Ο Μπουτάρης πήρε τα …κλειδιά αμπάρωσε τα γραφεία ΣΑΕ και θα στεγάσει …πολιτισμό!

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Με ένα επείγον μήνυμα προς «τα μέλη της Επιτροπής Γραφείου», οι δύο διοικητικοί υπάλληλοι των Γραφείων Θεσσαλονίκης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), πληροφορούσαν νωρίς το πρωϊ της Δευτέρας τον απερχόμενο Πρόεδρο κ. Στέφανο Ταμβάκη, τον Ταμία του ΣΑΕ κ. Κώστα Δημητρίου, την Γραμματέα Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου και τον Νομικό Σύμβουλο του ΣΑΕ κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο για την νέα «εισβολή» κλιμακίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, με επικεφαλής τον ίδιο το Δήμαρχο κ. Γιάννη Μπουτάρη, μαζί με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου και κλιμάκιο άλλων στελεχών, περίπου 10 ατόμων, στα Γραφεία του ΣΑΕ Θεσσαλονίκης, στο οίκημα –δωρεά Μακρίδη.

Πάντως, στο θέμα των Γραφείων του ΣΑΕ, και ενώ το Προεδρείο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι στην ουσία άφαντο,  λύση έχει δώσει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κων. Τσιάρας σε συνεννόηση με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θ. Καράογλου, ο οποίος  ανταποκρινόμενος στο αίτημα του Υφυπουργού Εξωτερικών, παραχώρησε μέσα στο Υπουργείο δύο γραφεία για τη στέγαση του ΣΑΕ.

Τα γεγονότα

Στο μεταξύ, οι “εισβολείς” ζήτησαν επιτακτικά να ανοιχτούν οι χώροι των Γραφείων και της Αίθουσας Συνεδριάσεων. ΄Οπως ενημέρωσαν τις δύο διοικητικές υπαλλήλους των γραφείων, αύριο Τετάρτη πρόκειται να εγκατασταθεί στους χώρους των Γραφείων η Αντιδημαρχία Πολιτισμού.
Σε ερώτηση των δύο στελεχών του ΣΑΕ, τι θα γίνει με τον εξοπλισμό των γραφείων, οι άνθρωποι του δημάρχου τις ενημέρωσαν, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ότι θα χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους και πως, μάλιστα, θα τις βοηθήσουν στη μεταφορά των αρχείων από τα ντουλάπια!..
Στη συνέχεια, με τις οδηγίες του Δημάρχου, άλλαξαν τις κλειδαριές της εξωτερικής πόρτας χωρίς να δώσουν κλειδιά στις δύο υπαλλήλους του ΣΑΕ. Απεναντίας, διευκρίνησαν ότι θα υπάρχει φύλακας που θα ανοίγει το πρωί και θα κλείνει το απόγευμα τα γραφεία…
Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε έναν νέο κύκλο αντεγκλήσεων Δημάρχου Θεσσαλονίκης μελών του απερχόμενου προεδρείου του ΣΑΕ. Με μία σφοδρή επιστολή της η Γραμματέας του ΣΑΕ ζητεί από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης να σεβαστεί τις αρχές καλής συνεργασίας και να αναμένει μέχρι την εκλογή του νέου προεδρείου του ΣΑΕ (πιθανότατα τον ερχόμενο Ιούλιο) ώστε να προχωρήσει απευθείας με τους υπεύθυνους στη συζήτηση του όλου θέματος και στην εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης.
Ο Νομικός Σύμβουλος του ΣΑΕ Δημήτρης Παπαδόπουλος, βρίσκονταν σε αναμονή εξουσιοδότησης εκ μέρους του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη για να κινήσει τις Νομικές διαδικασίες «αναχαίτισης» της επέλασης Μπουτάρη.

Η Δρ. Σαραντοπούλου

Παράλληλα, η Δρ Όλγα Σαραντοπούλου, Γραμματέας του ΣΑΕ μέχρις νεωτέρας, (η ίδια υποστηρίζει ότι παραμένει Γραμματέας και θα παραδώσει σ΄αυτούς που την εξέλεξαν, δηλαδή στην Ομογένεια) από τη Βιέννη όπου βρίσκεται, καλεί, τον Νομικό Σύμβουλο του ΣΑΕ να λάβει όλα τα νομικά μέτρα ώστε ο  κ. Μπουτάρης να αφήσει στην ησυχία τους τα δύο κορίτσια τα οποία τρομοκρατεί με τις ενέργειές του και να αναβάλει τα σχέδιά του για αργότερα. Μάλιστα, θέτει όλους προ των ευθυνών τους, και, ιδιαίτερα τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΣΑΕ Στέφανο Ταμβάκη και τον Ταμία Κώστα Δημητρίου για την αδράνεια που έδειξαν και στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς και στο θέμα της μισθοδοσίας και του εργασιακού μέλλοντος των επί μία 15ετία υπαλλήλων του ΣΑΕ.
Ομογενειακοί κύκλοι στην Αθήνα κατηγορούσαν επίσης τον κ. Ταμβάκη για «ανεκτική στάση και αναβλητικότητα στην αντιμετώπιση του θέματος των Γραφείων του ΣΑΕ. «Ο πρόεδρος», έλεγαν στην ΡΗΡ, «όφειλε να αντιδράσει δυναμικά από την πρώτη φορά που ο κ. Μπουτάρης του είχε πει, εις επήκοον ορισμένων παριστάμενων, ότι είχε συμφωνήσει με τον τότε Υφυπουργό κ. Δόλλη να πάρει πίσω το κτήριο των Γραφείων του ΣΑΕ. Τον άκουγε και δεν του είπε τίποτα!», πρόσθεταν. Η στιχομυθία Μπουτάρη- Ταμβάκη έγινε σε δεξίωση του ΑΗΙ, στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, στην Αθήνα, πριν από δύο, περίπου, χρόνια. «
Αλλά τότε ο κ. Ταμβάκης ακιζότανε ότι θα έμενε μόνιμος πρόεδρος του ΣΑΕ…», συμπλήρωναν.

Η  επιστολή-Παρέμβαση Σαραντοπούλου

” Βιέννη, 22 Ιανουαρίου 2013
Αρ. πρωτ.: 01/2013
Προς τον

Νομικό Σύμβουλο του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού

κ. Δημήτρη Παπαδόπουλο

Κοινοποίηση:

Προεδρείο ΣΑΕ

Αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλε,
Ευχαριστώ για την ενημέρωση σχετικά με τα τελευταία γεγονότα που αφορούν στο κτίριο που στεγάζει την έδρα του ΣΑΕ.
Με την ιδιότητα της Γραμματέως του Προεδρείου – χρονική περίοδος 2003-2012 – ζητώ από εσάς να πράξετε ό,τι είναι δυνατόν διά της νομικής οδού, εξαντλώντας όλα τα νόμιμα μέσα, προκειμένου να κρατηθεί το κτίριο που στεγάζει την έδρα μας, τουλάχιστον έως την επόμενη Παγκόσμια Τακτική Συνέλευση και την εκλογή του νέου Προεδρείου ΣΑΕ.
Είναι αδιανόητο να παρουσιάζεται η εικόνα ότι το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το ανώτατο θεσμικό όργανο του απόδημου Ελληνισμού, διώκεται από την έδρα του, όσο κι αν θεωρείται ότι από νομικής πλευράς το κτίριο ανήκει τυπικά στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο αυτό αποτελεί την έδρα του ΣΑΕ, του Ιδρύματος Απόδημου Ελληνισμού και της ΜΚΟ ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΚΕ.

Σχετικά με το Ίδρυμα Απόδημου Ελληνισμού, επιθυμώ να μας γνωρίσετε εάν είναι ενεργό και δεν έχει λήξει η θητεία του. Καθώς όπως μας είχατε ενημερώσει η θητεία των μελών του Δ.Σ. του Ιδρύματος λήγει, εφόσον παραιτηθούν τα μέλη του, και όχι με τη λήξη της θητείας του Προεδρείου ΣΑΕ.

Είναι φανερό πως τα πρόσφατα γεγονότα αποτελούν την επιτομή μιας σειράς εσφαλμένων κινήσεων και τακτικών, ελλείψεων και ανικανότητας κάποιων μελών του Προεδρείου να διασφαλίσουν ό,τι επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Η μη ανανέωση του χρησιδανείου το έτος 2010, η υπογραφή της οποίας – αυτή τη φορά – θα έδινε την πλήρη κυριότητα του χώρου στο ΣΑΕ και θα αποτελούσε εφεξής την οριστική και μόνιμη έδρα του, αποτελεί γεγονός άξιο απορίας και μέγιστη παράλειψη για την οποία επιθυμώ και ζητώ άμεσα να καταλογιστούν ευθύνες.

Επίσης, το ίδιο επιθυμώ και για την έλλειψη ουσιαστικής διαβούλευσης επί του θέματος και διεκδίκησης του χώρου, καθώς εδώ και σχεδόν δύο χρόνια είναι εις γνώση όλων μας ότι ο τ. Υφυπουργός κ. Δ. Δόλλης είχε έρθει σε απ’ ευθείας συμφωνία με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ι. Μπουτάρη, παρακάμπτοντας το ΣΑΕ, για την έξωση του οργανισμού από το κτίριο στέγασής του.

Ως προς το τελευταίο, θα ήθελα να μας ενημερώσετε αναλυτικά για το ποια διαβήματα – νομικά και μη – έγιναν από πλευράς ΣΑΕ προκειμένου να μην υποπέσει η έδρα στη σημερινή της κατάσταση.

