Βουλευτές στην κηδεία Ντερτιλή

Στην κηδεία του Ν.Ντερτιλή στο Πρώτο Νεκροταφείο παραβρέθηκαν  πολλοί βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Παρόντες ήταν και ο Κωνσταντίνος Πλεύρης αλλά και ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Αντώνης Ναξάκης.
Την νεκρώσιμη ακολουθία τέλεσε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Ο Μητροπολίτης είπε ότι ο Ντερτιλής ήταν ήρωας σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη.
“Ξέρω ότι τα ΜΜΕ θα με κατασπαράξουν και θα πουν ότι δεν επιτρέπεται να μιλάω. Αφού είχαν αποφασίσει τα ΜΜΕ πριν το αποφασίσω εγώ ότι θα τελέσω τη νεκρώσιμο ακολουθία, αποφάσισα να το κάνω”, είπε χαρακτηριστικά.

Επικήδειο εκφώνησε και εκδότης της εφημερίδας “Ελεύθερη Ώρα” Γρηγόρης Μιχαλόπουλος ο οποίος χαρακτηριστικά είπε “εφυγε ενας ήρωας, οπως ηρωας ηταν και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Γεώργιος Παπαδόπουλος. Στην τελευταία σου επιστολή μου έλεγες πως μείναμε οι δυο μας. Εγώ σου λέω πως είμαστε χιλιάδες”.

Παρά το γεγονός ότι θα μπορούσε να αποφυλακιστεί, ο Ν. Ντερτιλής, δεν κατέθεσε ποτέ σχετική αίτηση και δεν δέχτηκε να βγει από τη φυλακή ακόμη και για τη κηδεία του γιού του.

Ανάμεσα στα στεφάνια ήταν του Στυλιανού Παττακού, της Χρυσής Αυγής  Αμερικής και ένα των  Φίλων της 21ης Απριλίου 1967 από ΗΠΑ-Καναδά και Αυστραλία.

Αμέσως μετά την τελετή και έξω από την εκκλησία, νοσταλγοί της Επταετίας φώναξαν τα συνθήματα “Ελλάς, Ελλήνων, Χριστιανών”, “Δόξα και τιμή στον Νίκο Ντερτιλή” και “Αλήτες, προδότες, πολιτικοί”.

Κατά τη διάρκεια της ταφής του Νίκου Ντερτιλή έπεσαν τουλάχιστον 10 πυροβολισμοί από νοσταλγούς της χούντας οι οποίοι αμέσως μετά φρόντισαν να εξαφανίσουν τους κάλυκες.
Ωστόσο στο χώρο του νεκροταφείου ήταν για λογους ασφαλείας και αστυνομικοί οι οποίοι αφού ενημέρωσαν την υπηρεσία τους έκαναν έρευνα και συνέλαβαν έναν νεαρό στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 21ενας κάλυκες.

ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Η Δημοκρατική Αριστερά, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν στο Α’ Νεκροταφείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι  «η Χρυσή Αυγή συνεπικουρούμενη από ένα μητροπολίτη – κήρυκα του μίσους – μετέτρεψαν την κηδεία Ντερτιλή σε εκδήλωση κατά της δημοκρατίας και σε σύναξη από χουντικά κατάλοιπα».

Η Χρυσή Αυγή απάντησε με τη σειρά της, επίσης σε οξείς τόνους, λέγοντας ότι «η Δημοκρατική Αριστερά απέδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν έχει ούτε ιερό ούτε όσιο, καθώς δεν σεβάστηκε τη μνήμη ενός παρασημοφορημένου στρατηγού, του Νικολάου Ντερτιλή, ο οποίος παρέμεινε δεσμώτης για 38 χρόνια».

Παράλληλα ανέφερε πως «δεν είναι τυχαίο πως το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ που συμμετέχει στην μνημονιακή συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, απαγόρευσε προ δυο μηνών στον στρατηγό να παρευρεθεί στην κηδεία του γιου του, καθώς του ζήτησε προηγουμένως να υπογράψει δήλωση. Ο Νικόλαος Ντερτιλής παρέμεινε απροσκύνητος στο σάπιο μεταπολιτευτικό καθεστώς μέχρι το τέλος».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του άφησε αιχμές κατά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης κάνοντας λόγο για «ένοχη σιωπή της Πολιτείας». «Η μετατροπή της κηδείας Ντερτιλή σε χουντοσύναξη με πυροβολισμούς στον αέρα και επικήδειους μίσους κατά της δημοκρατίας είναι πλήρως συμβατή με την Χρυσή Αυγή και τη δράση της. Αυτό που είναι πέρα για πέρα απαράδεκτο είναι η συνενοχή της Πολιτείας, με την αστυνομία να παρακολουθεί αμέτοχη τους πυροβολισμούς και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη να σιωπά επιδεικτικά μπροστά σε αυτήν την προκλητική γιορτή του μίσους» ανέφερε η Κουμουνδούρου.

To υπουργείο, στη συνέχεια ανέφερε σε απάντησή του ότι «η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τα όσα έγιναν στην κηδεία Ντερτιλή σήμερα – τα οποία συνιστούν όντως πρόκληση από την πλευρά αμετανόητων νοσταλγών του δικτατορικού καθεστώτος – αποτελεί μνημείο λαϊκισμού και μικροκομματικής “πονηριάς”. Ο ΣΥΡΙΖΑ αγνοεί (ή παριστάνει ότι αγνοεί) πως η Ελληνική Αστυνομία προσήγαγε αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κηδείας συγκεκριμένο άτομο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 21 κάλυκες, ενώ ερευνά και την εμπλοκή άλλων προσώπων στην υπόθεση των πυροβολισμών. Επιτέλους, ας ενημερώνονται καλύτερα τα στελέχη του συγκεκριμένου κόμματος και ας σταματήσουν να υποκύπτουν στον πειρασμό της διαστρέβλωσης των πραγματικών γεγονότων».

Για μετατροπή της κηδείας του ισοβίτη χουντικού Νικολάου Ντερτιλή «σε show της ακροδεξιάς, χουντικών σταγονιδίων και νεοναζιστικών στοιχείων, που στις ημέρες μας έχουν βρει καταφύγιο στην Χρυσή Αυγή», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως «απαράδεκτο», το οποίο «όλος ο δημοκρατικός κόσμος οφείλει να καταδικάσει».

Επιπλέον, η Ιπποκράτους επισημαίνει ότι «οι πυροβολισμοί και τα έκτροπα που σημειώθηκαν με την παρουσία βουλευτών της ΧΑ και την στήριξη του Μητροπολίτου και κήρυκα του μίσους Αμβρόσιου, δικαιώνουν πλήρως τις θέσεις και τις πρωτοβουλίες που έχουν εξαγγείλει, για την ανάγκη αντιμετώπισης του νεοναζισμού και της βίας της ακροδεξιάς». Σημειώνει δε το ΠΑΣΟΚ ότι σύντομα θα παρουσιάσει και την πρόταση Νόμου του κόμματος για την αυστηρή αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας, του ρατσισμού και του νεοναζισμού.

«Τον χουντικό δολοφόνο Ντερτιλή προσκύνησαν με την παρουσία τους η ναζιστική Χρυσή Αυγή και το ΛΑΟΣ. Αυτοί, τύπου Ντερτιλή, είναι οι εκφραστές τους, ανάλογες είναι και οι επιδιώξεις τους» επισημαίνει σχόλιο του ΚΚΕ «για τα γεγονότα στην κηδεία του Ντερτιλή».

NewsIt.gr – Newpost.gr