Συμφώνησαν οι ευρωπαίοι ηγέτες για τον προϋπολογισμό

Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Σε προϋπολογισμό λιτότητας για τα επόμενα επτά χρόνια κατέληξε η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής που πραγματοποιείται το τελευταίο 48ωρο στις Βρυξέλλες με συνεχείς διακοπές στη συνεδρίαση.

Σε εξέλιξη από τις 15:00 (ώρα Ελλάδας) η συνέχεια της μαραθώνιας συνεδρίασης με τους ηγέτες να βρίσκουν την πολυπόθητη χρυσή τομή λίγο πριν από τις 17:30, ενώ σε λίγο αναμένεται δήλωση του πρωθυπουργού.
Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις οι 27 ηγέτες της Ε.Ε. κατέληξαν σε μια καταρχήν συμφωνία για το ύψος του ποσού, που κλείδωσε στα 908,4 δισ. ευρώ λίγο πριν τις 17:30.
Υπό το κλίμα αυτό η ελληνική κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς δίνουν σκληρή μάχη για να κρατήσει η χώρα τα χρήματα του Νοεμβρίου με το ύψος του ποσού να προσδιορίζεται στα 14 δισ. ευρώ, αλλά και όσα περισσότερα μπορεί να δικεδικήσει η ελληνική αποστολή.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός την ώρα που στο εσωτερικό οι αγρότες ενισχύουν τα μπλόκα τους, πιέζει σκληρά στη Σύνοδο Κορυφής ώστε να αυξηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για τον αγροτικό κόσμο, με σύμμαχο τη γαλλική πλευρά. Μεγάλο βάρος στη διεκδίκηση, δίνει ο κ. Σαμαράς και για χρήματα από το νέο Ταμείο που ιδρύεται για θέσεις εργασίας των νέων, με προϋπολογισμό περίπου στα 6 δισ. ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της νύχτας η συνεδρίαση διεκόπη στις 02:30, με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων να επιστρέφουν στο στρογγυλό τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις 06:30 τα ξημερώματα, όταν ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι κατέθεσε νέα συμβιβαστική πρόταση για 948 δισ. ευρώ, έπειτα από σκληρό παρασκήνιο διαβουλεύσεων.
Εκεί φάνηκε ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία καθώς οι «ισχυροί» της Ε.Ε. τοποθετήθηκαν θετικά στην πρόταση, όμως οι Ισπανοί και ορισμένες χώρες από το ανατολικό μπλοκ αντέδρασαν έντονα. Έτσι και αυτή η πρόταση δεν έγινε δεκτή από τα μέλη της Συνόδου που την επέστρεψαν στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συνεδρίαση διεκόπη ξανά στις 09:00 το πρωί και άρχισε ξανά στις 15:00.
Η νέα πρόταση που κατέθεσε ο Βαν Ρομπάι και τελικά πέρασε από τους ευρωπαίους ηγέτες, είναι μειωμένη κατά 35 δισ. σε σχέση με αυτή που είχε καταθέσει τον περασμένο Νοέμβριο. Έτσι το συνολικό ποσό του προϋπολογισμού, σε πληρωμές, περιορίστηκε στα 908 δισ. από τα 913 που είχε προτείνει χθες αργά το βράδυ.
Σε δεσμεύσεις, η πρόταση Ρομπάι είναι 960 δισ. ευρώ. Με αυτά τα ποσά τα κοινοτικά κονδύλια μειώνονται κατά 3%, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο,ενώ είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. που μειώνεται ο προυπολογισμός της.
Πάνος Ρασσιάς από το Newpost.gr
ΣΥΡΙΖΑ: Ανεπίτρεπτο παζάρι…
σημαια-ευρώ

“Οι ηγέτες της Ε.Ε., σε ένα ανεπίτρεπτο παζάρι που έχει στόχο να υπηρετήσει τις πολιτικές προτεραιότητες στο εσωτερικό των χωρών τους, μειώνουν τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την επταετία 2014-2020.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν θεαματική μείωση της ζήτησης σε όλη την Ευρώπη. Είναι ακριβώς η ώρα όπου η Ε.Ε. χρειάζεται γενναία αύξηση του Γενικού Προϋπολογισμού, αλλά και των επιμέρους προϋπολογισμών, ειδικότερα όσων τομέων μπορούν να αναστρέψουν την πορεία ύφεσης και στασιμότητας και να δώσουν νέες θέσεις εργασίας, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. επιλέγουν για μια ακόμη φορά να στοιχηθούν στις δογματικές νεοφιλελεύθερες επιλογές της κ. Μέρκελ και του κ. Κάμερον. Επιλέγουν την κοινωνική αναλγησία της λιτότητας και της ανεργίας.

Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα τη μείωση των κονδυλίων, που θα εξασφαλίσει σε ύψος περίπου 6-7 δις λιγότερα έναντι της περιόδου 2007-13.

Η Σύνοδος Κορυφής ήταν το βήμα που η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να αξιοποιήσει, προκειμένου να καταδειχθεί ότι το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα δεν βγαίνει. Έπρεπε να αξιοποιήσει την άποψη όλων των αναλυτών που καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα . Έπρεπε να αξιώσει την κοινοτική αλληλεγγύη με κάθε προσφερόμενο μέσο.

Αντί αυτών, αποδέχτηκε την συνολική στρατηγική επιλογή της ύφεσης και της λιτότητας. Εξαγόρασε την κραυγαλέα σιωπή της με μικρές ενισχύσεις για προσωρινή απασχόληση, οι οποίες δεν αποτελούν πολιτικές για δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας. Επιπλέον, τα κονδύλια αυτά δεν περιορίζουν καθόλου τη μείωση 6-7δις που υφίσταται η Ελλάδα.

Ο λαός της Ελλάδας θα αντιληφθεί τις αρνητικές συνέπειες των περικοπών αμέσως μόλις αρχίσει να υλοποιείται αυτός ο προϋπολογισμός και είναι σαφές ότι τις συνέπειες του περιορισμού των προϋπολογισμών θα τις υποστούν και οι λαοί της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό, πρέπει σε κάθε χώρα να αντιδράσουν, ιδιαίτερα στις χώρες που πλήττονται εντονότερα από την κρίση.

Καλούμε το ευρωκοινοβούλιο να παρέμβει και να ακυρώσει τη μείωση του Προϋπολογισμού και να εκφράσει τις επιθυμίες και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των λαών της Ευρώπης”.

Τσίπρας: Πάλι κομπάρσος (!) ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής

Στο χαιρετισμό του στην τελετή έναρξης του 8ου Εκλογοαπολογιστικού Συνεδρίου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό “κομπάρσο στη Σύνοδο Κορυφής” και επανέλαβε πώς η κυβέρνηση δεν αντέδρασε με κανένα τρόπο στη μείωση των ελληνικών κονδυλίων.

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε