Οι τρεις Μέγιστοι Φωστήρες της Εκκλησίας

ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ (Αρχιεπισκοπή Αμερικής)

Τρεις Μεγίστους Φωστήρας!  Τόσοι αιώνες επέρασαν από τότε και ο καθένας παρέδωσε το πνεύμα του στο δημιουργό του. Μα ο λαμπτήρας τους, το φως τους, όσο πηγαίνει μεγαλώνει. Οι τρεις αυτοί Μεγάλοι Άγιοι, φωτίζουν τη ζωή των ανθρώπων. Κι όλα τα ελληνικά σχολεία, όλος ο απανταχού ελληνισμός, όλη αυτή η εβδομάδα είναι αφιερωμένη  στους τρεις μεγάλους Ιεράρχας.

Οι τρεις Μεγάλοι, με τις διαδσκαλίες τους, τα συγγράμματά τους, τους πύρηνους λόγους τους έχουνε κατακτήσει τις ψυχές και τις καρδιές όλων. Δεν υπάρχει Θεολογική Σχολή, είτε ελληνοορθόδοξη είναι, είτε Προτεσταντική ή Ρωμαιοκαθολική που να μην μελετούν τα συγγράμματα των τριών αυτών μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας.  Και ένα άλλο πράγμα: Οι Κανόνες της Εκικλησίας λέγουν όταν ένας Αρχιερεύς ευρίσκεται μεταξύ μιας ομάδος πιστών, πρέπει να διδάξει το λόγο του Θεο’υ. Ειδάλλως καθαιρείται. Αλλά πόσοι, όμως, από τους σημερινούς Αρχιερείς κάνουν αυτό;

Οι τρείς Ιεράρχες έχουν αναδειχθεί ως οι μεγαλύτεροι ρήτορες του κόσμου.

Ας δούμε εν ολίγοις τον Μέγα Βασίλειο. Όταν στον αυτοκρατορικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως υπήρξε ο αιρετικός αυτοκράτωρ Ουάλης, έμαθε περί του Αγίου Βασιλείου  και στέλνει τον Μάδεστο, να μαλώσει και να κατακρίνει τον Μέγα Βασίλειο και να τον φοβερίσει  με εξορία, με δήμευση της περιουσίας του  και τα τοιαύτα.

Αυτά ήτανε από τον Μόδεστον ο οποίος είχε εντολή από τον Αρειανό αυτοκράτορα, να θυσιάσει την μεγάλη αυτή μορφή και να τον φοβερίσει. Και τότε ο Μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας  του είπε με χαμόγελο στα χείλη: Θέλεις να με φοβερίσεις, του λέει. Θέλεις να μου δημεύσεις την περιουσία μου; Έχω φροντίσει, του λέει, την περιουσία μου να την διανείμω καταλλήλως κάτι που και έκανα. Το μόνο που μου έχει εναπομείνει είναι αυτό το τετριμμένο ράσο που έχω και ολίγα βιβλία…

Θέλεις να με εξορίσεις; του λέει. Του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής. Πόσο καιρό θα ζήσω ακόμη;  Τι άλλες φοβέρες θα μου κάνεις; Αυτά, του λέει, ακουέτω και ο Βασιλεύς. Δηλαδή,  πήγαινε να τα πεις και στον Βασιλέα, ότι δεν φοβάμαι τίποτα από τις απιελές σου…

Μάλιστα,

Ύστερα έρχεται και ο Άγιος  Γρηγόριος, το άνθος αυτό της Θεολογίας.  Το λουλούδι της Εκκλησίας. Ο ταπεινός και μέγας Θεολόγος, ο οποίος ανέστησε την ορθοδοξία όταν ο Ουάλαντας, ο Αρειανός Αυτοκράτωρ, είχε πάρει όλες τις Εκκλησίες των χριστιανών Ορθοδόξων εις την Βασιλεύουσα και τις είχε δώσει εις τους Αρειανούς, τουτέστιν Ιεχωβάδες. Τότε μία μικρή Εκκληγσία είχε απομείνει, η Αγία Αναστασία. Και ο Άγιος Γρηγόριος, με τους πύρηνους δογματικούς του λόγους, ξανα- ανέστησε την ορθόδοξη Πίστη.

Κι όπως προείπα, έγινε μετέπειτα και Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μόλις απεβίωσε ο αιρετικός αυτοκράτορας και ανέλαβε άλλος Ορθόδοξος. Έγινε και ο πρόεδρος της Β΄Οικουμενικής Συνόδου που εκεί πολλοί άλλοι Επίσκοποι άρχισαν να τον στριμώχνουν με άλλες δοξασίες ιστορικά, δεν τους άρεσε το ένα, δεν τους άρεσε το άλλο, όπως βέβαια συμβαίνει και σήμερα.  Τότε αναγκάστηκε να τους τα παρατήσει και να σηκωθεί να φύγει, να πάει ξανά στην έρημο για να ησυχάσει.