Λυπούμαι πάρα πολύ για την υποβάθμιση, την κατάντια, τον εξευτελισμό και την γελοία κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο οργανισμός αυτός. Λυπούμαι για τα μέλη του Προεδρείου που ενώ εναντιώθηκαν και προσπάθησαν να αποτρέψουν το σημερινό ντρόπιασμα, οι ενέργειές τους πήγαν χαμένες. Αλλά λυπούμαι και για εκείνα τα μέλη του Προεδρείου που αποδείχθηκε εκ των υστέρων ότι προτεραιότητά τους ουδέποτε ήταν το συμφέρον του απόδημου Ελληνισμού.
Κλείνοντας, θα ήθελα να επαναλάβω ότι όλες οι προσπάθειές σας πρέπει να εστιαστούν στο να κρατηθεί το κτίριο που στεγάζει την έδρα μας έως την επερχόμενη Παγκόσμια Συνέλευση και την εκλογή του νέου Προεδρείου.

Αυτό θα αποφασίσει για όλα τα θέματα της έδρας ΣΑΕ.

Με εκτίμηση,
Dr. O.Sarantopoulos

Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Γραμματέας ΣΑΕ 2003-2012″

 Ο κ. Τσιάρας

Για το όλο ζήτημα πληροφορίες από το περιβάλλον του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα έλεγαν ότι το θέμα των γραφείων του ΣΑΕ έχει τεθεί εκ μέρους του κ. Μπουτάρη περίπου προ εξαμήνου και το προεδρείο του ΣΑΕ περίπου αδιαφόρησε. Όταν κατέστη βέβαιο ότι επιθυμία του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν να επανακτήσει την χρησικτησία του δωρηθέντος από τον κ. Θωμά Μακρίδη κτηρίου στον Δήμο (σ.σ. κατ΄άλλους η συμβολαιογραφική Πράξη παραχώρησης έχει τη ρήτρα αποκλειστικής χρήσης του επίδικου κτηρίου από το Συμβούλιο Αποόδημου Ελληνισμού) ο ίδιος ως Υφυπουργός Εξωτερικών δραστηριοποιήθηκε στο μέτρο του ενδιαφέροντός του, αλλά και των αρμοδιοτήτων του για τον Απόδημο Ελληνισμό, προκειμένου να εξασφαλίσει μόνιμη θεσμική στέγη στα Γραφεία του ΣΑΕ. Κάποιες «ιδέες» ή και προτάσεις που ακουγόντουσαν από διαφορτετικές πλευρές για συστέγαση στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ή σε άλλο νεοκλασσικό δημοτικό κτήριο στην Καλαμαριά, δεν τις θεώρησε, πρόφανώς ο κ. Τσιάρας ως ενδεδειγμένες.
Όπως και πρόσφατα έχει γράψει η ΡΗΡ, ο κ. Τσιάρας, μίλησε το όλο θέμα με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, κ. Καράογλου και ο τελευταίος αποφάσισε να παραχωρήσει μέσα στο κτήριο του Υπουργείου του, δύο γραφεία για τις λειτουργικές ανάγκες του ΣΑΕ.
Μάλιστα, περί τον μήνα Νοέμβριο ο κ. Καράογλου απέστειλε και σχετική επιβεβαιωτική επιστολή στον Υφυπουργό κ. Κων. Τσιάρα. ΠΛηροφορίες θέλουν τον κ. Τσιάρα να θεωρεί πως είναι μία πολύ καλή λύση, γιατί διασφαλίζει θεσμική στέγη στο ΣΑΕ ασχέτως του ποιά κυβέρνηση θα είναι στα πράγματα, μάλιστα έχει ενημερώσει εγγράφως για την εξέλιξη αυτή το απερχόμενο προεδρείο του ΣΑΕ.
Αναφορικά με την αξίωση Μπουτάρη να παραλάβει το κτήριο «όπως είναι με το κλειδί» χωρίς να δώσει αποζημιώσεις για τις επισκευές, διαρρυθμήσεις, επίπλωση κλπ. του χώρου που λέγεται ότι έγιναν με δαπάνες του ΣΑΕ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών φαίνεται να είναι κάθετος: Όποιες δαπάνες έγιναν στο κτήριο από το ΣΑΕ και υπάρχουν τα παραστατικά, θα πληρωθούν από το Δήμαρχο.
Τέλος, στο επιχείρημα από πλευράς ΣΑΕ ότι δεν είναι λογικό ένας αυτεξούσιος, αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός να μην διαθέτει δικό του κτήριο αλλά να πρέπει να συσταγάζεται με κρατικές υπηρεσίες, κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών έλεγαν: Κατανοητό μέχρι ενός βαθμού το επιχείρημα. Αυτοχρηματοδοτούμενοι θα είναι, ας βρουν χρήματα να νοικιάσουν ή και να αγοράσουν ακόμη δικά τους γραφεία. Ουδείς θα τους εμποδίσει σ’ αυτό. Σ ό,τι αφορά, όμως τις δυνατότητες της διοίκησης υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες, η λύση της συστέγασης του ΣΑΕ στο Υπουργείο Μακεδονίας-θράκης, είναι πιστεύουμε όχι μόνον η μόνη εφικτή, αλλά πραγματικά μία πολύ καλή λύση».

Φωτογραφία πρώτης σελίδος. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρης, με φόντο την συμπρωτεύουσα και πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού!…