Η Ομογένεια των ΗΠΑ θέλει τον Μάρτιο «Μήνα Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς»

Στην καθιέρωση του Μαρτίου ως «Μήνα Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς» προσβλέπει η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης και θα εντείνει τις προσπάθειές της προς αυτή την κατεύθυνση, όπως επισήμαναν τόσο ο πρόεδρός της, Ηλίας Τσεκερίδης, – ο οποίος είχε καταθέσει προ διετίας σχετική πρόταση-, όσο και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Ντίνος Ράλλης, στη διάρκεια της τακτικής πανομογενειακής συγκέντρωσης την περασμένη Πέμπτη στο Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Αστόρια.

Χαιρετίζοντας τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Ιερσέης Σταύρος Αντωνακάκης υπογράμμισε την ανάγκη να πιεστούν οι τοπικές αρχές για την επίτευξη αυτού του στόχου, ακολουθώντας το παράδειγμα της γειτονικής Πολιτείας που όχι μόνο έχει καθιερώσει τον Μάρτιο ως «Hellenic Heritage Month», αλλά έχει προχωρήσει και στη δημιουργία πολιτειακής Διεύθυνσης Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς, (New Jersey Hellenic-American Heritage Commission).

«Η Ομογένεια της Νέας Ιερσέης είναι στο πλευρό σας», δήλωσε ο κ. Αντωνακάκης, σημειώνοντας πως δύο πανομογενειακές συγκεντρώσεις πρόκειται να διεξαχθούν στη Νέα Ιερσέη, καθώς και μια μεγάλη εκδήλωση σε πανεπιστήμιο της Πολιτείας.

Την ικανοποίησή του για την πορεία της προετοιμασίας της παρέλασης και των παράλληλων εκδηλώσεων εξέφρασε ο κ. Ράλλης, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «όλα έχουν μπει στη σειρά» και χαιρέτισε την παρουσία στελεχών της AHEPA από την Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη και το Κοννέκτικατ, μεταξύ των οποίων οι κκ Φιλ Βογιατζόγλου, Μάικ Παπαφώτης και Μπιλ Χάρισον, οι οποίοι μάλιστα προέβησαν σε σημαντική προσφορά για την οικονομική ενίσχυση της παρέλασης και του λαχείου της.

«Ολοι μας θα πρέπει να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους, όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της Επιτροπής Λαχείου Βασίλης Γκουρνέλος, ο οποίος ενημέρωσε για τις επισκέψεις τους στις κοινότητες του Τιμίου Σταυρού και των Τριών Ιεραρχών στο Μπρούκλιν, καθώς και σε εκδήλωση της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας και στην ικανοποιητική ανταπόκριση που τυγχάνει το λαχείο.

«Βλέπω ότι όλοι δουλεύουν με ενθουσιασμό» τόνισε η συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης και υπεύθυνη του Λευκώματος Ελένη Ψαρρά και κάλεσε όλους να ενισχύσουν το φετινό λεύκωμα, το οποίο, όπως είπε, είναι ένα από τα σημαντικότερα έσοδα της παρέλασης.

Ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Γιώργος Κίτσιος σημείωσε ότι σε κάθε πανομογενειακή έρχεται ολοένα και περισσότερος κόσμος, ο συντονιστής της παρέλασης Αντώνης Καλύβας ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, ενώ ο υπεύθυνος της επιτροπής για τις επισκέψεις στις κοινότητες Θεόδωρος Μοσχοκάρφης είπε ότι «φέτος πάμε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά.»

Ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής Αθανάσιος Αρώνης παρουσίασε το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 192ης επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας, το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά φέτος τριήμερο φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου αφιερωμένο στην Επανάσταση του 1821, δύο παραστάσεις παιδικού Θεάτρου και δύο συναυλίες.

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει με την προβολή της ταινίας «Παπαφλέσσας» στις 5 Μαρτίου στο Σταθάκειο και θα ακολουθήσουν: στις 10 Μαρτίου η συναυλία του Γρηγόρη Μανινάκη και της Ορχήστρας «Μικρόκοσμος», στις 12 Μαρτίου η προβολή της ταινίας «Μαντώ Μαυρογένους», στις 17 Μαρτίου παιδική παράσταση, στις 19 Μαρτίου η προβολή της ταινίας «Στα Χνάρια των Αργοναυτών», στις 31 Μαρτίου παιδική παράσταση και στις 5 Απριλίου η συναυλία της Αφροδίτης Ντάνιελς, του Πάνου Χρυσοβέργη και της Ορχήστρας «Symfonia», η οποία θα είναι αφιερωμένη στην Ελληνική Προεδρική Φρουρά και τις διπλωματικές αποστολές Ελλάδος και Κύπρου.

Στις 24 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο ετήσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη της «Miss Greek Independence» στο Σταθάκειο, και στις 30 Μαρτίου η εκδήλωση της Ομοσπονδίας στο Terrace on the Park, με χορηγό τον επιχειρηματία Στηβ Ζερβούδη, ενώ το επίσημο δείπνο όπου θα τιμηθούν οι τελετάρχες και οι μεγάλοι χορηγοί θα γίνει στις 6 Απριλίου.

Για το μεσημέρι της ίδιας μέρας προγραμματίζεται, για πρώτη φορά στην Αστόρια, τελετή έπαρσης των Σημαιών Ελλάδος και ΗΠΑ στην Πλατεία Αθηνών και αμέσως μετά η εκδήλωση με τα χορευτικά, ενώ στις 5 Απριλίου θα γίνει η καθιερωμένη τελετή στο Bowling Green.

«Η παρέλαση δεν είναι υποχρέωση μόνο της Ομοσπονδίας ή της Επιτροπής Παρέλασης, είναι ηθική υποχρέωση όλων μας και το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη των ηρώων εκείνων που αψήφησαν τη ζωή τους για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα το πολύτιμο αγαθό της Ελευθερίας», τόνισε η κ. Γεωργία Καλοειδή, η οποία υπηρέτησε κατά το παρελθόν και ως συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, δίπλα στον Γιάννη Κατσιματίδη.

Ειδικά φέτος, όπως είπε η κ. Καλοειδή, η συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη και για έναν ακόμη λόγο, για να δείξουμε «σε όλους αυτούς που έχουν ξεχάσει τελευταία τι έχει προσφέρει η μικρή σε έκταση και πληθυσμό Ελλάδα σε όλη την ανθρωπότητα ότι “η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει”».

«Ας προσπαθήσουμε να αποδείξουμε σε όλους ότι ο ήλιος θα ξαναλάμψει στο γαλανό ουρανό της πατρίδας μας», κατέληξε η κ. Καλοειδή, μέσα στα έντονα χειροκροτήματα του κόσμου.

Ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος, προϊστάμενος του Καθεδρικού του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια ανέπεμψε την εναρκτήρια προσευχή και συνεχάρη την Επιτροπή για το έργο που επιτελεί και την ομόνοια μεταξύ των μελών της. «Αυτό είναι ένα σπουδαίο έργο, η ομογένεια πρέπει να βρεθεί όλη μαζί, γιατί μόνο αν η παρουσία μας είναι δυνατή, τότε μόνο θα μας υπολογίζουν», είπε.

Κατά την έναρξη της πανομογενειακής προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του ήρωα της Επανάστασης Παπαφλέσσα, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης κ. Ράλλης αναφέρθηκε και στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιάννη Κατσιματίδη για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης τονίζοντας ότι αποτελεί σημαντικό γεγονός για την Ομογένεια.

Η επόμενη πανομογενειακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου στις 8 το βράδυ στο Σταθάκειο.

Πηγή: Greeknews.online.com