Ο Γρηγόριος και ο Βασίλειος επί μία δεκαετία, εμελετούσαν εις τις φιλοσοφικές σχολές των Αθηνών. Εκεί εγνωριστήκανε. Γι αυτό και ο Μέγα Βασίλειος έχει γράψει ένα βιβλίο ελληνικόν, είναι απαραίτητο από τα ελληνικά να μπορούμε να ρουφήξουμε το γλύκισμα των ελληνικών γραμμάτων και σπουδών. Να είμαστε υπερήφανοι για την ελληνική γλώσσα, να την διαλέγουμε, να είμαστε εκλεκτοί. Τα ελληυνικά είναι απαραίτητα. Γι αυτό και οι σημερινοί διδάσκαλοι τους παρακαλούμε να είναι ελληνόψυχοι και όχι ξενοκίνητοι όπως ο Γεώργιος Παπανδρέου ο Πρωθυπουργός, ο μη στερεά στεκόμενος ελληνορθόδοξος  πρωθυπουργός, έβαλε εις το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων  μία αντίχριστον, ούτως ειπείν,  γυναίκα υπουργόν, η οποία ήθελε να πετάξει τελείως την ελληνική γλώσσα  και να την αντικαταστήσει με τα αγγλικά. Βέβαια αυτή ήταν μέλος της ομάδος των μπίλντερμπεργκς, μία ομάδα πολιτικών οι οποίοι αποφασίζουν τις τύχες του κόσμου.

Μεταξύ αυτών,  και ο Χένρι Κίσσιγκερ ο οποίος είπε,  πως πρέπει να καταστραφεί πολύ κόσμος για να μπορέσει αυτή η γη να περιποιηθεί  τους ολίγους. Τουτέστιν από τόσα  διασεκκατομμύρια  που είμαστε, να μείνουν μόνον 500 εκατομμύρια! Για φανταστείτε!

Και πόσοι διδάσκαλοι σήμερα διδάσκουν την πραγματική ελληνική γλώσσα; Τα ελληνικά γράμματα, σε 114 πανεπιστήμια του κόσμου διδάσκονται, πλην, όμως, επαναλαμβάνω και πάλι, την ελληνική γλώσσα την έχουνε χαραμίσει.

Εντούτοις όμως, τα κομιούτερς δέχονται μόνον την ελληνική γλώσσα, τα καινούργια προγράμματα!  Εδώ στην Αμερική, χάσαμε την ελληνική γλώσσα παρά μία ψήφο, για φανταστείτε! Θα μίλαγε όλη η Αμερική την ελληνική γλώσσα! Βέβαια, τη χάσαμε τότε αλλά επανέρχεται σήμερα και πάλι, δια μέσου των κομπιούτερς. Όντως, δεν υπάρχει ωραιότερη γλώσσα στον κόσμο, από την ελληνική!  Γι αυτό και ο Χριστός, στο κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, Κεφ. 12 Χρορ. Εδάφη 19-20, όταν Έλληνες επήγαν να τον γνωρίσουν είπε:  ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου -έφθασε η ώρα, δηλαδή, να δοξασθεί ο Υιός του Ανθρώπου! Όπου οι Έλληνες με την πλουσιοτάτην γλώσσα του κόσμου θα έπαιρναν τα ρήματα και τις διδασσκαλίες του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού, να τις μεταλαμπαδεύσουν ανά την Οικουμένη! Και από τους 12 Αποστόλους, οι 11 ήσαν ελληνικής  καταγωγής. Η Γαλιλαία ήτανε ελληνική πόλις!

Και πάλι είπεν ο Χριστός εις την Αποκάλυψιν, Κεφ. 1 στ.8,  Εγώ Ειμί το Α και το Ω. Η αρχή και το τέλος! Πω! πω!

Φίλοι μου, πόσοι διδάσκαλοι σήμερα, αντί να διδάσκουν ελληνισμό διδάσκουνε άλλες θεωρίες, σκοτεινές θεωρίες. Πολλοί εδίδασκαν τον Κουμουνισμό, εμμέσως βέβαια. Αλλά μήπως ο κομμουνισμός ήταν το καλύτερο σύστημα; Διελύθη και αυτός. Μήπως ο καπιταλισμός είναι το καλύτερο σύστημα;  Θα αλλάξει και αυτός. Το καλύτερο σύστημα είναι ένα:  Τα διδάγματα του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού!

Μακάρι να ήμουνα σε πολύ υψηλό μέρος να εφώναζα, με μεγάλη και δυνατή φωνή και κραυγή: Διδάσκοντες, μην λησμονείτε τον προορισμό σας!  Τα ελληνόπουλα χρειάζονται τις βάσεις τους τόσο εις τα γράμματα όσο εις τα αρχαία τα οποία τα κατέστρεψε η κυβέρνηση του Γεωργίου Ράλλη, κατόπιν σκοτεινών δυνάμεων που επέδρασαν, έφερε την δημοτική  και ο Ανδρέας μετά έδωσε μια κλωτσιά στην καθαρεύουσα και η δημοτική σήμερα είναι η μαλιαρή και η νεολαία μας δεν γνωρίζει  ούτε Ιστορία ούτε Γραφή ούτε τίποτα, τίποτα! Να οι καταστροφείς του Γένους! Να τα κόμματα τι έκαναν! Ανέβηκαν απάνω μέσω σκοτεινών δυνάμεων να φάνε να πιούνε όχι μόνον αυτοί για τον εαυτό τους, αλλά και τα τρισέγγονά τους, για όλα τους τα σόγια. Ένας που μπήκε μέσα δεν είναι αρκετό! Όλοι πρέπει να μπούνε μέσα ! όλοι οι ηγέτες των διαφόρων κομμάτων. Διότι όλοι έχουνε φάει! Να προσκομίσουνε τα κλεμμένα!

Και τώρα ερχόμαστε εις τον Ιερόν Χρυσόστομον.  Ορφανός μεγάλωσε. Η μητέρα του η Ανθούσα, πεντάμορφη γυναίκα. Και ο Χρυσόστομος εδιδάχθηκε εις την Σχολή του  Λιβάνιου, ειδωλολατρική Σχολή, βέβαια,  αλλά εκρατούσε μόνον τα ορθόδοξα, τα δε άλλα τα παραμέριζε. και ήλθε η ώρα κατά την οποία απεφάσισε να πάει εις την έρημον όπου υπήρξαν μεγάλοι ασκητές της ερήμου, όπως ο Άγιος Αντώνιος κ.ο.κ.  Τότε η μανούλα του τον παίρνει εις το δωμάτιο όπου τον γέννησε και του λέει:  Σ΄αυτό το δωμάτιο σε γέννησα, σ΄αυτό το δωμάτιο σε εμεγάλωσα, σε εγαλούχησα όταν ο πατέρας σου σε άφησε ορφανό. Πόσοι και πόσοι με ζήτησαν άνδρες εις γάμου κοινωνίαν, αλλά απαρνήθηκα τα πάντα μόνο και μόνο για σένα.  Μην φεύγεις για την έρημο. Να παραμείνεις εδώ, μαζί μου . Λίγα είναι τα ψωμιά μου. Όταν φύγω από αυτόν τον κόσμο, τότε κάνε ό,τι νομίζεις καλύτερο για σένα.

Και ήλθε η ώρα κατά την οποία έδρασε ο Χρυσόστομος εις την Αντιόχειαν, εκεί ήταν η τετάρτη μεγαλυτέρα πόλης του ελληνισμού, την εποχή εκείνην. Εκεί έβγαλε τους μεγαλύτερους λόγους του οι οποίοι παραμένουν αιώνιοι, πραγματικά αιώνιοι  και όλοι μελετούν και ρουφούν το μέλι από τους λόγους του. Και προσπαθούν παντοιοτρόπως να τα μεταφέρουν εις την σημερινή εποχή δια τα μέλη των διαφόρων ενοριών και κοινοτήτων.

Έλληνες μαθητές και μαθήτριες. Ελληνόπουλα και Ελληνοπούλες. Μη λησμονείτε τους Μεγάλους αυτούς Πατέρες της Εκκλησίας οι οποίοι εδίδαξαν, έγραψαν, εμελέτησαν και εκήρυξαν στα ελληνικά. Μην ακούτε μερικούς προδότες διδασκάλους και διδασκάλισσες και διαφόρους υπουργούς, όπως η Αννα Διαμανοπούλου, αν δεν κάνω λάθος αυτή ήταν υπουργός  την οποία τοποθέτησε ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου κατόπιν εντολής  σκοτεινών δυνάμεων  για να καταστρέψει την ελληνική γλώσσα. Και να βάλουν στα παιδιά μας να διδάσκονται την τουρκικήν γλώσσα, την ώρα που τα τουρκικά σχολεία δεν διδάσκουν τίποτε, τίποτε το ελληνικόν!

Και βλέπεις σήμερα τον ΑΝΤ-1 να παρουσιάζει τ0ύρκικα έργα και όλοι οι Έλληνες παραμένουν εκεί να βλέπουνε τα τούρκικα έργα και σιγά-σιγά θα παρουσιάσουμε και τον πορθητή της Βασιλεύουσας!

Που να ζούσαν σήμερα οι Μεγάλοι αυτοί τρεις Πατέρες!..

Αδελφοί μου, τα ελληνικά γράμματα και την ελληνική γλώσσα δεν πρέπει να τα λησμονήσουμε! Διότι είναι η μοναδική γλώσσα και πρέπει να την διαιωνίσουμε στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας, παντού!

Σα εκούρασα, το ξέρω, αλλά δεν πειράζει. Χρειάζονται μερικά ξυπνητήρια!

Εως την άλλη συγγραφή, Αγγελος κυρίου να προβαδίζει τα βήματά σας εν παντί και πάντοτε εις Παν Ελληνικόν! Αδελφοί σας ευχαριστώ για την ανάγνωση του παρόντος.

Χαίρετε!