Ο Κυπριακός Τύπος, 25 Ιανουαρίου 2013

Η χθεσινή υπογραφή τριών συμβολαίων με την Κοινοπραξία ENI/KOGAS για χορήγηση άδειας εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 2, 3 και 9 εντός της ΑΟΖ της Κύπρου, οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν περί συστημικότητας της Κύπρου, η μεσολάβηση της εκκλησίας της Κύπρου προς τη Ρωσική εκκλησία προκειμένου να παρέμβει η τελευταία προς τη ρωσική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει θετικά το αίτημα για οικονομική βοήθεια και η επ’ αόριστον απεργία στην οποία κατήλθαν από χθες οι οικοδόμοι, είναι τα κύρια θέματα που εμφανίζονται στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Έκαναν ντου…στην Κεντρική» και γράφει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Κεντρικής Τράπεζας και μια από τις ελάχιστες φορές που έχει αυτό συμβεί στη Δημόσια Υπηρεσία, η Αστυνομία μπήκε χθες στην Κεντρική Τράπεζα και ξεκίνησε ανακρίσεις σε εργαζόμενους και στελέχη. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι το Υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε πλήρως τη χθεσινή είδησή της για την αποκόλληση από ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς των τεσσάρων γάντζων που συγκρατούσαν τον κάδο μεταφοράς νερού. Αλλού η εφημερίδα κάνει λόγο για «παρανομίες της Στατιστικής Υπηρεσίες», η οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκβιάζει εποχικούς υπαλλήλους που απολύθηκαν να εργάζονται αμισθί και ανασφάλιστοι, λέγοντας τους πως αν αρνηθούν θα κοπούν από τη λίστα για επαναπρόσληψη.

Ο «Πολίτης» στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο «Συμβόλαιο σιγουριάς για μεγάλες πωλήσεις», αναφέρεται στη χθεσινή υπογραφή τριών συμβολαίων με την Κοινοπραξία ENI/KOGAS για χορήγηση άδειας εξερεύνησης υδρογονανθράκων και γράφει ότι η Κύπρος έκανε ένα αποφασιστικό βήμα όχι μόνο για την εξόρυξη αλλά και για τη μελλοντική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι η VTTI κατέθεσε προσφυγή εναντίον της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ολλανδική Vopak για κατασκευή τερματικού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στο Βασιλικό. Γράφει, επίσης, ότι με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε τα όσα λέγονται περί μη συστημικού προβλήματος σε ό,τι αφορά την Κύπρο ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ Όλι Ρεν.
«Θεωρούμε δεδομένη τη συστημικότητα της Κύπρου» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» η οποία γράφει ότι ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της ΕΕ Όλι Ρεν αντέκρουσε χθες τις θέσεις του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, ότι θα πρέπει να εξετασθεί αν η Κύπρος μπορεί να ζητήσει δάνειο, λόγω μη συστημικότητας των τραπεζικών της προβλημάτων. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι με καθυστέρηση θα παραδοθεί στην Κυβέρνηση η έκθεση του οίκου Alvarez and Marsal που διενεργεί έλεγχο στις τράπεζες, ενώ επικαλούμενη πληροφορίες αναφέρει ότι η έρευνα θα κρατήσει μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλού, αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, σύμφωνα με τις οποίες η κυπριακή Κυβέρνηση ζήτησε τη μεσολάβηση της Εκκλησίας της Κύπρου προς τη Ρωσική Εκκλησία, προκειμένου να παρέμβει η τελευταία προς τη ρωσική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει θετικά το αίτημα για οικονομική βοήθεια.

