Διεθνής σιωπή για τους βομβαρδισμούς στη Συρία

Μέχρι στιγμής ούτε η ισραηλινή κυβέρνηση αλλά ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν  προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις ή σχολιασμό για τους χθεσινοβραδινούς  βομβαρδισμούς δυτικά της πρωτεύουσας Δαμασκού. Σύμφωνα με ενημερωτικά δίκτυα της  Συρίας, οι βομβαρδισμοί είχαν ως στόχο ερευνητικό κέντρο του συριακού στρατού  στη Τζαμράγια, η οποία βρίσκεται λίγο έξω από τη Δαμασκό και πολύ κοντά στα  σύνορα με το Λίβανο, με νεκρούς δύο από τους εργαζομένους.

Η κρατική  τηλεόραση αμέσως μετέδωσε ότι «σημειώθηκαν σοβαρές υλικοτεχνικές ζημιές από  βομβαρδισμούς που οδήγησαν στην καταστροφή του κτηρίου».

Αντιδράσεις
  υπήρξαν αρχικά μόνο από την πλευρά της συριακής αντιπολίτευσης, η οποία φέρεται  να ανέλαβε την ευθύνη, υποστηρίζοντας μάλιστα πως τα πυρά που έπληξαν το  στρατιωτικό στόχο στην ουσία κατευθύνονταν κατά ανταρτών. Από την άλλη πλευρά, με ανακοίνωση του συριακού στρατού, η φιλοκαθεστωτική πλευρά θεώρησε πως οι εν  λόγω ισχυρισμοί των ανταρτών είναι αβάσιμοι.

Πέπλο μυστηρίου γύρω από  την υπόθεση

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σήμερα ότι καταδικάζει την «ισραηλινή βομβαρδιστική επίθεση στη Συρία», λέγοντας πως στράφηκε κατά «ενός  κέντρου που ήταν καθαρά ερευνητικό». Μάλιστα χαρακτήρισε την επίθεση ως «εκδήλωση βάρβαρης επιθετικότητας», εκφράζοντας «πλήρη αλληλεγγύη απέναντι στο  συριακό στρατό και λαό». Ήδη από εχθές είχε αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια της  περασμένης εβδομάδας ισραηλινά αεροσκάφη έκαναν «στρατιωτικές ασκήσεις» πάνω από  το νότιο Λίβανο.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία είχαν μεταδώσει ότι στρατιωτικό κομβόι με  αντιβομβαρδιστικούς εξοπλισμούς, ρουκέτες και άλλα όπλα κατευθυνόταν από τη  Συρία προς τα σύνορα με το Λίβανο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, υπήρχαν πληροφορίες ότι η Συρία προωθούσε όπλα από το Ιράν στο Λίβανο, και  ειδικότερα στη «συμμαχική δύναμη» Χεζμπολάχ, κάτι που φαίνεται να συμμερίζονται  και κύκλοι αξιωματούχων των ΗΠΑ. Η Χεζμπολάχ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο επίμαχο  κομβόι, αναφέροντας ωστόσο ότι η επίθεση είχε ως στόχο να εμποδίσει τις  ισλαμικές δυνάμεις της περιοχής να ενισχύσουν τις στρατιωτικές τους  δυνάμεις.

Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε να  σχολιάσει τα γεγονότα. Πρόσφατα το Ισραήλ είχε εκφράσει έντονες ανησυχίες ότι το  καθεστώς Άσαντ προσπαθεί να περάσει μέσω της Συρίας χημικά όπλα στη Χεζμπολάχ  καθώς και σε άλλα επαναστατικά δίκτυα που στρέφονται κατά του Ισραήλ.

Η  αρμόδια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών που επιτηρεί την κατάσταση στα σύνορα  Συρίας-Λιβάνου ανακοίνωσε πως δεν είχε λάβει καμία πληροφόρηση για  σχεδιαζόμενους βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Έντονη αντίδραση από τη  Ρωσία

Παρά τις συγκεχυμένες πληροφορίες για την υπόθεση, άμεση ήταν η  αντίδραση της Ρωσίας, η οποία εξέφρασε σοβαρή ανησυχία για τους φερόμενους  ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά συριακών στόχων. Χαρακτήρισε την επίθεση αυτή ως  κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα  με την επίσημη ανακοίνωση της ρωσικής κυβέρνησης «εάν οι μέχρι τώρα  πληροφορίες ευσταθούν, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία σειρά απροκάλυπτων  εναέριων επιθέσεων εναντίον στόχων που βρίσκονται σε ξένα εδάφη κυριάρχων  κρατών. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία θρασεία προσβολή της Χάρτας του ΟΗΕ και  είναι ανεπίτρεπτη, οποιαδήποτε κι αν είναι τα κίνητρα που κρύβονται πίσω  της».

Η Μόσχα είναι ένας από τους βασικούς υποστηρικτές του συριακού  καθεστώτος και έχει επανειλημμένα καταδικάσει οποιαδήποτε έξωθεν στρατιωτική  επέμβαση στη Συρία. Καταδικάζοντας τη σιωπή της ισραηλινής κυβέρνησης απέναντι  στους ισχυρισμούς και τις μέχρι τώρα πληροφορίες για την υπόθεση, η ρωσική  πλευρά αφέφερε:

«Για ακόμη μία φορά καλούμε να λήξει η βία στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε ξένη επέμβαση είναι απαράδεκτη καθώς επίσης και  ότι η έναρξη ενός διαλόγου μεταξύ των εσωτερικών δυνάμεων της Συρίας θα πρέπει  να διεξαχθεί στη βάση της Συμφωνίας της Γενεύης (30 Ioυνίου 2012)».

Πηγή: skai.grDeutsche Welle