Απίστευτο! Οι κατοικίδιες γάτες απειλούν το οικοσύστημα της Γης

76a1966329ffc37f425bbb3070c9b4b9_LΔεν υπάρχει πιο άγριο θηρίο από την γάτα. Αμερικανοί βιολόγοι από το  πανεπιστήμιο βιολογίας του Σμίτσον συμπέραναν ότι οι κατοικίδιες γάτες αποτελούν  μία πραγματική απειλή για τη φύση.

Ήδη ευθύνονται για την εξαφάνιση από το πρόσωπο της Γης 33 ειδών ζώων και  πτηνών, υποστηρίζουν οι επιστήμονες και προειδοποιούν για τον κίνδυνο που  διατρέχουν τα ποντίκια και τα άλλα μικρά είδη ζώων, ιδίως στις μεγάλες  πόλεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, από τα δόντια και νύχια των γατών παθαίνουν  ετησίως περίπου 3 δισεκατομμύρια πτηνά και έως και 20 δισεκατομμύρια τρωκτικά. Είναι περισσότερα από ότι πεθαίνουν από το κυνήγι, τα χημικά προϊόντα οικιακής  χρήσης και από την οικοδόμηση κτηρίων στο συνήθης βιότοπο.

Η έρευνα των Αμερικανών βιολόγων έχει κάποιες βάσεις για αυτά τα  συμπεράσματα, όμως δεν πρέπει να εκτιμούμε τόσο σοβαρά την επίδραση της γάτας  στην πανίδα, πιστεύει ο διδάκτωρ Σεργκέι Κρουτσίνα, υπάλληλος της Ακαδημίας  Γεωργίας Τιμιριάζεφ στην Μόσχα:

Η γάτα ως ένα μικρό αρπακτικό ζώο τρέφεται και με μικρά τρωκτικά και με  πουλάκια. Όμως δεν μπορούμε να κατηγορούμε τις γάτες για την εξαφάνιση κάποιου  είδους τρωκτικών, ούτε ο οποιοσδήποτε υπεύθυνος βιολόγος δεν θα το έλεγε. Είναι  γεγονός, ότι οι αδέσποτες γάτες πράγματι μειώνουν τον αριθμό των πτηνών κατά την  περίοδο της φωλεοποίησης και τον αριθμό των μικρών τρωκτικών σε πάρκα και  κήπους, αυτό είναι απολύτως σίγουρο. Όμως οι γάτες δεν είναι και τόσο πολλές, και η πίεση των άλλων αρπακτικών είναι πολύ μεγαλύτερη από την ζημιά των  οποιονδήποτε γατών, οι οποίες ζουν αρκετά απομονωμένα και δεν δημιουργούν  μεγάλες ομάδες.

Ωστόσο, υπάρχει και η γνώμη, πως σε αποκλεισμένες περιοχές, ειδικότερα σε  νησιά, οι γάτες πράγματι επηρεάζουν την διατήρηση των ειδών.

Μάλιστα στη Νέα Ζηλανδία ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίων των κατοικίδιων  γατών. Οι οικολόγοι υποστηρίζουν, ότι εάν δεν απαλλαγούν άμεσα από αυτά τα  κατοικίδια αρπακτικά, η ποικιλομορφία των ιθαγενών πτηνών, τρωκτικών και ερπετών  θα μειωθεί σημαντικά. Η ιδέα αυτή έχει βρει πολλούς οπαδούς, οι οποίοι φυσικά  δεν καλούν να εξολοθρευτούν οι γάτες, όμως συνιστούν να μην τις αφήνουν να  βγαίνουν έξω από το σπίτι. Και εάν δεν μπορούν να το κάνουν αυτό, να φορούν στη  γάτα κουδουνάκι, ώστε να προειδοποιούνται τα ποντίκια και τα πουλιά για τον  ερχομό της, ή να τις βγάζουν έξω δεμένες με λουρί.

Η πρόταση αυτή είναι αρκετά λογική, πιστεύει η Ελένα Κοτενκόβα, διδάκτωρ  βιολογικών επιστημών της Ρωσίας:

Το να μην επιτρέπουν να κάνουν βόλτες έξω είναι μια καλή ιδέα, ούτε κι εγώ θα  τις άφηνα. Και όχι εξαιτίας των μικρών τρωκτικών, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω  των πουλιών. Διότι μπορεί τα τρωκτικά υφίστανται κάποια ζημιά, όμως πιστεύω πως  είναι επανακτήσιμη. Ενώ στα πουλιά προκαλούν σημαντική ζημιά. Όμως ζημιώνουν όχι  τόσο οι κατοικίδιες γάτες, αλλά περισσότερο οι αδέσποτες, οι οποίες δεν έχουν  ιδιοκτήτη και πηγαίνουν όπου θέλουν.

πηγή ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Read more: newsbomb.gr/prionokordela