Το έργο των Ιδρυμάτων “Σταύρος Νιάρχος” και “Μαρία Τσάκου” στη Βουλή

Αθήνα.- Της Σοφίας Αραβοπούλου/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το πολυσχιδές έργο τους παρουσίασαν στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, δύο μεγάλα Ιδρύματα, «Σταύρος Νιάρχος» και «Μαρία Τσάκου», τα οποία εδώ και 17 χρόνια το πρώτο και 37 το δεύτερο, έχουν να επιδείξουν δράσεις που τιμούν την Ελλάδα και τον ελληνισμό στα πέρατα του κόσμου.

Τέχνη και πολιτισμός, παιδεία, υγεία και κοινωνική πρόνοια είναι οι τέσσερις πυλώνες δράσης του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» (ΙΣΝ) που ιδρύθηκε το 1996 και , όπως εξήγησε η οικονομική του διευθύντρια Χριστίνα Λαμπροπούλου, μέχρι σήμερα έχει προσφέρει ένα δισεκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων το 80% σε δωρεές στην Ελλάδα και σε προγράμματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο εξωτερικό, δωρεές σε 109 κράτη, ενώ τώρα για την ανακούφιση από τις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα από περασμένο Ιανουάριο και για μία τριετία «τρέχει» δωρεά 100 εκατ. ευρώ για προγράμματα με έμφαση στην κοινωνική πρόνοια, την υγειονομική φροντίδα, την εκπαίδευση, την πρόληψη, ανακούφιση και την επένδυση στο μέλλον. Ήδη, είπε, έχουν διατεθεί 54 εκατ. με 157 δωρεές σε ΜΚΟ σε όλη τη χώρα.

Προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, κέντρων ημέρας για άστεγους, σίτισης 25.000 μαθητών στα σχολεία, φοίτησης 3.000 παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αλλά και κινητή ιατρική μονάδα για παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εμβολιασμοί 1.000 παιδιών, καθώς επίσης και ενίσχυση ορφανοτροφείων και γηροκομείων, νοσοκομείων, δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών, κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνικών προγραμμάτων για άτομα με αναπηρία, μέχρι και δημιουργία κινητού μουσείου με υποστήριξη θεατρικών παραστάσεων σε νοσοκομεία, εντάσσονται στις δράσεις του ΙΣΚ.

Εξίσου σημαντικό είναι το έργο του Ιδρύματος για την υποστήριξη του Ελληνισμού παγκοσμίως, όπως το ανέπτυξε η κα Λαμπροπούλου. Το ΙΣΚ υποστηρίζει ελληνικά σχολεία στο εξωτερικό, όπως το ελληνοαμερικανικό Αγ. Δημήτριος, προγράμματα υποτροφιών για Έλληνες σπουδαστές, όπως στο πανεπιστήμιο της Οτάβα του Καναδά και ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια, όπως το Yale των ΗΠΑ και το Simon Fraser του Βανκούβερ. Παράλληλα υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, τις δράσεις της ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής και το πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών, στο ελληνικό προξενείο Κωνσταντινούπολης.

Εξ άλλου, την εκτίμηση και το σεβασμό του προς την Επιτροπή έστειλε ο κ. Τσάκος, δια του δικηγόρου και Γραμματέα του ιδρύματος «Μαρία Τσάκου», Θωμά Ζαφείρα. Ενός ιδρύματος που συνιστά μοναδικό «κόσμημα» για τον απανταχού ελληνισμό και εδρεύει στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, το οποίο αποφάσισε να ιδρύσει ο Έλληνας εφοπλιστής, όπως είπε ο κ. Ζαφείρας, όταν πήγε εκεί το 1975 για να αγοράσει ναυπηγεία και βρήκε περί τους 1.000 κατοίκους ελληνικής καταγωγής, που, όμως, δεν μιλούσαν.

Το Ίδρυμα είναι σήμερα μία νησίδα ελληνικότητας που πρωθεί, με όχημα την ελληνική γλώσσα, σε κάθε του μορφή τον ελληνικό πολιτισμό, τα δε προγράμματά του έχουν μεγάλη απήχηση και στον ντόπιο πληθυσμό χωρίς ελληνικές ρίζες, με αποτέλεσμα να χαίρει της αναγνώρισης τόσο των αρχών, όσο και του πανεπιστημίου του Μοντεβιδέο, που το έχει εξουσιοδοτήσει για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας.

Στις δραστηριότητες του Ιδρύματος περιλαμβάνονται, όπως είπε ο κ. Ζαφείρας, και προγράμματα φιλοξενίας στην Ελλάδα για 40 – 50 σπουδαστές κάθε χρόνο.

Παράλληλα το ίδρυμα «Μαρία Τσάκου» με έδρα τη Χίο, βασισμένο σε ένα επιστημονικό συμβούλιο, προωθεί ερευνητικά προγράμματα για την ναυτιλία, με στόχο την ανάδειξη νέων μεθόδων κατασκευής και ταχύτητας των πλοίων.

Τη μεγάλη σημασία του έργου των Ιδρυμάτων εξήραν πολλά μέλη της επιτροπής, ενώ διατυπώθηκαν προτάσεις για την διεύρυνση των δυνατοτήτων της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού, μέσω ενός καλύτερου συντονισμού τους. Επ’ αυτού δε ο κ. Ζαφείρας πρότεινε, καλώντας την Επιτροπή να συνδράμει, τη δημιουργία μιας ένωσης των κοινωφελών ιδρυμάτων, των οποίων ο πλούτος προέρχεται από τη θάλασσα και θα μπορούσαν, διατηρώντας την αυτονομία τους, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για ένα μεγαλύτερο αποτέλεσμα.

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει από κοινωφελή ιδρύματα η χρηματοδότηση και η προώθηση προγραμμάτων της ελληνικής γλώσσας, ως απαραίτητο στοιχείο για τη διατήρηση του ελληνισμού, τώρα που, λόγω των οικονομικών δυσχερειών, μειώθηκαν σημαντικά οι κρατικές επιχορηγήσεις, τόνισε ο Γιώργος Μαρκαντωνάτος ο οποίος από τον περασμένο Δεκέμβριο ανέλαβε τα καθήκοντα Γενικού Διευθυντού στην Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού.

Ο κ. Μαρκαντωνάτος είπε ότι τα αυτά ιδρύματα παίζουν ρόλο παλαιού τύπου εθνικού ευεργέτη και επισήμανε ότι η ΓΓΑΕ προσβλέπει στην συνεργασία μαζί τους

*Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Πρόπλασμα του συγκροτήματος της Λυρικής Σκηνής που κατασκευάζει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στο Δέλτα του Παλαιού Φαλήρου.