Ερώτηση Τσίπρα στον πρωθυπουργό για τη φορολόγηση ακινήτων



Επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό για την φορολόγηση των ακινήτων κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ακολουθεί μία “άκρως παράλογη, βάρβαρη και αδιέξοδη πολιτική”.

Η ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με χαρακτηριστικό τίτλο “Φορολογία ακινήτων: από την κλοπή του εισοδήματος στην δήμευση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών” αναφέρει τα εξής:

“Στο ζήτημα της φορολόγησης των ακινήτων η κυβέρνηση ακολουθεί μια άκρως παράλογη, βάρβαρη και αδιέξοδη πολιτική. Σε συνθήκες μείωσης του ΑΕΠ κατά 20% τα τελευταία τέσσερα χρόνια – όταν δηλαδή το παραγόμενο εισόδημα στη χώρα έχει μειωθεί κατά 50 δισ. ευρώ – ο πενταπλασιασμός των φόρων για την κατοχή των ακινήτων ουσιαστικά αποτελεί δήμευση της περιουσίας των πολιτών.

”Αυτές τις ημέρες οι πολίτες της χώρας αναμένουν τα σημειώματα για την καταβολή πέντε φόρων, ενώ την ίδια ώρα η φοροδιαφυγή και η φοροκλοπή οργιάζουν και η νόμιμη φοροαπαλλαγή για τους έχοντες και κατέχοντες θεσμοθετείται.

”Επειδή οι πολίτες, άνεργοι, εργαζόμενοι και μικροϊδιοκτήτες στην χώρα μας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής, επειδή εξοντώνονται τα μεσαία και χαμηλότερα εισοδήματα,

Ερωτάται ο κ. πρωθυπουργός

”Αντί να εκβιάζει τους φορολογούμενους με νέα μέτρα και φόρους γιατί δεν προχωρά στην δημιουργία πλήρους και καθολικού περιουσιολογίου, όπου θα καταγραφεί το σύνολο της κινητής και ακίνητης περιουσίας που κατέχουν οι πολίτες, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό της χώρας; Γιατί δεν προχωρά στην αντικατάσταση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας με τον Φόρο Μεγάλης Περιουσίας, ώστε το φορολογικό σύστημα να γίνει δίκαιο και αποδοτικό;
”Γιατί δεν εξετάζει την αυστηροποίηση των ποινών στις περιπτώσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και δεν μεριμνά ώστε οι λίστες καταθετών με μεγάλα χρηματικά ποσά που φυγαδεύτηκαν από την Ελλάδα να ελεγχθούν και να φορολογηθούν;”

Πηγή: skai.gr