Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τσιάρας επισκέπτεται την Ομογένεια στη Γερμανία

Η επίσκεψη του κ. Τσιάρα στην περιοχή που υπάγεται στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας είχε επίσημο χαρακτήρα. Έτσι ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον Υπουργό Οικονομικών του κρατιδίου κ. Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς και την Υπουργό Ομοσπονδιακών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Αγγέλικα Σβάλλ-Ντύρεν. Ακόμη ο κ. Τσιάρας επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας στη Βόννη όπου είχε εκτενή συνομιλία με τον Μητροπολίτη Γερμανίας κ. Αυγουστίνο για θέματα που αφορούν την Ελληνική Ομογένεια στη Γερμανία.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που είχε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Τσιάρας με Γερμανούς αξιωματούχους, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Β.Ρηνανία-Βεστφαλία, ανέφερε ότι η νέα τρικομματική κυβέρνηση επιχειρεί δομικές μεταρρυθμίσεις που δίνουν πνοή στην ελληνική οικονομία και μετασχηματίζουν την ελληνική κοινωνία. Ο Υφυπουργός Εξωτερικών προσέθεσε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πράξει κάθε τι αναγκαίο για να διασωθεί η ελληνική οικονομία και να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη, αφήνοντας πίσω όλα όσα κρατούν την Ελλάδα δέσμια στις παθογένειες του παρελθόντος. Ο Υπουργός Οικονομικών Β.Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Dr Norbert- Borjans με τον οποίο είχε συνάντηση ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι μέλος της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να κάνουμε κοινή προσπάθεια», ενώ η Υπουργός Ομοσπονδιακών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Schwall Duren, τόνισε ότι «οφείλουμε να σταθούμε αλληλέγγυοι στην προσπάθεια του ελληνικού λαού να ξαναβρεί το δρόμο», επισημαίνοντας, ταυτοχρόνως, ότι «η Ελλάδα υπήρξε η πατρίδα της δημοκρατίας και κοιτίδα των θεμελιωδών αξιών της Ευρώπης». Παράλληλα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών είχε γόνιμες συνομιλίες με το Προεδρείο και μέλη του Γερμανο-Ελληνικού Οικονομικού Συνδέσμου (DHWV), για αναπτυξιακά ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα.

Με σταθμούς τις πόλεις Κολωνία, Ντύσσελντορφ και Βόννη ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, ενημέρωσε κατά το τριήμερο 25 έως 27 Ιανουαρίου τον Ελληνισμό της Γερμανίας για θέματα που ενδιαφέρουν τους απόδημους, όπως η αναγνώριση του εκλογικού τους δικαιώματος, η σχολική εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων, το θέμα της αποφυγής διπλής φορολόγησης κ.α.

Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΟΕΚ παρουσίασε στον κ. Τσιάρα τον ρόλο και τις δραστηριότητες των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία και της Ομοσπονδίας τους με εκτενή αναφορά στις παρεμβάσεις σε επίπεδα της κυβερνητικής πολιτικής, σε δράσεις σχετικά με εθνικά θέματα και την ένταξη των Ελλήνων στη γερμανική κοινωνία.

Σε ομιλία του στην Κοινότητα της Κολωνίας όπως και στο ενοριακό κέντρο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο Ντύσσελντορφ σε πλήθος κόσμου ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στην κρίσιμη κατάσταση της χώρας και στη μεγάλη σημασία που αποδίδεται στον Ελληνισμό της Διασποράς. Αναφορικά με το φλέγον θέμα της συνεχούς υποβάθμισης των αμιγών ελληνικών σχολείων και της αναγκαιότητας άμεσης επίλυσης και άλλων ζωτικών προβλημάτων της Ομογένειας, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση δέχεται τον προβληματισμό, εργάζεται προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων ενώ σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης είπε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί τον σχεδιασμό ενός ενιαίου πλαισίου ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Αναφορικά με την αναγνώριση του εκλογικού δικαιώματος των μεταναστών ο κ. Τσιάρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση βλέπει το θέμα θετικά και εργάζεται για την δημιουργία ανάλογου νομοθετικού πλαισίου στο άμεσο μέλλον. Παράλληλα έκανε λόγο για σαφή πρόθεση της κυβέρνησης να επιλύσει άμεσα το θέμα της διπλής φορολόγησης στο πλαίσιο του νέου υπό επεξεργασία φορολογικού νομοσχεδίου.

Στο πλαίσιο δείπνου εργασίας που παρέθεσε το Δ.Σ. της ΟΕΚ προς τιμή του Υφυπουργού οι εκπρόσωποι των ελληνικών συλλογικοτήτων διατύπωσαν την άποψη ότι το ΣΑΕ δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στο ρόλο του ως συμβουλευτικού, διεκδικητικού και γνωμοδοτικού οργάνου της ελληνικού κοινοβουλίου, γι΄ αυτό και τάσσονται ανεπιφύλακτα υπέρ της μεταρρύθμισής του. Κριτική και επιφυλάξεις εκφράστηκαν τόσο για την συζητούμενη αυτοχρηματοδότηση του ΣΑΕ όσο και για την συμμετοχή αποκλειστικά φυσικών προσώπων. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΟΕΚ και Ταμίας του ΣΑΕ, Κώστας Δημητρίου, το ΣΑΕ μπορεί να λειτουργήσει μόνο, όταν κορμός του είναι οι οργανωμένες συλλογικές εκφράσεις του Ελληνισμού της Διασποράς.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της ΟΕΚ και Συντονιστή των Ομοσπονδιών των Ελληνικών Κοινοτήτων Ευρώπης, Γιώργου Παπαδόπουλου, ο οποίος τόνισε την ανάγκη δημιουργίας εθνικού σχεδίου για τον απόδημο Ελληνισμό, στο οποίο θα εντάσσονται ο όλος των Κοινοτήτων και των Συλλογικών Εκφράσεων του Απόδημου, η Εκκλησία και ο ρόλο της, το ΣΑΕ, η εκπαιδευτική πολιτική κλπ. Δεν μπορεί να συνεχίζεται, κατέληξε, το ασύνδετο των πολιτικών επιλογών, πράγμα που μόνο σύγχυση προκαλεί.

Τέλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και την ελληνική κοινότητα της Κολωνίας. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν η αναμόρφωση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), με στόχο την μετατροπή του σε ένα όργανο εκπροσώπησης των Ελλήνων του εξωτερικού, σε όποιο σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται, καθώς και η αναγκαιότητα διατήρησης και περαιτέρω διάδοσης της ελληνικής γλώσσας.