Βιβλίο από τον Σούρλα «Για ένα νέο πολιτικό σύστημα»

bibliosoyrla

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μία νέα πολιτική πρόταση, με καινοτόμες αλλαγές στο πολιτικό σύστημα της χώρας και στον τρόπο διακυβέρνησης, προτείνει με το νέο του βιβλίο ο γ. γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Σούρλας. Το βιβλίο παρουσιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ στο αμφιθέατρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, από τους υπουργούς Α. Ρουπακιώτη, Ευρ. Στυλιανίδη και τον πρώην υπουργό και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη ενώ συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Παπαχρήστος (φωτογραφία).

Στην εκλεκτή ομήγυρη και ο δικηγόρος, πολιτικός και πρώην Υπουργός, Πρόεδρος της Βουλής την περίοδο 2007-2009 κ. Δημήτρης Σιούφας, πρώην υπουργοί, διακεκριμένοι δικηγόροι, στελέχη δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κλπ.

Η βαθειά οικονομική κρίση που βιώνει ο τόπος, έχει συμπαρασύρει σε κάποιο βαθμό και την πολιτική η οποία μοιάζει να έχει αποτελματωθεί ανάμεσα στις ευθύνες της και στην πολιτική απραξία της που έχει αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή των Ελλήνων. Αυτό σηματοδοτεί, κατά τον σύγγραφέα του βιβλίου, την ανάγκη «Για ένα νέο πολιτικό σύστημα», που είναι και ο τίτλος του βιβλίου που συνέγγραψε.

Πολλές από τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, όπως εκτίμησαν και οι παρουσιαστές του βιβλίου,  δεν χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση, όπως είναι η μείωση των 300 βουλευτών σε 200, το ασυμβίβαστο υπουργού – βουλευτή, ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» από μία ανεξάρτητη απολιτική Αρχή, η διαφάνεια των οικονομικών των κομμάτων και των υποψηφίων βουλευτών, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας σε ορισμένα αδικήματα που δεν σχετίζονται με την άσκηση πολιτικής.  Σε όλα αυτά, το βιβλίο και η πρόταση του κ. Σούρλα μπορούν να αποτελέσουν, όπως ειπώθηκε, τη βάση διαλόγου γι αυτό το νέο πολιτικό σύστημα. Παράλληλα, η συνταγματική αναθεώρηση εκτιμήθηκε από τον συγγραφέα και ορισμένους ομιλητές ότι πρέπει να περιλαμβάνει την άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό και τη διεξαγωγή εκλογών σταθερά κάθε 4 χρόνια.

Μαλίστα, όπως υποστηρίζει ο κ. Σούρλας, το νέο αυτό πολιτικό σύστημα θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο από τις σαθρές υποδομές και τις νοσηρές νοοτροπίες του παρελθόντος. Θα έχει ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα επιτρέπουν να καταχρώνται τον δημόσιο πλούτο οι πάσης φύσεως εξουσιαστές και διαπλεκόμενοι.