Υπό τον τίτλο «Απευθείας για πετρέλαιο» ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα γράφει ότι στο «9» το καλό, το φιλέτο του υποθαλάσσιου πλούτου, συγκεντρώνεται πλέον η προσοχή, μετά τις χθεσινές υπογραφές για έρευνα, ανακάλυψη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα τεμάχια 2,3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι παρά τις προσπάθειες από πολλές πλευρές στην Κύπρο να αλλάξει η εικόνα για το ξέπλυμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αφήνουν σκιές, παραθέτοντας χθεσινές αναφορές του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, ο οποίος είπε ότι είναι ένα θέμα που βλέπει με κριτική ματιά και πως εάν «όντως υπάρχουν μαύρα χρήματα στην Κύπρο, θα πρέπει αυτά να κατασχεθούν αμέσως». Γράφει, επίσης, ότι μετά το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων εναντίον αξιωματικών των Κεντρικών Φυλακών, η Αστυνομία άρχισε να λαμβάνει προληπτικά μέτρα για την προστασία τους, αφού δεν αποκλείονται και νέα κτυπήματα.      Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Μπαίνουμε μπροστά, δεν κρυβόμαστε» και αναφέρει ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς εξαπέλυσε χθες βράδυ δριμεία επίθεση εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη στην προεκλογική συγκέντρωση στο σωματείο «Αναγέννηση» στην Παλλουριώτισσα. Αλλού, γράφει ότι η Υπουργός Υγείας Ανδρούλα Αγρότου διέταξε έρευνα μετά την επιστολή που έλαβε από παραπονούμενη ασθενή, η οποία κατήγγειλε ότι δεν έτυχε του ενδεδειγμένου χειρισμού κατά την εξέταση της από ιατρούς της Γυναικολογικής Κλινικής του Μακάρειου Νοσοκομείου. Σε άλλο θέμα της, εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες, γράφει ότι «παρέμβαση» στις έρευνες για τις ευθύνες που υπάρχουν σχετικά με την κατάσταση στην οποία περιήλθαν οι τράπεζες, φαίνεται ότι έκανε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Κάποιος πρέπει να ενδιαφερθεί γι’ αυτούς» γράφει ότι έκοψαν το ρεύμα σε περισσότερες από 50 από τις 250 φτωχές οικογένειες στην Πάφο επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή υπογραφή τριών συμβολαίων με την Κοινοπραξία ENI/KOGAS για χορήγηση άδειας εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 2, 3 και 9 εντός της ΑΟΖ της Κύπρου από την οποία το κράτος θα εισπράξει 150 εκατομμύρια ευρώ. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα αναφέρεται στην μεσολάβηση της εκκλησίας της Κύπρου προς την Ρωσική εκκλησία προκειμένου να παρέμβει η τελευταία προς τη τωσική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει θετικά το αίτημα για οικονομική βοήθεια.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Βγαίνουν τα μεγάλα μαχαίρια» και γράφει ότι η ένταση μέρα με την ημέρα γίνεται οξύτερη στην πολιτική κονίστρα, ενόψει προεδρικών εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου , και πολλοί, όπως αναφέρει η εφημερίδα, φοβούνται ότι τα κόμματα άρχισαν να θυμούνται το παρελθόν τους. Αλλού, η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δίδει σήμερα στη δημοσιότητα τα περιουσιακά του στοιχεία, υλοποιώντας σχετική προεκλογική δέσμευση. Η εφημερίδα φιλοξενεί, επίσης, αφιέρωμα για τις προεδρικές εκλογές στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Σε κατάσταση αποσύνθεσης» αναφέρεται στις εξελίξεις στο ΔΗΚΟ μετά την παραίτηση του Νικόλα Παπαδόπουλου από την αντιπροεδρία του Κόμματος και γράφει ότι Νικόλας Παπαδόπουλος και Μάριος Καρογιάν ετοιμάζονται για μετεκλογικό εσωκομματικό ξεκαθάρισμα. Γράφει, επίσης, ότι η οικογένεια του δολοφονημένου Ανδρέα Σακκά από τα Πέρα Ορεινής από μασκοφόρους του Γρίβα προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον δυσφημιστικών δημοσιευμάτων. Σε άλλο θέμα της, η εφημερίδα, παραθέτοντας ντοκουμέντα, γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος συμφώνησε σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία.

Το «Κυπριακό Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Επιχείρηση διείσδυσης στους ψηφοφόρους του Λιλλήκα» γράφει ότι παροξυσμός προπαγάνδας έχει καταλάβει την ηγεσία του ΑΚΕΛ, η οποία με το βλέμμα στραμμένο στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, επιχειρεί διείσδυση στους ψηφοφόρους του Γιώργου Λιλλήκα. Η εφημερίδα φιλοξενεί, επίσης, δηλώσεις του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου με τις οποίες εκφράζει την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Κύπρος να μην λάβει οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη. Αλλού, γράφει ότι κατευθείαν για πετρέλαιο ενδιαφέρεται να τρυπήσει η γαλλική εταιρεία Total, στα οικόπεδα 10 και 11 της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς μάλιστα να αναμένει επιβεβαιωτική γεώτρηση.

Η αγγλόγλωσση «Cyprus Weekly» γράφει ότι η Κύπρος έκανε ένα βήμα πιο κοντά στο να καταστεί ενεργειακός παίκτης με τη χθεσινή υπογραφή τριών συμβολαίων με την Κοινοπραξία ENI/KOGAS για χορήγηση άδειας εξερεύνησης υδρογονανθράκων στα οικόπεδα 2, 3 και 9 εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Η εφημερίδα αναφέρεται, επίσης, πρωτοσέλιδα στην επ’ αόριστο απεργία στην οποία κατήλθαν από χθες οι 45 περίπου χιλιάδες οικοδόμοι. Αλλού, η εφημερίδα φιλοξενεί την απάντηση του Υπουργείου Άμυνας σε δημοσιεύματα αναφορικά με το περιστατικό αποκόλλησης των γάντζων συγκράτησης του κάδου μεταφοράς νερού σε ελικόπτερο κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαίδευσης των πληρωμάτων των ελικοπτέρων, στην οποία σημειώνει ότι παρόμοια περιστατικά είναι συνήθη κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών πτήσεων.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΓΒΑ)