Ο Κυπριακός Τύπος, 6 Φεβρουαρίου 2013

Ο υπολογισμός των σεναριών της PIMCO για τις κεφαλαιακές ανάγκες των κυπριακών τραπεζών στην επόμενη τριετία και τα επεισόδια μεταξύ απεργών οικοδόμων και Αστυνομίας στην Πάφο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου σήμερα. Άλλα θέματα που προβάλλονται είναι η σημερινή υπογραφή συμφωνίας με την Total για τα θαλάσσια τεμάχια 10 και 11 της ΑΟΖ, οι πληροφορίες για προώθηση του τερματικού στο Βασιλικό πριν τις εκλογές, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των ωρομισθίων έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και η σύσταση Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Τρέχουν να κλείσουν και το τερματικό!» ότι νέα σφοδρή αντιπαράθεση κυοφορείται λόγω του τερματικού πετρελαιοειδών στο Βασιλικό, καθώς αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές για το έργο πριν τις προεδρικές εκλογές και παρά την προειδοποίηση της Γενικής Λογίστριας στον Υπουργό Εμπορίου ότι το έργο πρέπει να γίνει σε συνεννόηση με την τρόικα. Αλλού, γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τα αλλάζει για το διορισμό του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και δηλώνει πως αντί για διαβούλευση με τον Γενικό Εισαγγελέα, έγινε κουβέντα σε ‘ανύποπτο’ χρόνο. Εξάλλου, αναφέρεται στην κραυγή αγωνίας ωρομίσθιου κατά την διαδήλωση χθες έξω από το Υπουργείο Οικονομικών.

Η «Σημερινή», με πρωτοσέλιδο τίτλο «Δώσαμε αριθμούς, έβγαλε το αποτέλεσμα», γράφει ότι η PIMCO διενήργησε τον διαγνωστικό έλεγχο στηριζόμενη στους αριθμούς που πήρε από την Συντονιστική Επιτροπή, προσθέτοντας ότι οι αριθμοί αυτοί είναι εκείνοι που ανέβασαν τις ανάγκες των τραπεζών στα 10.1 δις με βάση το ακραίο σενάριο και στα 7 δις με το βασικό σενάριο. Ακόμη γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άδειασε την Αστυνομία για τα επεισόδια στην Πάφο ανάμεσα σε απεργούς οικοδόμους και μέλη της Δύναμης. Επίσης, αναφέρει ότι το Bloomberg βλέπει στάση πληρωμών χωρίς το δάνειο.

«Τους έδωσαν λευκή επιταγή» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο θέμα του ο «Φιλελεύθερος» και γράφει ότι στην PIMCO ανήκει ο τελευταίος λόγος αναφορικά με το τελικό αποτέλεσμα για το ποσό ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την ίδια στιγμή όμως φαίνεται ότι οι υψηλές εκτιμήσεις βασίζονται εν πολλοίς και στα μακροοικονομικά σενάρια που δόθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή, με την υπογραφή Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας. Ακόμη γράφει ότι σήμερα πέφτουν οι υπογραφές των συμβολαίων με την Total για τα θαλάσσια οικόπεδα 10 και 11. Επίσης γράφει ότι ο Πρέσβης Μαυρογιάννης βολιδοσκοπήθηκε δύο φορές για να αναλάβει πολιτικός προϊστάμενος της ΚΥΠ, ενδεχόμενο στο οποίο δεν ήταν θετικός.

Η «Χαραυγή» με τίτλο «Αίσχος!» γράφει στο κύριο της θέμα για οργή και αγανάκτηση για την επίθεση της Αστυνομίας εναντίον των οικοδόμων απεργών στην Πάφο, ενώ συμπληρώνει ότι τα επεισόδια καταδίκασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους εργοδότες ότι η Κυβέρνηση υποστηρίζει το θεσμό των συλλογικών συμβάσεων. Επίσης, αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σύσταση Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής που θα αποτελεί συμβουλευτικό Σώμα για τα θέματα ενέργειας. Ακόμη, γράφει για παλλαϊκή ένεση συστράτευσης για τη νίκη του Σταύρου Μαλά, το βράδυ της Δευτέρας στο «Ελευθερία».

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” με τίτλο «Βίαιες συμπλοκές σε εργοτάξιο στην Πάφο», γράφει ότι η Αστυνομία συγκρούστηκε με απεργούς οικοδόμους που προσπάθησαν να σταματήσουν απεργοσπάστες από το να πιάσουν δουλειά, ενώ προσθέτει ότι τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τα επεισόδια. Αλλού γράφει ότι οι Αρχές δεν ξέρουν τι να κάνουν με το πλοίο EDRO III που έχει προσαράξει από τον Δεκέμβριο του 2011 στην Πάφο. Ακόμη, γράφει ότι το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι συμβάλλουν στην καταπολέμηση της άνοιας.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα “Financial Mirror”, με τίτλο «Στα 11,3 δις ευρώ το ακραίο σενάριο της PIMCO;» γράφει ότι το ποσό των 10.1 δις που υπολογίζει η PIMCO το ακραίο σενάριο των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, μπορεί να αγγίξει τα 11,3 δις αν συνυπολογιστεί και το 1,2 δις που αφορά την κάλυψη των κατόχων αξιογράφων. Εξάλλου, αναφέρει ότι τον Γενάρη, 229 εργαζόμενοι στην Τράπεζα Κύπρου αφυπηρέτησαν πρόωρα, συμβάλλοντας στην μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 8,5% ετησίως. Επίσης γράφει ότι η μαρίνα της Λεμεσού καλωσορίζει τους πρώτους κατοίκους της.

(ΚΥΠΕ/ΑΓΚ/ΑΧΡ)