Ο Κυπριακός Τύπος, 3 Φεβρουαρίου 2013

Η χθεσινή επίδοση της τελικής έκθεσης της Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος και οι  προεδρικές εκλογές της 17ης Φεβρουαρίου είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Καίνε έγγραφα στο Προεδρικό» και γράφει ότι δύο μόλις εβδομάδες πριν από τις προεδρικές εκλογές και την ανάδειξη του νέου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο προεδρικό μέγαρο στήθηκε χθες επιχείρηση καταστροφής εγγράφων. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα γράφει ότι το έναυσμα για την έναρξη πολιτικής μάχης στο Eurogroup, η οποία θα καθορίσει τις ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών έδωσε χθες η Pimco. Γράφει, επίσης, ότι την ώρα που σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της νήσου έχει απορροφηθεί από τον προεκλογικό αγώνα κι έχει παραπέμψει στις καλένδες τη διαπραγμάτευση για το οικονομικό πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, Βερολίνο, Ουάσιγκτον, Βρυξέλες και Μόσχα επιδίδονται στη δική τους διαπραγμάτευση για το μέλλον μιας μικροσκοπικής οικονομίας – με βάση τα εν γένει μέτρα – η κάθε μια για τους δικούς της λόγους.

«Το δάνειο παραμένει δάνειο» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Σημερινής» η οποία φιλοξενεί συνέντευξη του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η συμμετοχή της Ρωσίας στη δανειοδότηση μας από τον Μηχανισμό δεν θα επηρεάσει δραματικά, διότι το δάνειο παραμένει δάνειο απ’ όπου και αν προέρχεται, κι επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο το ύψος του δημόσιου χρέους. Στην πρώτη της σελίδα, η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης, συνέντευξη του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην οποία, εκφράζει την πεποίθηση του ότι οι εκλογές θα είναι ενός γύρου, ενώ δηλώνει ότι είπε όσα mea culpa ένοιωθε πως έπρεπε να πει. Αλλού, γράφει ότι παράνομοι δανειστές ζητούν χρυσαφικά ως ενέχυρο και παραχωρούν δάνεια με υπέρογκο επιτόκιο, που στις πλείστες περιπτώσεις φτάνει το 20%-25% τον μήνα.

Υπό τον τίτλο «Μακρύς ο δρόμος με Pimco» στεγάζει το κύριό του θέμα ο «Φιλελεύθερος» που γράφει ότι η παράδοση της έκθεσης της Pimco χθες δεν είναι το τέλος του δρόμου και πως αναμένεται να αρχίσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων από την κυπριακή πλευρά, ώστε να μειωθούν ακόμη περισσότερο τα ποσά, μέχρι την υπογραφή του Μνημονίου. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης στην πρώτη της σελίδα, συνέντευξη του πρώην υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, στην οποία, δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι δεν πρέπει να υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην υπογραφή του Μνημονίου και πως ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να κάμψει τους ενδοιασμούς που έχουν άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης για στήριξη της χώρας μας. Αλλού, γράφει ότι το σενάριο συνάντησης των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, για το Κυπριακό επαναφέρει η Άγκυρα ενόψει και εξελίξεων που αναμένονται μετά τις προεδρικές εκλογές.

Η «Χαραυγή» με τίτλο στο κύριό της θέμα «Βεβαιότητα νίκης» γράφει ότι τη βεβαιότητα ότι θα κερδηθούν οι προεδρικές εκλογές εξέφρασε χθες ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ο οποίος δεσμεύθηκε εκ νέου για μια κυβέρνηση εθνικού συνασπισμού, η οποία θα συνενώνει πρώτα απ’ όλα τις φιλοδοξίες της ίδιας της κοινωνίας «να πάμε εμπρός». Αλλού, γράφει ότι αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα και της ΜΟΚΑΣ, για τις καταγγελίες του ιστότοπου «Το Κουτί της Πανδώρας», ζητά το ΑΚΕΛ, το οποίο με χθεσινή του ανακοίνωση αναφέρει ότι η απάντηση που δόθηκε από το δικηγορικό γραφείο του κ. Νίκου Αναστασιάδη σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα του εν λόγω ιστότοπου δεν ήταν καθόλου πειστική. Η εφημερίδα δημοσιεύει, επίσης πρωτοσέλιδα, νεότερα στοιχεία και πληροφορίες αναφορικά με το θάνατο του Γρίβα, στο πλαίσιο της έρευνας διαρκείας που κάνει η «Χ» τον τελευταίο ενάμιση μήνα, στα αφορώντα το Ίδρυμα Γρίβα Διγενή και τις ηγεσίες των διαφόρων συνδέσμων αγωνιστών στην Κύπρο.

Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Ποίος θα σώσει την Καρπασία» γράφει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι κινητοποιούνται για να σταματήσουν την καταστροφή ενός από τα τελευταία προπύργια της φύσης στην Κύπρο, την απομακρυσμένη χερσόνησο της Καρπασίας στο βορρά, η οποία καταστρέφεται λόγω των έργων που γίνονται στην περιοχή για την κατασκευή ενός δρόμου. Αλλού, η εφημερίδα στην χθεσινή επίδοση της τελικής έκθεσης του αμερικανικού οίκου Pimco, ο οποίος διενήργησε διαγνωστικό έλεγχο για τις κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η εφήμερα γράφει, επίσης, ότι η αναβάθμιση των ασθενοφόρων έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης.

Η εβδομαδιαία «Καθημερινή» στεγάζει το κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Θρίλερ η μάχη για τη δεύτερη θέση» παρουσιάζει το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που διενήργησε η εφημερίδα για τις προεδρικές εκλογές και γράφει ότι αν και διανύουμε την κρίσιμη περίοδο των τελευταίων δύο εβδομάδων, ο εκλογικός χάρτης παραμένει ασαφής και αβέβαιος ως προς τη διεκδίκηση της πολυπόθητης δεύτερης θέσης. Στη δημοσκόπηση, ο Ν. Αναστασιάδης καταλαμβάνει 40,4%, ο Στ. Μαλάς 22,1% και ο Γ.Λιλλήκας 21%. Η εφημερίδα προβάλλει, επίσης πρωτοσέλιδα, συνέντευξη του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, στην οποία, δηλώνει μεταξύ άλλων, ότι δεν εγκατέλειψε τις θέσεις του και πως ο επόμενος Πρόεδρος δεν θα είναι ούτε διαχειριστής ούτε και αδύναμος. Γράφει, επίσης, ότι ο περιορισμός των απωλειών ιδιαίτερα προς τον Γ. Λιλλήκα αποτελεί προτεραιότητα για ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, κάτι που ενδεχομένως θα καθορίσει και το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Όσα δε φτάνει η αλεπού…» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Μάχης» η οποία δημοσιεύει συνέντευξη του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη, στην οποία, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ έχουν πλήρως χάσει την αξιοπιστία τους και πέραν της μικρής Ευρωπαϊκής Αριστεράς δεν πείθουν κανένα. Αλλού, η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες μέσα από το ΓΕΕΦ και το Υπουργείο Άμυνας, αποκαλύπτει ότι αποφασίστηκε η ακύρωση της άσκησης διοικητικής μέριμνας  ΤΑΜΣ «ΔΗΜΗΤΡΑ» που ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, δήθεν λόγω έλλειψης κονδυλίων, μέσα στα πλαίσια οικονομικής περισυλλογής. Η εφημερίδα φιλοξενεί, επίσης, συνέντευξη του Αντιπροέδρου του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Επιχειρηματιών Κύπρου Μαρίνος Κυναιγείρου, στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι όλοι πρέπει να συστρατευθούμε, να συνεργαστούμε καλόπιστα και να βρούμε την καλύτερη προσέγγιση για την ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας.

cna.org.cy