Κυπριακός Τύπος 2 Φεβρουαρίου 2013

Η έκθεση της Pimco για για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών που αναμένεται να επιδοθεί σήμερα, το ενδεχόμενο παναπεργίας λόγω του συνεχιζόμενου αδιεξόδου στην οικοδομική βιομηχανία, η συνεχιζόμενη αύξηση της ανεργίας και οι αντιδράσεις για το δημοσίευμα στο διαδίκτυο σε σχέση με το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου του ΔΗΣΥ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το πρωτοσέλιδό της θέμα υπό τον τίτλο «Έκοψαν την ΑΤΑ και οι…Συντεχνίες» και γράφει ότι σαν αυτογκόλ μπορεί να χαρακτηριστεί για τις συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ το θέμα του χειρισμού της ΑΤΑ και αυτό γιατί οι δύο συντεχνίες δεν έδωσαν τον περασμένο μήνα ΑΤΑ στους δικούς τους υπαλλήλους. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι θερίζει η ανεργία στην Κύπρο με το ποσοστό των ατόμων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας τον Δεκέμβριο του 2012 να πραγματοποιεί νέο άλμα πλησιάζοντας το 15%. Γράφει, επίσης, ότι το Γ. Λιλλήκα έδειξε το επιτελείο Αναστασιάδη ότι βρίσκεται πίσω από ανακριβή και ψευδή δημοσιεύματα στο διαδίκτυο με στόχο το δικηγορικό γραφείο του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

«Κρίσιμες ώρες για την εργατική ειρήνη» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» που γράφει ότι ορατός, όσο ποτέ άλλοτε, προβάλλει ο κίνδυνος πλήρους διασάλευσης της εργατικής ειρήνης, με το συνδικαλιστικό κίνημα να βρίσκεται ένα βήμα πριν από την κήρυξη παναπεργίας. Αλλού γράφει ότι διασφάλιση των προσφύγων, ώστε να μην αναγκάζονται, λόγω της οικονομικής κρίσης, να προσφεύγουν στη λεγόμενη «Επιτροπή Αποζημιώσεων» και να ξεπουλούν την περιουσία τους, επιδιώκει ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας. Γράφει, επίσης, ότι σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτίθενται να προβούν 400 έκτακτοι υπάλληλοι του Δημοσίου, σε περίπτωση που το Υπουργείο Οικονομικών δεν προχωρήσει στην μετατροπή τους σε εργαζομένους αορίστου χρόνου.

Ο «Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα «Διαφορά 3,5 δις. ευρώ με Pimco» και γράφει ότι εν μέσω ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και έντονων διαφωνιών για τις παραδοχές και το μοντέλο που χρησιμοποίησε η Pimco, ο αμερικανικός οίκος παραδίνει σήμερα την έκθεση του για τις ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου. Αλλού, γράφει ότι ανοικτό παραμένει το μέτωπο συντεχνιών – εργοδοτών, τόσο στις οικοδομές, όπου η απεργία συνεχίζεται και την ερχόμενη εβδομάδα, όσο και ο πόλεμος που ξεκίνησε με αφορμή μονομερή απόφαση της ΟΕΒ να μην καταβληθεί η ΑΤΑ στους εργαζόμενους. Γράφει, επίσης, ότι σε στάση πληρωμών προχωρούν με μαθηματική ακρίβεια όλοι οι ημικρατικοί οργανισμοί.

«Παλλαική συστράτευση» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που αναφέρεται στην εκδήλωση της ΕΚΥΣΥ-ΠΕΟ που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων συνταξιούχων απ’ όλη την Κύπρο και η οποία, όπως γράφει η εφημερίδα, έστειλε μήνυμα παλλαϊκής συστράτευσης ώστε ο λαός μας να φράξουν το δρόμο στην ασυδοσία του κεφαλαίου και της μονόπλευρης λιτότητας. Αλλού, η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος ανέφερε ότι τα πράγματα για την οικονομία θα γίνουν πολύ χειρότερα σε περίπτωση που εφαρμοστούν οι αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Γράφει, επίσης, ότι το ΑΚΕΛ αναμένει καθαρές, σαφείς και πειστικές απαντήσεις αναφορικά με δημοσιεύματα που αφορούν το δικηγορικό γραφείο του Ν. Αναστασιάδη.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail “ τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδό της «Απειλούν με παναπεργία» και γράφει οι συντεχνίες προειδοποίησαν χθες ότι η συνεχιζόμενη απεργία των οικοδόμων, η οποία εισήλθε χθες στην 9 ημέρα, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παναπεργία σε περίπτωση που η εργοδοτική πλευρά δεν εισέλθει σε ένα διάλογο για επίλυση της διαφοράς. Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης πρωτοσέλιδα στην επίθεση αυτοκτονίας που διενεργήθηκε στην Τουρκία χθες εναντίον της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Αλλού, γράφει ότι ο σύζυγος της Μαρίας Γιωρκάτζη, αδελφής του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, διαθέτει ένα παλιό πολεμικό αεροπλάνο τύπου British Sea Harrier Jet το οποίο βρίσκεται σε παρακείμενο χωράφι του σπιτιού του στην περιοχή της Στράκκας, μεταξύ Λακατάμειας και Κάτω Δευτεράς.

(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΓΧΡ)