπών».

Η έκρηξη έγινε λίγο πριν τις 11 στην είσοδο του πάρκινγκ στον παράδρομο της Αττικής Οδού.

 

Η έκρηξη σημειώθηκε κατά τη διαδικασία της εκκένωσης αλλά οι πολίτες είχαν απομακρυνθεί και στο χώρο υπήρχαν μόνο οι άνδρες σεκιούριτι και αστυνομικοί.

 

Στο χώρο του Mall υπήρχαν περί τα 200 άτομα.

Οι δύο τραυματίες ήταν άνδρες της εταιρείας security, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν στο ΚΑΤ και βρίσκονται εκτός κινδύνου.

 

Εκεί βρέθηκαν και άνδρες της εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών.

Λόγω της έκρηξης με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας έκλεισε ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου στη Νερατζιώτισσα και οι συρμοί κινούνται από Πειραιά μέχρι Ειρήνη.

 

Παράλληλα, παραμένει κλειστό το τμήμα του Προαστιακού από Μεταμόρφωση έως Δ. Πλακεντίας. Τα δρομολόγια εκτελούνται κανονικά από και προς το σταθμό του Κιάτου έως το σταθμό της Μεταμόρφωσης και από και προς το σταθμό της Δ. Πλακεντίας έως το Αεροδρόμιο.

 

Ανακοίνωση για το χτύπημα εξέδωσε το ίδιο το the Mall:

 

«Μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου» αναφέρεται και προστίθεται: Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή.

 

Προκλήθηκαν εκδορές σε 2 άτομα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος. Από την πλευρά της η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης».