ΝΥΤ: “Οι Έλληνες δεν μπορούν πάντα να παίρνουν χωρίς να κάνουν τίποτα”!

 

Στην ανάγκη “να υπάρξει ένας Έλληνας πολιτικός που θα έχει το θάρρος να πει την αλήθεια στους πολίτες”, αναφέρεται νέο δημοσίευμα των Νew York Times, στο οποίο καταγράφονται όλες τις τελευταίες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, στο γνωστό πλέον μοτίβο ότι “Οι Έλληνες περνούσαν καλά με δανεικά και τώρα ήρθε η ώρα να πληρώσουν”.

 

Πρακτικά πρόκειται για αφιέρωμα (μάλλον απορριπτικό) στον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος εμφανίζεται ως ο νέος σωτήρας, «το φαβορί για τη θέση του πρωθυπουργού της επόμενης ελληνικής κυβέρνησης».

 

Είναι νέος, αφού ακόμη δεν έχει πατήσει τα 40 και ηγείται του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Η συνεχιζόμενη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα κατά της λιτότητας τον καθιστά τον επικρατέστερο υποψήφιο για την ανάληψη της πρωθυπουργίας στην Ελλάδα, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα.

 

«Το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας πραγματοποίησε σειρά επισκέψεων σε τόσο στην Ευρώπη, όσο και στις ΗΠΑ, με στόχο να ενισχύσει τη δημοτικότητά του αλλά και να ασκήσει νέες πιέσεις για ένα μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

 

Εκφράζεται ωστόσο σκεπτικισμός για τις πιθανότητες επιτυχίας της πρότασης Τσίπρα για μια διεθνή διάσκεψη για το χρέος, η οποία θα οδηγούσε σε ελάφρυνση των όρων δανειοδότησης και της πολιτικής λιτότητας και δημοσιονομικής πειθαρχίας.

 

Ακόμη κι αν ο Αλέξης Τσίπρας κερδίσει τις επόμενες εκλογές στην Ελλάδα, πιθανότατα θα αποτύχει και ο ίδιος να κερδίσει αυτό που ζητάει, δηλαδή ένα νέο μεγάλο haircut στο ελληνικό χρέος. Γιατί οι πιστωτές της Ελλάδας – και κυρίως η Γερμανία – υποπτεύονται ότι ο Τσίπρας μπλοφάρει, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

 

«Ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσει ουσιαστικές παραχωρήσεις από τη Γερμανία και ευρύτερα από τους πιστωτές της Ελλάδας είναι να κάνει αυτό που δεν έχει καταφέρει κανένας άλλος Έλληνας ηγέτης: Να πείσει τους Έλληνες να δεχθούν την ανάγκη για ένα εθνικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα και όχι μόνο μέτρα λιτότητας» εκτιμούν οι New York Times.

 

«Στην τρέχουσα συγκυρία η Ελλάδα δεν κοιτάει πως να ανορθώσει το κράτος και την οικονομία της, αλλά αντίθετα πασχίζει να επιβιώσει μέσα στο ήδη υπάρχον σύστημα», σημειώνει η εφημερίδα και καταλήγει «Οι Έλληνες δεν χρειάζεται να γίνουν Γερμανοί. Πρέπει απλά να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Δεν μπορείς πάντα να παίρνεις, χωρίς εσύ ο ίδιος να κάνεις τίποτα».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr