Ο Κυπριακός Τύπος, 27 Ιανουαρίου 2013

Οι δηλώσεις και οι διάφορες δραστηριότητες υποψηφίων Προέδρων, συνεντεύξεις και νέα δημοσκόπηση για τις Προεδρικές εκλογές, οι κινήσεις της Λευκωσίας για τις επικρίσεις για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στο νησί καθώς και οι διάφορες πληροφορίες για το επόμενο Eurogroup και το κυπριακό μνημόνιο είναι τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα του κυριακάτικου Τύπου.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Τα μέτρα των 100 πρώτων ημερών» και προβάλλει συνέντευξη του Νίκου Αναστασιάδη στην οποία μεταξύ άλλων αναλύει τα μέτρα που θα εφαρμόσει κατά τη διακυβέρνησή του και αφορούν την ανάπτυξη, τις νέες θέσεις εργασίας, τη λειτουργία του Εθνικού συμβουλίου και την ανασυγκρότηση του κράτους. Σε άλλο θέμα η «Α» αναφέρεται στην υπόθεση του ρωσικού δανείου και στη δυστοκία που παρατηρείται από τότε που εξαγγέλθηκε η ρωσική βοήθεια. Επίσης η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της αναφέρεται στην καταγγελία του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ευθύμιου Δίπλαρου για απάτη εις βάρος 13 οικογενειών στη Λεμεσό.

«Ανοίγει τη ψαλίδα ο Ν. Αναστασιάδης» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» η οποία δημοσιεύει νέα δημοσκόπηση σύμφωνα με την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης ανοίγει τη ψαλίδα έναντι των ανθυποψηφίων του τόσο στον πρώτο γύρο όσο και στα σενάρια του δευτέρου και καταγράφει άνοδο τριών ποσοστιαίων μονάδων. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γιώργος Λιλλήκας δεσμεύεται να εγείρει θέμα βάσεων εάν εκλεγεί. Σε άλλο θέμα η «Σ» αναφέρεται στην υπόθεση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και γράφει ότι-σύμφωνα και με στοιχεία που παρατίθενται- οι κατηγορίες είναι ατεκμηρίωτες και αβάσιμες.

Υπό τον τίτλο «Αντεπίθεση για το ξέπλυμα» στεγάζει το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» που γράφει ότι με όπλο τις εκθέσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ η Λευκωσία θα προσπαθήσει να απαντήσει στις επιθέσεις που δέχεται. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κοινωνικά σύνολα στην Γερμανία κάνουν σκέψεις για προσφυγή στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας αμφισβητώντας κατά πόσο η Κύπρος έχει τη δυνατότητα για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης. Αλλού ο «Φ» δημοσιεύει συνέντευξη του Σταύρου Μαλά ο οποίος απαντά σε ερωτήσεις για την οικονομική πολιτική, τις σχέσεις του με την Εκκλησία, τον εκσυγχρονισμό του κράτους και την προσωπική του ζωή.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Επικίνδυνη η  άποψη Αναστασιάδη» αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις Σταύρου Μαλά για τις θέσεις Αναστασιάδη για το φυσικό αέριο. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει τις δηλώσεις του επικεφαλής του επιτελείου Μαλά Νίκου Κατσουρίδη για τις θέσεις του νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη σε απάντηση προηγούμενων δηλώσεων του Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο πρωτοσέλιδό της η «Χ» αναφέρεται επίσης στη παρουσία του Σταύρου Μαλά στον ετήσιο χορό των παλαίμαχων της Ομόνοιας οι οποίοι δεσμεύτηκαν ότι θα εντείνουν τον αγώνα για να μεγαλώσει η υποστήριξη στο πρόσωπό του.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Καιρός να κοιτάξουμε και πέραν του ήλιου και του άμμου» αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ξενοδόχοι την χειμερινή περίοδο, οι οποίες και εντάθηκαν λόγω της κρίσης και τις εκκλήσεις να δοθεί προσοχή και στα ορεινά θέρετρα και όχι μόνο στη θάλασσα, τον ήλιο και τις αμμώδεις παραλίες. Αλλού γράφει ότι αυξήθηκαν οι πολίτες που αποτείνονται στη φιλανθρωπική οργάνωση «Αλκυονίδες» για φαγητό, ρούχα και έπιπλα. Επίσης η εφημερίδα αναφέρεται στην ανακοίνωση του τμήματος Δασών ότι αγρινά διατίθενται προς πώληση.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Στις 4 Μαρτίου εξετάζεται η νέα Κυβέρνηση» και γράφει ότι η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί την πρώτη Μαρτίου και στις 4 του ιδίου μήνα ο νέος ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να λάβει μέρος στο  Eurogroup επιδεικνύοντας ετοιμότητα για το κυπριακό μνημόνιο. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στα ονόματα που ‘παίζουν’ για υπουργοποίηση σε νέα πιθανή κυβέρνηση Αναστασιάδη. Επίσης η «Κ» γράφει ότι επικρατεί ανησυχία στην Ελλάδα για τα ευρήματα των εξετάσεων και ερευνών των πρόσφατων επιθέσεων στα γραφεία της ΝΔ και σε πολυκατάστημα στο Μαρούσι.

«Πρόεδρο από τον πρώτο γύρο» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Μάχης» η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του Κίκη Θεοδότου, μέλους του εκτελεστικού γραφείου του ΔΗΚΟ, για τις προεδρικές εκλογές, τις τάσεις στο ΔΗΚΟ, την ενέργεια Νικόλα Παπαδόπουλου και άλλα. Αλλού η εφημερίδα  αναφέρει ότι διεξάγεται αγώνας δρόμου ώστε να μην υπάρξει στάση πληρωμών υπό το φως και της νέας υποβάθμισης του οίκου Fitch.Επίσης η «Μ» γράφει ότι οι εθελόντριες στο στρατό βρίσκονται στο έλεος της αβεβαιότητας αφού δεν υπάρχουν προαγωγές και μισθολογική ανέλιξη.

cna.org.cy