Κανένας νέος φόρος στα ακίνητα- Θα νομοθετηθεί ενιαίος φόρος

Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών απαντά στα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για “φοροκαταιγίδα” στην ακίνητη περιουσία. Αναλυτικά:

“Αναφορικά με δημοσιεύματα και δηλώσεις που κάνουν λόγο για «φοροκαταιγίδα» στην  ακίνητη περιουσία και για «δρομολόγηση νέων φόρων στα ακίνητα», από το  Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι:
• Ουδείς νέος φόρος  σχεδιάζεται να επιβληθεί στα ακίνητα. Ο ένας και μοναδικός φόρος που θα  νομοθετηθεί, θα αντικαταστήσει και θα ενσωματώσει όλους τους υπάρχοντες. Δηλαδή θα είναι ένας ενιαίος φόρος, ο οποίος θα εξορθολογήσει το  σύστημα φορολόγησης των ακινήτων.
•Τα χαρακτηριστικά του νέου  φόρου, ανεξάρτητα από το σενάριο που θα επιλεγεί, θα είναι: 1) Αναλογική φορολογική επιβάρυνση ανάλογα με την περιουσία του φορολογουμένου. Δηλαδή ο νέος φόρος θα αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με την περιουσία  του φορολογουμένου. 2) Διεύρυνση της φορολογικής βάσης έτσι ώστε να  κατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη δικαιότερα.
•Η διαφορά στα έσοδα του 2013, ανάμεσα στα ποσά που αναμένεται να εισπραχθούν από το  υπόλοιπο του ΕΕΤΗΔΕ 2012 και τον ΦΑΠ προηγούμενων ετών, θα προκύψει από  τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αναλογική επιβάρυνση  αναφορικά με το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας.
•Σε κάθε  περίπτωση το Υπουργείο δεν έχει καταλήξει στο τελικό σενάριο,  το οποίο  και θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης με τα κόμματα που  στηρίζουν την κυβέρνηση. Πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι να επιτευχθεί η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους λαμβανομένων υπόψη και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων”.